Asus ProArt B550-CREATOR: Luxusně vybavená deska
i Zdroj: PCTuning.cz
Procesory, Paměti, Desky Článek Asus ProArt B550-CREATOR: Luxusně vybavená deska

Asus ProArt B550-CREATOR: Luxusně vybavená deska | Kapitola 4

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 5. 2021 13:00 14

Seznam kapitol

1. Luxus ve střední třídě 2. Testovací sestava 3. Představení desky – Obsah balení 4. Základní deska – layout 5. Specifikace desky a software
6. Bližší pohled na desku a teploty 7. Napájení desky 8. BIOS 9. Přetaktování 10. Hodnocení

I když je čipset B550 určený do střední třídy, Asus tuto desku vybavil opravdu královsky. Má dva porty Thunderbolt 4, dvě síťové karty pro 2.5 GbE, silné napájení a samozřejmě PCIe 4.0. Jde jednoznačně o nejvybavenější desku s B550 na trhu.

Reklama

Základní deska – layout

Jak už obrázek naznačuje, deska má klasický formát ATX. Rozložení komponent je víceméně tradiční. Má pět slotů PCI–e, pouze dva ale vycházejí z procesoru. O chlazení disků M.2 je postaráno, i design se celkem povedl. Všechny důležité konektory jsou u okraje desky. Design je dle mého střídmý a povedený, přesně sedí k této řadě CREATOR.

Asus ProArt B550-CREATOR: Luxusně vybavená deska
i Zdroj: PCTuning.cz

Zadní strana desky nám prozradí počet linek PCI–E slotu a ukáže roznášecí plech patice procesoru a PCH čipu. Napájení procesoru je tvořené dvanácti digitálními fázemi pro jádra a dvěma dalšími fázemi pro paměti. Napájením se budeme zabývat podrobněji ve zvláštní kapitole.

Deska nese tři dlouhé sloty PCI–e x16 a dva standardu x1. Pouze první z nich umí nabídnout 16 linek, v dalším dlouhém slotu ale nesmí být nic osazené. S procesorem jsou spojené pouze první dva sloty. Pokud obsadíte oba, rozdelí se do každého osm linek PCIe 4.0. Zbytek slotů je spojen s čipem PCH. Jde tedy o PCIe 3.0. Navíc jsou sloty sdílené s porty M.2. Více prozradí manuál:

Asus ProArt B550-CREATOR: Luxusně vybavená deska
i Zdroj: PCTuning.cz

Třetí slot PCIe x16 (x4) sdílí pásmo s druhým rozhraním Thunderbolt 4. Pokud slot obsadíte, přestane TB 4 fungovat. Také oba sloty x1 jsou sdílené s druhým M.2 (M2_2). Pokud osadíte disk M.2, budou oba sloty x+ fungovat, disk ale pojede pouze v režimu dvou linek PCIe. V případě obou neobsazených slotů x1 pojede disk s plnými čtyřmi linkami PCIe.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama