Apple MacBook Pro - velký hliníkový pracant
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Apple MacBook Pro - velký hliníkový pracant

Apple MacBook Pro - velký hliníkový pracant | Kapitola 3

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

26. 6. 2009 03:00 65

Seznam kapitol

1. Apple MacBook Pro - hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy TFT displeje
7. Testy procesoru 8. Testy operační paměti 9. Testy grafické karty - standardní 10. Testy pevného disku 11. Test výdrže baterie 12. Vyhodnocení a závěr

Notebooky Apple MacBook jsou proslulé svým hliníkovým tělem, vysokou kvalitou dílenského zpracování a v neposlední řadě i vysokou cenou. Nám se do rukou dostal na konci minulého roku uvedený 17" MacBook Pro v jedné z nejvyšších konfigurací, která mimo jiné nabízí i Full HD displej s LED podsvícením.

Reklama

Baterie

Apple MacBook Pro - velký hliníkový pracant
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

Kvůli malé výšce notebooku musel Apple udělat baterku velkou na plochu. Navíc se na ní rozhodl nešetřit, takže osazen je rovnou 9článkový akumulátor se sloní kapacitou 95 Wh. To by v kombinaci s tradičně dobrou správou spotřeby MacBooků mohlo znamenat více než použitelnou výdrž i u takového obra, jakým je 17" MacBook Pro.

Zdroj

Apple MacBook Pro - velký hliníkový pracant
i Zdroj: PCTuning.cz

Nevím, jak to Apple dělá, ale i k velkému 17" MacBooku Pro dostanete jen tradiční malý zdroj, který má v tomto případě maximální výkon 85 Wattů. Jeho malé rozměry však poznáte v zátěži, kdy se zdroj velmi slušně roztopí. Nicméně v praxi by to neměl být problém.

Apple má i svých zdrojů navíc dvě vylepšení. Prvním jsou dvě různé koncovky (dlouhá šňůra a krátká bez drátu), druhou je magnetická koncovka do notebooku, která se při zatáhnutí sama vytrhne (brání pádu notebooku na zem).

Klávesnice

Apple MacBook Pro - velký hliníkový pracant
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

O klávesnici osobně nevím, co si mám myslet. Na jednu stranu je vysoce kvalitní jako vždy a výrobce se chlubí tím, že jde o plnou velikost běžné Apple klávesnice. Dále je zde decentní bílé podsvícení, které lze pohodlně regulovat a celkově je pohodlné na klávesnici psát. Ale proč má klávesnice stejné rozměry jako ty u 12" notebook (bez legrace, srovnával jsem to s 11,6" Acerem a rozměry byly stejné!), to opravdu hned tak nepochopím. Místa okolo ní je neuvěřitelně moc a samozřejmostí mělo být v tomto případě osazení numerického bloku, který by rozhodně měl využití. Snad je designéři v Applu do příště poučí...

Touchpad

Apple MacBook Pro - velký hliníkový pracant
i Zdroj: PCTuning.cz

Touchpad (u Applu zvaný Trackpad) je proti těm klasickým netradiční hned v několika ohledech. Jednak je až neuvěřitelně velký a jednak mu chybí jakákoli tlačítka. Vezměme to postupně. Touchpad je příjemný na dotek a díky obrovským rozměrům se vám rozhodně nestane, že by vám jeho velikost nestačila. Ovládá se však trochu jinak, než jste nejspíše zvyklí.

Klasické levé tlačítko nelze udělat poklepáním, ale touchpad lze stisknout, takže jej uděláte stisknutím. Pravé tlačítko se v Mac OS X dělá pomocí Ctrl + tlačítko, ve Windows držíte dva prsty na touchpadu, který druhou rukou zmáčknete ve spodní části (pro nezkušené je to dost těžké).

Na touchpadu se dá scrollovat horizontálně i vertikálně pomocí dvou prstů vedle sebe či zoomovat pomocí prstů, které jsou od středu touchpadu do rohů a naopak. Poslední funkcí je vpřed a vzad, což se dělá rychlými pohyby třemi prsty vedle sebe. Celkově je tento touchpad o zvyku a osobně jej vítám jako příjemnou změnu, která je navíc velmi praktická.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama