AMD Bulldozer – testujeme procesory FX-6100 a FX-4100
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD Bulldozer – testujeme procesory FX-6100 a FX-4100

AMD Bulldozer – testujeme procesory FX-6100 a FX-4100 | Kapitola 13

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 10. 2011 03:00 65

Seznam kapitol

1. Levnější Bulldozery v testu 2. AMD FX-6100 a FX-4100 3. Testovací systém 4. Paměti 5. Syntetické testy – výpočetní operace 6. Praktické testy I. – komprese, multimédia 7. Praktické testy II. – Photoshop, Excel, šifrování, JS
8. Praktické testy III. – 3D rendering + Multitask 9. Systémový test – PC Mark 7 10. Herní testy – hry, Dos Box, PhysX 11. Měření spotřeby 12. Shrnutí výkonu 13. Přetaktování 14. Zhodnocení a závěr

V dnešní recenzi si obraz o výkonu novinek od AMD doplníme o měření dvou levnějších modelů se šesti a čtyřmi jádry. Dokáží procesory v cenách pod čtyři a tři tisíce nabídnout zajímavý výkon vůči stávajícím procesorům? Zdali jsou dobrou alternativou nebo nikoliv, prozradí syntetické testy a měření v reálných aplikacích.

Reklama
AMD Bulldozer – testujeme procesory FX-6100 a FX-4100
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Kromě již zmíněného běžného chladiče Xigmatek, jsem podrobil zkoumání schopnosti čipu také se vzduchovým chladičem Noctua NHD-14. Jde o jeden z nejvýkonnějších chladičů na trhu, jež jsem osadil oběma přibalenými ventilátory. Jde vskutku o nejvyšší high-end, o čemž svědčí i cena 1700 Kč s DPH. Pro běžné taktování vám postačí i mnohem levnější chlazení, se zvyšujícím se napětím ale už budete potřebovat něco podobně výkonného. Podívejme se ještě na BIOS desky.

AMD Bulldozer – testujeme procesory FX-6100 a FX-4100
i Zdroj: PCTuning.cz

Na obou deskách jsem dosáhl bez potíží na 4,7 GHz se stejným napětím. Na desce Asus se ale taktuje pohodlněji, jelikož má více voleb pro taktování a hlavně umí nastavit Loadline kalibraci. Také má k dispozici vyšší děličky pamětí a je vidět, že BIOSy dělá legenda Shamino. Výsledek je na obou deskách stejný, na Asus je k němu snadnější a jednodušší cesta. Na desce Gigabyte jsem použil BIOS F6 na Asus 9905 určený pro taktování.

POZOR! Je vidět, že taktování AMD FX některým stále dělá potíže. Zejména na deskách Gigabyte je nutné si výkon a taktování pohlídat. Někteří recenzenti se nijak daleko nedostali, zde je několik rad, co a jak si ohlídat. Pokud chcete taktovat, je nutné v BIOSu vypnout funkci C6. Pokud to neuděláte, jádra se v zátěži budou stále podtaktovávat. Tato funkce je až od BIOSu F6b (Beta), dříve tento nežádoucí efekt nešlo v BIOSu ovlivnit. Lze to ale udělat v AMD OverDrive. Stačí v systému jít do utility a v ní zapnout a vypnout Turbo. Tím se C6 vypne a nic se podtaktovávat nebude. Deska Asus s tím problém nemá, C6 lze vypínat v BIOSu.

Přetaktování 1,5 V

AMD Bulldozer – testujeme procesory FX-6100 a FX-4100
i Zdroj: PCTuning.cz

Napětí jsem nastavil na 1,50 V, systém byl naprosto stabilní i v nejnáročnějších testech na frekvenci 4700 MHz, což dokládá obrázek. Jakékoliv další navýšení frekvence už vyžadovalo vyšší napěťový skok. Teploty byly ale stále hodně slušné. Problém byl ve skutečnosti, že se tato frekvence zdála stabilní v benchmarcích i na nižším napětí (1,46 V), spadlo to až v nějaké hře nebo herním testu. Nakonec bylo opravdu nutné nastavit 1,5 V pro stoprocentní stabilitu. Šel jsem tedy ještě dále...

Výkon po přetaktování

AMD Bulldozer – testujeme procesory FX-6100 a FX-4100
i Zdroj: PCTuning.cz

V náročných multi-vláknových testech narostl výkon úměrně frekvenci. Tedy téměř 40 procent. Průměrně stoupl výkon FX-6100 o více než 39 procent , což není špatné. Takhle přetaktovaný procesor se dostane nad úroveň možností všech současných Phenomů II X4 a X6. Pokud si koupíte FX-6100, zkrátka jej musíte přetaktovat, jedině tak z něj dostanete výkon, jenž mu v základu chybí a vaše investice nabude smyslu. Počítejte se stejnou nebo i vyšší spotřebou, než mají Phenomy II. Za vyšší výkon se ale platí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama