Anandtech skončil: Blíží se konec psaných technologických webů?
i Zdroj: PCTuning s využitím DALL-E
Internet Článek Anandtech skončil: Blíží se konec psaných technologických webů?

Anandtech skončil: Blíží se konec psaných technologických webů?

Michal Rybka

Michal Rybka

92

Seznam kapitol

1. Konec Anandtechu 2. Technologie odnaučují lidi číst 3. Z nadšenců se stávají spotřebitelé 4. Proč je pád psaných webů nevyhnutelný

Třicátého srpna tohoto roku vyšel na Anandtechu článek „End of the Road: An AnandTech Farewell“ od Ryana Smithe, kterým se s námi rozloučil Anandtech, klasický technologický web, který nás doprovázel více než 27 let. Je jeho konec znamením naší doby, znamením doby, kde lidé prostě přestávají o technologiích číst?

Reklama

Cesta, která začala recenzí na procesor AMD K6 3. dubna 1997 a kterou napsal sám zakladatel webu, Anand Lal Shimpi, udělala z Anandtechu důvěryhodný technologický web, jenž nezůstával na povrchu, ale věnoval se rozsáhlým a detailním recenzím a vysvětlování principů technologií. Na poli technologických webů představoval Anandtech určitý punc kvality, jež se s časem neměnila, zůstával neutrální a poctivý. Ale jak píše Ryan Smith, všechno má svůj konec – a pro ně přišel čas se rozloučit.

Anandtechu je mi líto, i když jsem ho poslední dobou četl méně než dříve. Zájem o textové weby klesá, lidé čtou méně a méně, video začíná jasně dominovat – a pod vydavatelství Future patřil jak Anandtech, tak i Tom's Hardware – a oni se podle všeho rozhodli konsolidovat úsilí a ponechat funkční Tom's Hardware, který je takový čtivější a bulvárnější. Tak například na Tom's Hardware najdeme článek o předělávce staré grafiky Nvidia Geforce GT 730 na kabelku za 1024 USD, což je téma, kterým by se asi Anandtech nezabýval. Ano, je to tak trochu blbost, ale pokud dáváte pozor, tak jasně vidíte, že se v poslední době podobně bulvarizuje například také iDnes.

Anandtech byl zaměřený fakticky, šel do hloubky – a proto patřil mezi nejoceňovanější a nejrespektovanější technologické weby. Jeho autoři se zajímali nejenom o tradiční technologie: Ian Cutress, který si založil kanál TechTechPotato, se například zajímá o pokročilé konstrukce procesorů včetně serverových technologií a kvantových počítačů, což není věc, která zajímá klasického uživatele PC. Je to prostě o poznání někde jinde. Fakt, že si Ian Cutress založil vlastní YouTube kanál, ale ukazuje na jeden z důvodů, proč zájem o klasické technologické weby upadá.

Těch důvodů je podle všeho více – a já je tu rozeberu bez ohledu na pořadí důležitosti, protože pořadí důležitosti nejsem schopen jasně určit. Úpadek klasických technologických webů se týká patrně všech jednotlivých faktorů, ale to, který z nich je významnější než jiné faktory, je k debatě.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Redaktorský blog

Článek nevyjadřuje názor provozovatele a provozovatel není jeho autorem a ani zadavatelem. Článek vyjadřuje subjektivní názor jeho autora.

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama