ASUS ExpertBook B7 Flip – pracovní 2v1 s podporou 5G
i Zdroj: Asus
Mobilní zařízení Článek ASUS ExpertBook B7 Flip – pracovní 2v1 s podporou 5G

ASUS ExpertBook B7 Flip – pracovní 2v1 s podporou 5G | Kapitola 2

David Jiránek

David Jiránek

28. 3. 2022 09:30

Seznam kapitol

1. Úvod a konkurence 2. Unboxing a konektivita 3. Parametry, displej a výdrž 4. Benchmarky 5. Dojmy a závěr

Pracovní a profesionální stroje Expertbook mohou také nabídnout špetku kreativity. Dnes se podíváme na model B7 Flip s nálepkou prémiového konvertibilního zařízení. Jeho hlavní zbraní je dotykový překlopitelný displej s podporou dotykového pera, na poměry pracovních strojů slušný výkon, displej s poměrem stran 16:10 vybízející ke kreativitě a podpora sítí nové generace.

Reklama

Balení Experbooku B7 Flip nechce na první dobrou upoutat. Asus zvolil velmi standardní papírovou krabici, které dominuje text „in search of incredible“. Na druhou stranu zkosené hrany, které například u modelu B5 Flip nenajdeme, nenápadně naznačují, že toto není stroj z nižší třídy.

Balení
i Zdroj: vlastní
Balení

Notebook je bezpečně zabalen do papírové folie a vystrkuje růžky svým tmavě modrým vzhledem již při samotném otevření víka.

Notebook je zabalen do bílé papírové folie
i Zdroj: vlastní
Notebook je zabalen do bílé papírové folie
Notebook nalezneme hned na vrchu balení
i Zdroj: vlastní
Notebook nalezneme hned na vrchu balení

V balení nalezneme notebook, příručky, napájecí kabel rozdělený na dvě části, redukci na RJ45, špendlík pro vysunutí slotu pro SIM kartu a pero pro psaní na dotykové obrazovce. Celkově tedy relativně bohaté příslušenství, která si na dalších řádcích řádně rozebereme.

Příslušenství v balení notebooku
i Zdroj: vlastní
Příslušenství v balení notebooku

Samotný notebook nabízí slušnou dávku portů a pokud se obejdete bez kabelového internetového připojení, v praxi pak nemusíte tahat jedinou redukci na schůzky.

Levá strana je vybavená dvojicí konektorů Thunderbolt 4, jeden z nich bude obsazen při napájení skrze přibalený 65V adaptér. Hned vedle se nachází HDMI 2.0 a USB-A 3.2 Gen 2. Konektor micro HDMI pak slouží k jediné redukci, kterou náročnější využijí, totiž na port ethernet. Levou stranu zakončuje kombinovaný audio jack a trojice diod indikující stav zařízení. Právě zde si ověříte například stav nabíjení.

Rozvržení konektorů
i Zdroj: Asus
Rozvržení konektorů

Pravá část skrývá další USB 3.2 Gen 2, kolébku pro regulaci hlasitosti, čtečku čipových karet, napájecí tlačítko s integrovanou čtečkou otisků prstů, slot pro Nano SIM, Mini DisplayPort a zámek Kensington.

Celkově je nabídka konektorů opravdu bohatá a v praxi nechybí skoro nic. Jedinou výtku bych měl k velmi zapuštěnému zapínacímu tlačítku, které prakticky nevystupuje nad povrch. Tento fakt sice znamená, že ho omylem nezmáčknete (například v tašce), ale zároveň jde poslepu velmi špatně nahmatat. Naštěstí čtečku využijete méně často, pokud pro přihlášení zvolíte rozpoznání obličeje skrze Windows Hello. Při používání navíc šlo o nejrychlejší způsob přihlášení.

Anti-glare úprava snižuje odlesky na displeji
i Zdroj: vlastní
Anti-glare úprava snižuje odlesky na displeji

Samotná klávesnice je prakticky identická s modelem B5 Flip. Opět jde o vnořenou verzi kvůli otočení displeje do režimu tabletu. Po stranách navíc nalezneme gumové plošky, které drží překlopený notebook na místě.

Funkční klávesy suplují různé funkce (při podržení FN nebo přepnutí pomocí FN-ESC) a asi nejzajímavější je dedikované tlačítko pro vypnutí mikrofonu (i se zabudovanou diodou) a zapnutí AI Noise Cancellingu. Mělo by tak docházet k čištění okolního hluku při online schůzkách. Vzhledem k tomu, že jsem ještě nepotkal firmu, která by používala k online hovorům velká sluchátka a dedikovaný mikrofon, si praktické použití této funkce dokážu představit.

Rozložení klávesnice
i Zdroj: vlastní
Rozložení klávesnice

Čtveřice tlačítek nad QWER pak umožňuje v kombinaci s FN přepínat například WiFi, Bluetooth, režim napájení nebo LED na zadní straně. Uživatel si funkci těchto zkratek může přizpůsobit a v rychlosti tak otevřít danou složku, webovou stránku nebo program. Jde tak o lépe zpracovanou alternativu klávesových zkratek například z herních notebooku. Zde totiž hraje prim přizpůsobení.

Program na úpravu zkratek
i Zdroj: Vlastní
Program na úpravu zkratek
ASUS ExpertBook B7 Flip – pracovní 2v1 s podporou 5G
i Zdroj: Asus

Okolí klávesnice dostalo trochu drsnější povrchovou úpravu. Ta ve výsledku působí celkem příjemným dojmem. Oblé hrany neřezají do rukou a psaní je velmi pohodlné.

Asus uvádí, že je klávesnice odolná proti polití. Tuto vlastnost jsem sice nezkoušel, ovšem jakákoliv zvýšená odolnost je vítána.

Pod klávesnicí se nachází velmi příjemný touchpad o rozumné velikosti a s podporou virtuálního numpadu. V rodině vlastníme několik let starý Zenbook s prakticky stejným virtuálním numpadem a ze zkušeností musím uznat, že se tato vychytávka zlepšila. Snímání při zadávání čísel je spolehlivější a celková odezva je lepší.

Jediné, co bych vytknul, je stále lehce nevyužitý prostor nad a pod touchpadem. Ten by tak mohl ještě trochu povyrůst.

ASUS ExpertBook B7 Flip – pracovní 2v1 s podporou 5G
i Zdroj: Asus

Samotný displej je usazený do celkem tlustých rámečků, které odpovídají modelu B5. Ačkoliv oproti jiným podnikovým notebookům Asus protáhl displej na poměr stran 16:10, nezmenšil rámečky pod a nad displejem, což zejména u takto drahého modelu nedělá dobrý dojem. Evidentně je to daň za konstrukci 2v1, protože u klasických verzí bez dotykového panelu najdeme menší rámečky.

Rámeček kolem displeje je celkem velký a nerovnoměrný
i Zdroj: vlastní
Rámeček kolem displeje je celkem velký a nerovnoměrný

Nad displejem se pak ukrývá 720p kamerka s infračervenými senzory a podporou Windows Hello. Kvalita obrazu je na prakticky stejné úrovni jako u modelu B7 a i menší osvětlení nedělá kamerce problém. Opět nechybí ani fyzická záklopka čočky.

Reproduktory od Harman Kardon hrají dostatečně dobře zejména do poloviční hlasitosti. Ačkoliv míří dolu do stolu, řadí se rozhodně k lepší půlce u notebooků 2v1.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama