ASUS ExpertBook B7 Flip – pracovní 2v1 s podporou 5G
i Zdroj: Asus
Mobilní zařízení Článek ASUS ExpertBook B7 Flip – pracovní 2v1 s podporou 5G

ASUS ExpertBook B7 Flip – pracovní 2v1 s podporou 5G | Kapitola 3

David Jiránek

David Jiránek

28. 3. 2022 09:30

Seznam kapitol

1. Úvod a konkurence 2. Unboxing a konektivita 3. Parametry, displej a výdrž 4. Benchmarky 5. Dojmy a závěr

Pracovní a profesionální stroje Expertbook mohou také nabídnout špetku kreativity. Dnes se podíváme na model B7 Flip s nálepkou prémiového konvertibilního zařízení. Jeho hlavní zbraní je dotykový překlopitelný displej s podporou dotykového pera, na poměry pracovních strojů slušný výkon, displej s poměrem stran 16:10 vybízející ke kreativitě a podpora sítí nové generace.

Reklama

Parametry

Do rukou se nám dostala varianta s 11. generací Intel Core i7-1195G7, což představuje vrchol aktuálně dostupné nabídky. Základní frekvence tohoto čipu startuje na 2,9 GHz na všech čtyřech jádrech a krátký boost dokáže vyždímat z čipu až 5 GHz.

Chlazení notebooku
i Zdroj: Asus
Chlazení notebooku

TDP je nastaveno na 28 W, avšak na tuto hodnotu se dostanete jen při maximální zátěži. Obecná spotřeba je nižší a pohybuje se pod polovinou udávaného maxima. Záleží ovšem na vaší práci.

ASUS ExpertBook B7 Flip – pracovní 2v1 s podporou 5G
i Zdroj: vlastní

Celkem 8 vláken napovídá, že by se notebook neměl zaleknout ani multitaskingu. Sekunduje mu totiž 16 GB RAM na frekvenci 3200 MHz. Jde o paměti od Samsungu typu DDR4 a notebook disponuje dvěma sloty, přičemž obsazený je pouze jeden. Lepší varianta nabízí 32 GB a výrobce umožňuje osadit až 64 GB vlastních pamětí.

ASUS ExpertBook B7 Flip – pracovní 2v1 s podporou 5G
i Zdroj: vlastní

Dedikovanou grafickou kartu zde opět nehledejte. O vše se stará Intel Iris Xe. Tato verze byla oproti protějšku v čipu Core i5-1135G7 lehce vylepšena. Zvýšil se Pixel Fillrate z 10,4 na 11,2 GPixelů za sekundu a stejně tak Texture Fillrate z 20,8 na 22,4 GTexel/s. Vyšší takt má dále boost frekvence samotného GPU, rozdíl je 100 MHz. Zachována byla podpora pro DirectX 12.1 a Open GL 4.6.

ASUS ExpertBook B7 Flip – pracovní 2v1 s podporou 5G
i Zdroj: vlastní

Notebook nabízí 1TB NVMe 1.4 SSD na PCIe 3.0. V našem případě šlo o model od Intelu. Modrý výrobce dodal také bezdrátovou konektivitu v podobě Wi-Fi 6 (síťová karta AX201) a notebooku nechybí ani bluetooth 5.2. Konektivitu uzavírá podpora pro sítě páté generace díky slotu na SIM karty. U nás v menším městě ještě 5G nemáme, tudíž jsem vyšší rychlosti v praxi nemohl odzkoušet. Jednoznačně je 5G příjemný bonus, a hlavně investice do budoucna. Pokud jste často mimo WiFi, zabudovaný slot na SIM rozhodně dobře poslouží.

ASUS ExpertBook B7 Flip – pracovní 2v1 s podporou 5G
i Zdroj: vlastní

Displej

Obrazovka typu IPS má rozlišení 2560 × 1600 pixelů, tedy QHD+. K dispozici je i FHD+ varianta, obě s úhlopříčkou 14 palců. Jemnější verze ovšem nenabízí možnost snížit pozorovací úhly a zvýšit si tak úroveň soukromí. Zároveň disponuje nižším maximálním jasem o hodnotě 400 nitů oproti 500 v druhé variantě. Je tedy na vás, zda zvolíte lepší rozlišení, nebo více funkcí a lepší jas. Oba displeje pokrývají 72 % NTSC barevného prostoru a podporují stylus.

ASUS ExpertBook B7 Flip – pracovní 2v1 s podporou 5G
i Zdroj: vlastní

Aktivní stylus pohání jedna baterie AAA, nalezneme na jeho boku tlačítko a hrot je lehce odpružený. Díky tuhým pantům se displej při psaní perem ani v normálním režimu nekýve. Zároveň dobré rozvržení váhy přispělo k tomu, že notebook nemá tendenci se překlápět při psaní na displej. Nevýhodou tak je, že víko nelze otevřít jednou rukou.

Samotné dotykové pero lze magneticky přichytit k zádi displeje. Na indukční nabíjení ve stylu Apple Pencil a iPadu bohužel zapomeňte. Z ergonomického hlediska je to díky jedné ploché části kopie Apple Pencil.  Odezva pera byla relativně nízká, jde spíše o vychytávku pro manažery než o pracovní nástroj umělců.

Uchycení pera na zadní straně displeje moc dojmu neudělalo. Jde sice o relativně silné přichycení, jenže samotná tužka se může lehce otáčet a kazí tak geometrické křivky. Pokud bychom porovnávali s Applem, je celkové provedení dobré, ale na výborné od Applu ani zdaleka nemá. Ocenil jsem tak zejména fakt, že pero vůbec někam k notebooku lze přichytit bez jakýchkoliv násad a krytů.

Barvy displeje byly na pohled přesné. Na grafické práce to úplně není, ale pokud hodláte obecně schvalovat grafiku od kolegů, bude vám barevné podání plně dostačovat.

Výdrž

Notebook disponuje 63 Wh baterií a 65 W napájením, které se připojuje přes USB-C. Nejprve bych rád podotknul, že kabel k napájení by mohl být o něco delší. Samotné trafo mi o pár centimetrů vyselo nad podlahou, když jsem kabel protáhl za záď notebooku a následně k blízké hraně stolu. Jinak ovšem oceňuji implementaci USB-C a celkem kompaktní “napájecí cihlu”.

Na test výdrže jsem zvolil youtube video přehrávané skrze WiFi. Nastavil jsem jas na 50%, otevřel Edge a nechal video v kvalitě Full HD několik hodin puštěné. Výsledkem bylo 8 hodin a 20 minut na vyvážený režim. Celou pracovní dobu by tak notebook mohl vydržet.

Nabíjení z 0% do plného stavu trvalo necelé dvě hodiny, přičemž první polovina byla o něco rychlejší, jak již bývá zvykem.

Celkově mi výdrž přišla malinko horší oproti jiným modelům. B5 Flip by s 66Wh baterií měl dosahovat spíše na 10 hodin, dle výrobce dokonce na 14 hodin. Zde ovšem nalezneme jemnější displej IPS s vyšším maximálním jasem a výkonnější střeva.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama