Asus Radeon HD 7750 — úžasně tichý a úsporný
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Radeon HD 7750 — úžasně tichý a úsporný

Asus Radeon HD 7750 — úžasně tichý a úsporný | Kapitola 14

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

27. 2. 2012 03:00 17

Seznam kapitol

1. AMD Radeon HD 7770 — špatný není, jen ta cena... 2. Asus HD 7750 — balení, karta, detaily 3. Asus Radeon HD 7750 — jádro, chladič, specifikace 4. Srovnávací tabulka, sestava, hry a metodika 5. 3DMark Vantage, 3DMark 11, Anno 2070 6. AC: Revelations, Battlefield 3 7. Crysis, Crysis 2
8. DiRT 3, Just Cause 2 9. Metro 2033, Splinter Cell: Conviction 10. Přetaktování 11. Hlučnost, teploty, spotřeba 12. Celkový výkon 13. Poměr cena / výkon 14. Závěr

Minulý týden jsme vám přinesli recenzi Radeonu HD 7770. Dnes se zaměříme na slabší verzi — Radeon HD 7750. S cenou dva a půl tisíce je výrazně levnější, zatímco parametry jsou ořezané jen mírně. Karta navíc nevyžaduje přídavné napájení. Máme před sebou nového krále lowendu? To asi ne, zklamáni jsme však také nebyli.

Reklama
Asus Radeon HD 7750 — úžasně tichý a úsporný
i Zdroj: PCTuning.cz

Ačkoliv se to na první pohled nezdá, AMD Radeon HD 7750 se od výkonnějšího sourozence HD 7770 poměrně výrazně liší. Parametry obou karet jsou sice dost podobné, přesto však méně unifikovaných shaderů i nižší frekvence hrají svou roli a Radeon HD 7750 je o nezanedbatelnou čtvrtinu pomalejší. Tomu sice odpovídá i o tisíc korun nižší cenovka, poměr cena / výkon přesto není ideální. Cenová hladina dva a půl tisíce je totiž obsazena silnou konkurencí, především pak z vlastních řad. K té patří zejména AMD Radeon HD 6770, který je o něco levnější a současně i výkonnější. V poměru cena / výkon proto Radeon HD 7750 strčí do kapsy.

Jsou však jiné kategorie, kde novinka ukazuje svou sílu. Patří sem kupříkladu až obdivuhodně nízká spotřeba, díky které karta ani nevyžaduje přídavné napájení. Ač jsou rozdíly v provozních nákladech většinou zanedbatelné, kupříkladu proti zmiňovanému Radeonu HD 6770 vás roční provoz počítače s Radeonem HD 7750 vyjde o 250 korun levněji, což už v této cenové hladině nemusí být zanedbatelné (jde o 10 % pořizovací ceny). Pokud navíc kupujete kartu třeba na dva až tři roky, rozdíly ještě vzrostou. Je však nutné dodat, že počítáme s poměrně náročným scénářem, kdy počítač poběží osm hodin denně 365 dní v roce a tři hodiny denně se budou hrát náročné hry. U většiny uživatelů proto budou rozdíly spíše nižší.

Pochvalu si zaslouží také další provozní parametr — chlazení. Je krásně tiché v klidu i zátěži, jádro má navíc i po přetaktování velmi nízké teploty. Tím se dostáváme k potenciálu pro další přetaktování, který je deset procent. Není to nijak vysoké číslo, špatné však také není.

Nijak výrazně naopak nevyzdvihuji novou architekturu GCN. Zaměřena je hlavně na profesionální segment, což pro hráče mnoho praktických přínosů nemá. Podpora DirectX 11.1 je dnes čistě teoretická a jsem na pochybách, že bude někdy hrát významnější roli. Ostatně situace okolo DirectX 10.1 a verzí 10 / 11 o tom poměrně jasně svědčí. Stejně tak jen naprosté minimum uživatelů využije technologii zapojení více monitorů Eyefinity druhé generace nebo podporu monitorů s ultra vysokým rozlišením. Opět ale platí, že je jistě lepší tyto technologie mít než naopak.

Asus Radeon HD 7750 — úžasně tichý a úsporný
i Zdroj: PCTuning.cz

Shrnutí

V poměru cena / výkon sice nový Radeon HD 7750 ztrácí na již zavedené karty v čele se starším Radeonem HD 6770, přesto se mi však novinka líbí. Osobně jsem velkým odpůrcem přehnaného důrazu kladeného na nízkou spotřebu a v hodnocení této kategorie preferuji především grafy hodnotící náklady na provoz počítače. V těch obvykle vyjdou rozdíly v řádu desetikorun ročně a řada čtenářů přesto spotřebu vystihuje jako hlavní parametr i u karet za víc jak pět tisíc korun.

V případě Radeonu HD 7750 je to však jiné. Cenová úspora 250 Kč ročně v porovnání s Radeonem HD 6770 a ještě vyšší ve srovnání s podobně výkonnými GeForce GTS 450 / GTX 550 Ti od nVidie činí přes 10 % z kupní ceny karty, což není zanedbatelné a vyvažuje to deficit v poměru cena / výkon. Ve všech ostatních kategoriích si pak Radeon HD 7570 vede výborně: tiché a účinné chlazení, slušný OC potenciál, krátký plošný spoj a podpora nejnovějších technologií. I přes o něco slabší poměr cena / výkon vyvážený úsporou elektřiny (při častém používání počítače, především pak k hraní her) jsem se proto rozhodl udělit Radeonu HD 7750 v provedení Asus ocenění.

Asus Radeon HD 7750 — úžasně tichý a úsporný
i Zdroj: PCTuning.cz


PCTuning Bronze Award, únor 2012
Asus Radeon HD 7750 (EAH7750-1GD5)
„tichá, výkonná a úsporná grafická karta“

Asus Radeon HD 7750 — úžasně tichý a úsporný
i Zdroj: PCTuning.cz

Poděkování

Děkujeme společnosti Asus, která testovaný Asus Radeon HD 7750 zapůjčila.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama