Zpět do technologického středověku: Rusko a jeho Studená válka 2.0
i Zdroj: ruselectronics.ru/news
Hardware Článek Zpět do technologického středověku: Rusko a jeho Studená válka 2.0

Zpět do technologického středověku: Rusko a jeho Studená válka 2.0 | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

9. 4. 2022 16:00 54

Seznam kapitol

1. Velké problémy s velkou zemí 2. Technologie v rukou nepřátel 3. Studená válka a sovětský hardware 4. Elbrus 8C: o dvacet let mladší „Pentium 4“ 5. Zhaoxin – čínská odpověď na Intel a AMD 6. Když se svět zadrhne

Po zahájení války na Ukrajině opouští Rusko jedna západní firma za druhou a dostává se tak do izolace. Čeká Rusko Studená válka 2.0? A co to znamená pro jeho technologie? A co to znamená pro zbytek světa?

Reklama

Před lety se Rusko chlubilo vlastním výrobcem mobilů YotaPhone, který byl dokonce originální díky použití displeje i einku, ten ale telefony sám nevyráběl, jen je designoval. Nijak zvlášť se mu nedařilo ani v Rusku a v roce 2019 zbankrotoval.

Realita je taková, že Rusko prostě potřebuje komponenty. Ovšem Rusko není samo, Čína mu je klidně prodá. Čína nestojí na jeho straně tak výrazně, aby se sama nechala ohrožovat západními sankcemi, ale s filozofií Chytré horákyně to hraje na všechny strany, protože Rusko je pro ni zajímavým zdrojem surovin, dobrým trhem a také politickým partnerem: Stejně, jako má Rusko svoje zájmy na Ukrajině, má Čína svoje zájmy na Taiwanu. Rusko je také důležitým producentem neonu, který je důležitý pro výrobu čipů.

Čína, podobně jako Rusko, si vyvíjí vlastní procesory Zhaoxin. Jak praví článek „na Intel a AMD nemají“, ale mají jednu výhodu: Čína ví, co je v jejich litografii, což je důležité. Zdánlivě nelogická a drahá politika vlastního vývoje procesorů má tu výhodu, že ji nekontroluje potenciální protivník, v našem případě USA. Procesory Zhaoxin se dají koupit i u nás, otázkou je proč – jsou použitelné, ale výběr procesorů x86 je u nás lepší.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama