asus-commando-rekordman-v-pretaktovani
Hardware Článek Asus Commando - Rekordman v přetaktování

Asus Commando - Rekordman v přetaktování | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

15. 1. 2007 01:00 57

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Obsah balení 3. Specifikace, vlastnosti 4. Testovací sestava, spotřeba systému 5. Layout desky
6. Průvodce BIOSem 7. Přetaktování 8. Testy 9. Zkušenosti a závěr

Právě v současné době společnost Asus uvádí novinku v řadě nejvýkonnějších základních desek. Další přírůstek do "Republic Of Gamers" se nazývá Commando a je vylepšeným nástupcem desek s čipovou sadou Intel P965. Jak si tento bojovník stojí, vám prozradí dnešní test.

Reklama
Asus Commando - Rekordman v přetaktování
i Zdroj: PCTuning.cz

Čipová sada Intel P965 už je s námi nějaký ten pátek, proto se jejím popisem podrobně zabývat nebudu. Pokud si chcete připomenout základní vlastnosti a specifikace přečtěte si tento článek od Jiřího Kwolka.

Asus Commando - Rekordman v přetaktování
i Zdroj: PCTuning.cz

Specifikace desky je totožná s ostatními modely využívající stejnou čipovou sadu. Ničím se neliší. Podpora pro procesory Core 2 Duo i Core Quad je samozřejmostí. Maximální frekvence sběrnice FSB je také stejná a hodnota 1333MHz zůstala této desce oficiálně zapovězena. Z hlediska pamětí je deska též beze změn, oficiálně jsou podporovány jen DDR2-800. Technologie E.P.P. není podporována.

Ani grafický sub-systém nedoznal změn a jsou osazeny dva x16 PCI Express sloty, jeden x16 a druhý x4. Zapojení grafických karet v režimu CrossFire je podporováno, s novými ovladači i bez propojky. Slot PCI Express x1 není na desce umístěn, místo něj je navíc klasický PCI slot 2.2, ty jsou na desce čtyři.

Deska stejně jako její předchůdci podporuje nejnovější technologie SATA 3.0Gb pro disková pole RAID, na desce je pouze jeden ATA 133 port tvořen přídavným čipem JMicron. Konektor disketové mechaniky rovněž nechybí a dvě síťové karty jsou dnes běžným standardem.

Asus Commando - Rekordman v přetaktování
i Zdroj: PCTuning.cz

SupremeFX - Prvním jedinečnou vlastností je zvukový kodek, který je zde umístěn na samostatné kartě, čímž je dosaženo lepší kvality zvuku bez rušení. Karta se osazuje do speciálního slotu podobného PCI Express x1 a není do něj možné zapojit cokoliv jiného než tuto kartu. Deska je vybavena další spoustou zajímavých technologií a vlastností, které si teď popíšeme.

Asus Commando - Rekordman v přetaktování
i Zdroj: PCTuning.cz

8-phase, cape less design - Osmi-fázové napájení procesoru zcela bez kondenzátorů, které se kolem patice pro procesor zahřívají a tím se snižuje jejich životnost a s nimi i celé desky. Podívejte se na fotografii a zjistíte že v bezprostřední blízkosti patice procesoru skutečně žádné kondenzátory nejsou.

Asus Commando - Rekordman v přetaktování
i Zdroj: PCTuning.cz

Fan less design - Pomocí heat-pipe chlazení je dosaženo absolutně tichého a přitom stále velmi účinného chlazení obou čipů sady. K lepšímu rozvádění tepla do okolí slouží i speciálně upravené PCB desky kolem patice procesoru a na druhé straně PCB, systém se nazývá Stack Cool 2. Pokud by po extrémním přetaktování nestačilo chlazení pomocí trubiček heat-pipe doporučuje výrobce osadit přídavný větrák, který je součástí balení.

Asus Commando - Rekordman v přetaktování
i Zdroj: PCTuning.cz

Extremme tweaker - Toto je speciálně upravený BIOS desky, kde je oproti zvyklostem možné měnit veškerá napětí systému až do skutečně nebezpečných hodnot. Ovšem tato deska míří do segmentu kde uživatelé vědí co dělají a pokud už zvýší napětí nad obecné limity počítá se s tím že mají adekvátní chlazení a jsou si rizika svého počínání vědomí.

Asus Commando - Rekordman v přetaktování
i Zdroj: PCTuning.cz

ASUS Q-Connector - Maličkost která ale skutečně potěší a je velmi praktická. Jedná se o plastovou přechodku mezi kablíky od vaší počítačové skříně a základní deskou. Do této přechodky připojíte všechny vývody (HDD, Power, Reset, ...) a poté připojíte na desku. Při každé manipulaci s deskou vyjmete pak celou přechodku a nemusíte hledat kam který kablík zapojit.

Asus Commando - Rekordman v přetaktování
i Zdroj: PCTuning.cz

ASUS LCD Poster - Stavový display umístěný na zadním I/O panelu, který vypisuje všechny stavy desky. Velmi praktické je to však jen ve chvíli kdy hledáte závadu, jinak je to k nepotřebě. Starší dvě desky edice Republic Of Gamers měly ještě tlačítko na podsvícení zadních konektorů, což je skvělá věc, tato deska tuto funkci má pouze v BIOSu a tam ji lze zapnout nebo vypnout.

Asus Commando - Rekordman v přetaktování
i Zdroj: PCTuning.cz

On-board switches - V dolní části desky, vedle konektoru pro připojení kabelů počítačové skříně jsou umístěny tlačítka, která velmi usnadňují práci s deskou pokud ji máte mimo skříň. Oproti jiným deskám je zde navíc tlačítko pro vymazání BIOSu.

K této základní desce je přibalen vskutku velmi atraktivní balík software v ceně několika tisíc korun. Jak bylo již zmíněno plná hra je zde zastoupena 3D akcí Ghost Recon - Advanced Warfighter. Pokud si dosyta zahrajete, můžete si otestovat výkon svého počítače v programu 3D mark 06, který je přiložen v plné Advanced verzi. Jako třešnička na dortu je potom plná verze nejlepšího anti-virového programu současnosti - Kaspersky Anti Virus.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama