Zpět do technologického středověku: Rusko a jeho Studená válka 2.0
i Zdroj: ruselectronics.ru/news
Hardware Článek Zpět do technologického středověku: Rusko a jeho Studená válka 2.0

Zpět do technologického středověku: Rusko a jeho Studená válka 2.0 | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

9. 4. 2022 16:00 54

Seznam kapitol

1. Velké problémy s velkou zemí 2. Technologie v rukou nepřátel 3. Studená válka a sovětský hardware 4. Elbrus 8C: o dvacet let mladší „Pentium 4“ 5. Zhaoxin – čínská odpověď na Intel a AMD 6. Když se svět zadrhne

Po zahájení války na Ukrajině opouští Rusko jedna západní firma za druhou a dostává se tak do izolace. Čeká Rusko Studená válka 2.0? A co to znamená pro jeho technologie? A co to znamená pro zbytek světa?

Reklama

Přestože se dnes drtivá většina čipů vyrábí ve východní Asii a jsou navržený na Západě, Rusko si stále uchovává svoji vlastní designovou školu, i když podle všeho nepříliš úspěšnou. Rusové si už delší dobu vyvíjejí vlastní procesory MCST Elbrus. Nejde o procesory určené pro komerční nasazení, ale pro aplikace, na které Rusové nechtějí používat komerční procesory s neznámými backdoory. Podobně jako Čína chce mít vlastní alternativu nezávislou na Západu, kterou kontrolují oni sami.

Nejvíce informací máme o procesoru Elbrus 8S. Ten byl vyvinut na MCST (Moscow Center for SPARC Technologies) v roce 2014 a vyrábí se od roku 2016. Jde o osmijádrový procesor se 128 KB L1 a 512 KB L2 na jádro a 16 MB sdílené L3 pro všechna jádra. Podporuje čtyři kanály ECC DDR3 a má rozšířené možnosti práce s pamětí, které mají zvýšit bezpečnost při operacích s pamětí. Litografie je 28nm, čipy vyrábí TSMC. Jde o osmijádrový procesor VLIW s 512bitovou instrukční sadou Elbrus 2000, která dovoluje v reálném čase překlad instrukcí x86. V režimu překladu se používá jak Linux x86, tak i Windows a nepříliš zářivé benchmarky procesorů jsou dány právě překladem.

Idea je asi taková, že státní aplikace pojedou na uzavřeném instrukčním setu Elbrus 2000, zatímco běžné aplikace včetně zahraničních OS pojedou v překladu. Dnes jsou nejnovějšími procesory Elbrus modely šestnáctijádrový Elbrus 16S na 2 GHz a Elbrus 2S3, což je dualcore na 2 GHz. Elbrusy mají svoje desky, doporučeny jsou pro ně grafiky AMD, protože Nvidie jim podle informací ve videu jedou jenom v režimu emulace x86. 

Následující video ukazuje, jak vypadá deska pro Elbrus s naletovaným procesorem Elbrus 8S. Ukazují tam i KPI (northbridge) s nalepeným pasivním chladičem, komentující konstatuje, že to sundávat nebude, protože počítač není jeho a nechce za něj platit (deska s procesorem se na aukcích prodává asi za 5000 USD!) Má čtyři sloty DIMM osazené 4× 8 GB ve čtyřkanálovém režimu. Zajímavé je, že má tři ethernetové porty, ale pouze USB 2.0 a sériový port a integrovaná je zvukovka, ale ne grafika. 

Deska vypadá jako levný model a i vzduchový chladič nepatří mezi nejmohutnější, procesor ostatně jede na 1,3 GHz. Rozjíždějí na tom ElbrusOS, což je verze Linuxu. GTA3 jim tam jede ve FullHD 55–65 fps, Half-Life na 160–200 fps a DOOM3 110–120 fps. Věru žádný zázrak, ale jak komentátor říká, je zajímavé, že ty věci vůbec běží. Windows 7 v režimu emulace x86 dokáže využít pouze šest jader z osmi, další dvě se používají pro emulaci. Emulace je „daleko od ideálu, úroveň plus mínus Pentium 4, ale pokud potřebujete základní věci, tak se to dá použít“. Emulaci x86-64 zvládá.

Pokud vás zajímá, jak to vypadá, můžete se podívat na video, je to v ruštině, ale automaticky zapisované titulky dovolují překlad.

Elbrus jinými slovy není pro embargované Rusko řešení, protože takhle rozhodně nikdy míněn nebyl. Jak poznamenává autor videa, je určený pro vojenské použití, čili Rusko by mělo mít vlastní výrobní technologie, jenomže ono si vlastní čipy nevyrábí. Moderní faby jsou technologicky a kapitálově náročné, Rusko má pouze pět výrobců. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama