Anandtech skončil: Blíží se konec psaných technologických webů?
i Zdroj: PCTuning s využitím DALL-E
Internet Článek Anandtech skončil: Blíží se konec psaných technologických webů?

Anandtech skončil: Blíží se konec psaných technologických webů? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

95

Seznam kapitol

1. Konec Anandtechu 2. Technologie odnaučují lidi číst 3. Z nadšenců se stávají spotřebitelé 4. Proč je pád psaných webů nevyhnutelný

Třicátého srpna tohoto roku vyšel na Anandtechu článek „End of the Road: An AnandTech Farewell“ od Ryana Smithe, kterým se s námi rozloučil Anandtech, klasický technologický web, který nás doprovázel více než 27 let. Je jeho konec znamením naší doby, znamením doby, kde lidé prostě přestávají o technologiích číst?

Reklama

I u PC se odděluje „hard tech“ svět od toho spotřebitelského

Moderní PC jsou často opět uzavřenější, než bylo dříve zvykem, což platí hlavně pro laptopy. I u PC laptopů dnes platí, že není obvyklé u nich rozšiřovat RAM, dnes si typicky můžete uživatelsky vyměnit jenom SSD, doplnit druhé SSD a vyměnit baterii. Doby, kdy i laptop byl stavebnice, mohli jste si vyměnit procesor za jiný, vyměnit Wi-Fi či modul s modemem, měli jste širokou nabídku PCMCIA periferií a upgrade pamětí byla běžná a vcelku plánovaná věc, jsou prostě ty tam. 

Protože na svém počítači nemůžete měnit hardware, nejsou vlastně moc důvody studovat, jak to celé funguje. U počítačů dnes měníte generaci za jinou generaci podle toho, jaké funkce nabízí nové Windows, jaké funkce přinese AI akcelerace, zda chcete laptop na kancelářskou práci anebo vyžadujete dedikované GPU na hraní her a podobně. Variabilita tam stále je, ale dost podstatně se zmenšila.

Největší variabilitu dnes nabízejí desktopy, ale i tam se dnes často omezujeme na volbu komponent v rozsahu deska – CPU – GPU – chlazení – SSD – zdroj – RGB. Modování se zaměřuje buď na overclocking a jemu odpovídající chlazení – anebo na stavbu celkem standardního, ale vizuálně zajímavého počítače buď v průhledné skříni, nějaké designové stylovce, anebo v naprosté bláznivině. Tohle je v podstatě ta poslední bašta, kvůli které vznikají podrobné a detailní analýzy, jaké nám přinášel Anandtech. 

Světy fanoušků a civilistů se od sebe stále vzdalují

Když se díváte na opravdu rozsáhlé a až extrémně detailní recenze hardwarových produktů, tak vám dojde, že často pokrývají několik velmi odlišných světů. Typicky jde o svět počítačových hráčů, kteří se zajímají o výkonnost ve hrách a poměr ceny a výkonu, potom výkonnost v práci s videem a nově také výkonem v AI aplikacích. Je přitom poměrně nepravděpodobné, že by uživatelé žádali kombinaci všech těchto vlastností, pro někoho je důležitý výkon, pro někoho možná AI a výkon při těžbě krypta – a pro většinu právě ten gaming, kombinovaný s výborným poměrem cena/výkon.

Zvláště cena je dnes tak zásadně determinující faktor, že se technologické volby odvíjí hlavně od ní. Většinou se sice diskutují extrémní procesory a grafické karty, ale většina reálných lidí, které znám, volí hlavně podle ceny v duchu „chci něco, na čem mi pojede dobře Cyberpunk“. Hraním se živí málokdo, tam asi cena nehraje roli, ale většina lidí volí něco přízemnějšího, protože živí rodiny, musí platit školné, dovolené a další věci. 

Komunita lidí, kteří cyklují opravdu výkonné komponenty a mezigeneračně je upgradují a ty starší prodávají, stále existuje, ale připadá mi poměrně malá. Opravdu hardcore stránky, které se zabývají technologiemi, jsou podle mě dnes hlavně doménou „ajťáků“, kteří si zkoušejí to nejlepší a zodpovídají za chod velkých IT systémů, takže musí vědět do čeho jdou. Dřív si IT support dělal každý sám, každá firmička měla svého technomága, ale s časem se věci mění a technologie se nám rozpadají na ty velké síťové, které se týkají správy IT celků, cloudu, bezpečnosti, a velké IT obecně – a zmenšuje se nám prostor pro lidi, kteří se zaměřují na malou IT. A ta, jak už jsem zmínil výše, je čím dál tím uzavřenější – a i když se stále vyplatí mít schopnost umět pracovat s registry, něco z Windows vykuchat anebo tam naopak něco zase zašít, pomalu nám klesá relevance takových znalostí. Plus – update Windows vám dnes přilezou, ať už se vám to líbí, anebo nelíbí, tuhle věc nemá většina lidí reálně pod kontrolou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Redaktorský blog

Článek nevyjadřuje názor provozovatele a provozovatel není jeho autorem a ani zadavatelem. Článek vyjadřuje subjektivní názor jeho autora.

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama