Asus P8Z77-I Deluxe – miniaturní ITX deska pro Ivy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus P8Z77-I Deluxe – miniaturní ITX deska pro Ivy Bridge

Asus P8Z77-I Deluxe – miniaturní ITX deska pro Ivy Bridge | Kapitola 12

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 7. 2012 03:00 13

Seznam kapitol

1. ITX formát pro (také) herní dělo... 2. Testovací sestava 3. Představení desky 4. Specifikace desky a software 5. Bližší pohled na desku 6. Detaily desky, čipy
7. Napájení desky (popis) 8. Napájení desky (praxe) 9. BIOS 10. Přetaktování 11. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 12. Hodnocení

Dnes si představíme skutečně mistrovské dílo, miniaturní desku pro maximálně výkonný (i herní) počítač. Osadit lze Sandy i Ivy Bridge a díky luxusnímu napájení se nemusíte bát ani ultra vysokého přetaktování. Jak by se vám líbil takt 5,1GHz procesor a 2,3GHz paměti na takto malé desce? Nám se to tedy líbilo až moc!

Reklama
Asus P8Z77-I Deluxe – miniaturní ITX deska pro Ivy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování a výbava

Vzhledem k rozměrům a nutným kompromisům ohledně výbavy si deska podržela stále dostatečnou výbavu jak pro domácí centrum zábavy, tak i pro hráče. Ohledně použití pro HTPC je výbava víc než vynikající, bezdrátový modul v základní výbavě společně s mnoha SATA a USB porty uspokojí každého. Dokonce i hráčům nabízí deska dost, lze osadit plnohodnotnou grafiku a vytvořit si ultra přenosný a přesto ohromně výkonný počítač na LAN party. Kvalitní součástky a překvapivě vysoce dimenzovaná napájecí kaskáda procesoru jsou triumfem výrobce. Na takto malou desku si zatím nikdo netroufl osadit high-end napájení CPU, a umožnit tak velmi vysoké přetaktování procesoru i v segmentu mini-ITX desek. Právě tohle dělá desku mnohem zajímavější než cokoliv jiného. Nenajdeme zde žádný podstatný kompromis v možném výkonovém potenciálu. Zamrzí možná jen omezená kapacita pamětí na 16 GB, dle mého ale pro herní PC dostatečná. Chlazení PCH čipu by mohlo být vybaveno šroubky a ještě jeden PCI-E sloty by se mohl také hodit. Ten už ale na desku tohoto formátu nepřidá ani David Copperfield.

Přetaktování

Zde asi není moc řešit, deska klame tělem a pokud by vás napadlo, že se na ní bude taktovat hůře protože je "malá", tak jste se šeredně spletli. Přetaktování našeho testovacího čipu bylo téměř stejné jako na dříve testovaných deskách včetně významně dražších desek v úplném high-endu. Pokud tedy hledáte malou desku pro stále extrémně výkonný a přetaktovaný počítač, je dnes testovaná deska jasnou volbou. Vysoká napětí a bohatý BIOS by klidně snesly nasazení i pod dusíkem. Tohle se Asusu opravdu povedlo a s tímto napájením (pomocí Vcore card) se určitě v budoucnu ještě setkáme i u větších desek.

Osobní názor

Jaký názor na tuto desku mám, jsem vám sdělil hned v úvodu – koupil jsem si jí domů. Dle mého názoru jde o technologický skvost, který ač malý rozměrem, velký možnostmi a výbavou. Mít mini-ITX desku schopnou stabilního provozu procesoru na 5,1 GHz mě zkrátka baví. Objednal jsem k ní vodní chlazení, malou skříň a s výkonnou grafikou na ní postavím maximálně výkonný herní desktop. Ten vám poté představíme v recenzi a určitě bude na co koukat. Shrnutí je tedy jasné, skvělá deska ve všech ohledech. Snad jen ta cena by mohla být nižší, za 4500 Kč s DPH máme například solidní "GD65" model od MSI. Za jistou exklusivitu a malé rozměry se ale platí, a jelikož konkurence v tomto segmentu není, je cenová politika Asusu jasná a my ji musíme respektovat.

Asus P8Z77-I Deluxe – miniaturní ITX deska pro Ivy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus P8Z77-I Deluxe získává ocenění za

inovativní design a skvělé funkce v mini-ITX provedení.

Výhody a nevýhody

Asus P8Z77-I Deluxe – miniaturní ITX deska pro Ivy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf ceny produktu Asus P8Z77-I DELUXE poskytuje server Heureka.cz

Za půjčení desky P8Z77-I Deluxe děkujeme e-shopu Alfa.cz

Za půjčení osciloskopu děkujeme ETC Slovenská republika

 
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama