Apple MacBook Pro - velký hliníkový pracant
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Apple MacBook Pro - velký hliníkový pracant

Apple MacBook Pro - velký hliníkový pracant | Kapitola 12

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

26. 6. 2009 03:00 65

Seznam kapitol

1. Apple MacBook Pro - hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy TFT displeje
7. Testy procesoru 8. Testy operační paměti 9. Testy grafické karty - standardní 10. Testy pevného disku 11. Test výdrže baterie 12. Vyhodnocení a závěr

Notebooky Apple MacBook jsou proslulé svým hliníkovým tělem, vysokou kvalitou dílenského zpracování a v neposlední řadě i vysokou cenou. Nám se do rukou dostal na konci minulého roku uvedený 17" MacBook Pro v jedné z nejvyšších konfigurací, která mimo jiné nabízí i Full HD displej s LED podsvícením.

Reklama

Apple MacBook Pro

Jsme na konci našeho testu, takže si nejprve pojďme vše shrnout. Jako vždy vás i nový MacBook Pro potěší zejména téměř dokonalým dílenským zpracován a celohliníkovou šasi. Dále je tu velmi tiché chlazení, velký 17" displej s Full HD rozlišením a LED podsvícením, netradiční a pohodlný touchpad, dobré rozložení portů či celkově vysoký výkon hardwaru. Částečně zklamán jsem z klávesnice. Apple sice opět zopakoval, že kvalitní klávesnice umí, ale proč je tak malá? Absence numerického bloku je u notebooku těchto rozměrů prostě chyba.

Nejvíce nelíbit se vám bude cena. Náš testovaný model stojí okolo 60 tisíc korun včetně daně a to rozhodně není málo. Navíc ani klasický poměr cena/výkon není u Apple tradičně nijak výborný. Dále je tu v zátěži topící šasi a nakonec několik detailů, které však výsledný dojem také nezlepší (chybí redukce pro připojení monitorů, eSATA atd.).

Apple MacBook Pro - velký hliníkový pracant
i Zdroj: PCTuning.cz

Shrnutí

Apple MacBook Pro 17" je dalším typickým profesionálem z dílen Apple. Nabízí vynikající dílenské zpracování, slušně výkonný hardware, skvělý LCD panel a po většině stránek do detailu vyladěný notebook, který se vám rozhodně bude líbit. Jenže je tu silný protiargument, proč si ho většina uživatelů nikdy nekoupí. Je jím pochopitelně cena. 60 tisíc za notebook je totiž ochoten dát jen málokdo, navíc když se stroj podobné kategorie dá v konkurenčním provedení koupit i okolo 40 tisíc s daní (a nebude to zrovna levné plastové provedení).

Apple má však svůj styl a společně s operačním systémem Mac OS X je to pro některé uživatele jediná volba. A právě těm nejnáročnějším z nich, pro které je nový MacBook Pro určen, bude filozofie společnosti Apple naprosto vyhovovat. Lze jej však doporučit i těm uživatelům, kteří hledají vysoký výkon, kvalitní zpracování a celkově stylový notebook, přičemž na peníze vůbec nehledí.

Apple MacBook Pro

Klady Zápory
+ hliníková šasi - vysoká cena
+ Full HD displej s LED podsvícením - klávesnice jako u 12" notebooku
+ vysoký výkon hardwaru - v zátěži horká šasi
+ tiché chlazení (i v zátěži) - mnoho drobností (chybí eSATA, redukce k monitoru, levný a pomalý pevný disk...)
+ vynikající dílenské zpracování  

Orientační cena včetně DPH: 60 000 Kč

Poděkování

Na úplný konec bych ještě rád poděkoval zastoupení společnosti Czech Data Systems, které do testu notebook zapůjčila.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama