Asus ProArt B550-CREATOR: Luxusně vybavená deska
i Zdroj: PCTuning.cz
Procesory, Paměti, Desky Článek Asus ProArt B550-CREATOR: Luxusně vybavená deska

Asus ProArt B550-CREATOR: Luxusně vybavená deska | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 5. 2021 13:00 14

Seznam kapitol

1. Luxus ve střední třídě 2. Testovací sestava 3. Představení desky – Obsah balení 4. Základní deska – layout 5. Specifikace desky a software
6. Bližší pohled na desku a teploty 7. Napájení desky 8. BIOS 9. Přetaktování 10. Hodnocení

I když je čipset B550 určený do střední třídy, Asus tuto desku vybavil opravdu královsky. Má dva porty Thunderbolt 4, dvě síťové karty pro 2.5 GbE, silné napájení a samozřejmě PCIe 4.0. Jde jednoznačně o nejvybavenější desku s B550 na trhu.

Reklama

Testovací sestava

Měření výkonu procesoru AMD Ryzen 9 5950X jsem provedl na desce Asus B550 CREATOR ProArt. Zdroj jsem použil osvědčený Enermax HCP–1200W, pevný disk Patriot P300 a 4× paměti od Patriot Viper + ADATA XPG D80 nastavené na 3600 MHz pro AMD. K měření her jsem použil grafickou kartu GeForce RTX 3090 v referenčním provedení. Pro testy procesorové používám úspornou GeForce 710.

Použil jsem zcela běžný a levný vzduchový chladič
i Zdroj: PCTuning.cz
Použil jsem zcela běžný a levný vzduchový chladič

V BIOSu desky jsem také vypnul výkon navyšující funkce, s nimiž jedou všechna jádra na maximálním násobiči v zátěži u všech platforem. ASUS takovou funkci v BIOSu nabízí a jde o přetaktování. Funkce PBO 2 byla Enabled. Procesory pracovaly tedy dle specifikací se zvýšeným PPT a TDP.

Naše kompletní portfolio aplikací je následující: 7–Zip, Arena Chess, SuperPi, Cinebench R20, Blender, Corona, V–Ray, Handbrake. Her mám v procesorovém testu jen pět, k dalším deseti se dostaneme ve speciálním článku. Dnes otestuji CPU jen v: Shadow Of Tomb Raider, Far Cry New Dawn, Serious Sam 4, Godfall.

K testování používáme operační systém Windows 10 Pro 64–bit se všemi dostupnými updaty do dnešního dne. I v budoucnu pak budeme systém updatovat. Aplikace se ale budeme snažit držet v současných verzích, vzhledem ke zpětnému porovnání. Patche a nové verze totiž mohou zásadně změnit i výsledky a celé měření by bylo na nic. Pokud vyjde nová verze a zkušebním měřením zjistíme, že pouze opravuje chyby ale výkon je v ní totožný s tou starou, bude updatována, jinak nikoliv.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama