17-elegan-s-cteckou-pamet-karet-benq-fp791
Monitory Článek 17" elegán s čtečkou paměť. karet: BenQ FP791

17" elegán s čtečkou paměť. karet: BenQ FP791 | Kapitola 4

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

14. 6. 2004 00:00 56

Seznam kapitol

1. BenQ - ben co? 2. BenQ FP791 - design 3. BenQ FP791 - testovací obrazce 4. Doba odezvy, praktické testy a závěr

Tento plochý panel by mohl ihned startovat v soutěži o nejzajímavější počítačový design. Dáša ihned po jeho vybavení prohlásila, že takový kousek by na svém stole rozhodně přivítala, typické pro ni bylo, že obraz ji v zásadě vůbec nezajímal. Ostatní se zase zahleděli do dokumentace: doba odezvy 16ms, jas 350 cd/m2, kontrast 450:1... to věru nevypadá zle. Pojďme tedy panel zapnout a zjistit jestli za sladkým designem a papírovými předpoklady vězí skutečné zlato.

Reklama

Pro měření jsme použili náš rychle se pohybující testovací obrazec (ten jsme exponovali jsme časem 1/60s, obnovovací kmitočet byl 75Hz).

17" elegán s čtečkou paměť. karet: BenQ FP791
i Zdroj: PCTuning.cz

Výsledek odpovídá panelům s odezvou cca 20-25ms. I když výrobce uvádí 16ms, v našem testu jsme dosud v tomto ohledu žádnou revoluci při přechodu z 25 na dnešních běžných 16ms nepozorovali.

Počítačové hry a DVD

Chcete slyšet nejdříve dobrou, nebo špatnou zprávu? Ta špatná je, že na náročné hraní 3D deathmatchů (na hry jako je Counter Strike, Quake III, Unreal Tournament) nejsou vhodné prakticky žádné ploché panely.

Ta dobrá zpráva je, že hry se s FP791 hrát dají, jen ne na "sportovní" úrovni. Pohybující se obraz je dobrý, dá se hrát a většina amatérů ani nezjistí rozdíl. U Far Cry s FP791 nebudete bojovat s panelem (jak tomu může být u starých panelů s 35ms) ale s nepřítelem, Collin bude v podání BenQ stejně hratelný jako na monitoru a i Half Life 2 si jistě vychutnáte stejně jako majitel monitoru. Horší by to ale bylo v 3D turnaji - tam by vám mohly nějaké "fragy" skutečně uniknout.

Video a DVD

I když panel nabízí vysoký jas (350cd/m2) a poměrně dobrý kontrast (400:1) na "plazmové" podání videa rozhodně nemá. Je to panel a tak se chová jako... malá projekční televize. Pokud místnost alespoň trochu zatemníte a posadíte se přímo před panel, můžete se kochat poměrně kvalitním obrazem.

Audio

U plochých panelů se o audiu většinou říká jen to jestli tam je, nebo není - nikdo si od integrovaných reproduktorů příliš neslibuje.

V našem případě kvalita zvuku odpovídá, a řekněme si rovnou že překvapivě, střední kategorii PC bedniček (nejedná se tedy rozhodně o typické "telefony") - zvuk po drobné ekvalizaci dokáže být překvapivě hlasitý a nezkreslený. Další výhodou je umístění reproduktorů tak, že vytváří poměrně široké zvukové pole. To se projevuje nečekaně dobrou lokalizací zvuku ve hrách i u přehrávání videa.

Zvláštní pozornost si zaslouží integrovaný zvukový procesor SRS. Nabízí režimy: 3D, Trubass a WOW (volba Bypass procesor vypíná). Režim WOW (vyvinutý pro notebooky) umožňuje i malým reproduktorům (zde 2x 3W) dát ze sebe překvapivě mnoho.

Pokud neplánujete velmi kvalitní zvukový systém (s tím nemůže žádný panel zvukově konkurovat), je pravděpodobné, že s tímto panelem staré "bedýnky" zůstanou na skříni - nebo ještě lépe, použijete je jako zadní v čtyřkanálové konfiguraci.

Benq FP 791 - závěr

17" elegán s čtečkou paměť. karet: BenQ FP791
i Zdroj: PCTuning.cz

Klady:

  • elegantní design,
  • digitální vstup DVD-D,
  • bohaté možnosti individuálního nastavení (3 profily),
  • zvukový procesor SRS, integrované audio

Zápory:

  • panelu by slušely poněkud lepší parametry obrazu, zejména lepší pozorovací úhly,
  • integrované audio

Pokud chcete své, i oči svých přátel a známých potěšit zajímavým a neotřelým designem, pokud se vám hodí integrovaná čtečka paměťových karet a počítáte s digitálním vstupem DVI (a při tom nepracujete s počítačovou grafikou), může být Benq FP 791 pro vás ideální volbou.

P.S. Hráči by se mohli případně poohlédnout po typu FP783 s rychlejší odezvou (12ms) a vyšším kontrastem (500:1) - zkusíme si tento panel vyžádat do testu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama