ASUS ROG PG27VQ: zakřivené TN s G-SYNC a RGB LED
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek ASUS ROG PG27VQ: zakřivené TN s G-SYNC a RGB LED

ASUS ROG PG27VQ: zakřivené TN s G-SYNC a RGB LED | Kapitola 6

Petr Diviš

Petr Diviš

5. 2. 2018 03:00 25

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení a specifikace 3. Design, ergonomie a možnosti připojení 4. OSD nabídka – možnosti nastavení
5. Barvy, pozorovací úhly a podsvícení 6. Hry a odezva při 60, 120 a 165Hz 7. Hry a odezva v režimu ULMB a G-SYNC 8. Závěr – hodnocení

V dnešní době jsou herní monitory běžně osazovány panely IPS a VA typu. I přesto se na trhu vyskytují stále TN panely, nabízející nejrychlejší odezvu. ASUS nám na test zapůjčil jeden z nejnovějších TN monitorů. Model ROG Swift PG27VQ obsahuje 165Hz elektroniku s G-SYNC, rozlišení 2560×1440 a design vylepšuje RGB AURA SYNC.

Reklama

Jedná se o herní monitor a tak důležitější by měla být odezva. V barvách a pozorovacích úhlech zrovna monitor nepředvedl nejlepší výsledky. TN panel by měl ale být zárukou svižné odezvy. Jestli tomu je tak hned ověříme. Odezvu nejdříve vyzkoušíme ve fixní frekvenci – při klasických 60 Hz, dále pak při 120 Hz (kvůli limitu technologie ULBM) a při maximálních možných 165 Hz.

ASUS PG27V umožňuje nastavit dva stupně overdrive a nebo jej vypnout. Jak se mezi sebou liší, vyzkoušíme hlavně při 60 Hz. Ve vyšších refresh rate se pouze podíváme na zapnutý overdrive. Vypínat jej nemá smysl, jak uvidíte dále. Odezva Normal je totiž nastavena naprosto dokonale.

Odezva a hry – 60 Hz

V 60 Hz asi nikdo provozovat tento monitor nebude, ale jde o to, že na tento refresh rate vám monitor může klesnout při G-SYNC, kdy je refresh-rate variabilní. Také na této frekvenci budete fungovat, pokud připojíte přes HDMI například herní konzoli. Na chování odezvy při různých nastaveních se nejdříve podíváme pomocí testu testufo.com.

ASUS ROG PG27VQ: zakřivené TN s G-SYNC a RGB LED
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak můžete vidět, bez overdrive je to bída. Projevuje se pak typická schodovitá odezva TN panelu. To znamená že odezva skáče schodech ke správné barvě – na dalším snímku je rychle nastavena barva, ale ta neodpovídá té správné a je zapotřebí další snímek. Proto za ufonem vzniká ten viditelný duch – velice rozdílný proti IPS.

Při overdrive Normal schod v odezvě mizí a na dalším snímku je vždy nastavena ta správná barva! Odezva je pak sice s viditelným blurem, ale slabším než na IPS panelu. A ve tmavších oblastech je odezva nesrovnatelně lepší, než na VA panelu. Je tedy jasné, že vypínat ovedrive je nesmysl.

Overdrive Extreme je opravdu extrémní. Snaha o rychlejší odezvu na TN nefunguje, místo schodu se objevuje rychlý přestřel do inverze. To ruší více než deaktivovaný overdrive. Takže ani tuto volbu nelze při 60 Hz doporučit.

Odezva a hry – 120 Hz

Důvod, proč se detailněji zabývat 120Hz režimem je ten, že se jedná o maximální refresh-rate při ULMB režimu, na který se podíváme dále. Jedná se o dvojnásobnou frekvenci, tak uvidíme, jak se změní odezva a chování overdrive.

ASUS ROG PG27VQ: zakřivené TN s G-SYNC a RGB LED
i Zdroj: PCTuning.cz

Situace je při 120 Hz podobná. Při overdrive Normal je odezva dokonale přesná a díky vyšší plynulosti se opravdu lépe hraje a motion blur je téměř neznatelný. A když se podíváte na testy odezvy VA Samsung panelu, tak je jasně vidět, proč TNka se stále drží na trhu. VA tohle nenabídne ani z daleka. Na druhou stranu takové IPS to umí také velmi dobře. Snad se někdy v další recenzi podíváme i na nějaké 144/165 Hz IPSko.

Za to overdrive Extreme situaci zhoršuje – na kontrastních přechodech vznikají inverzní duchové. Tomuto režimu odezvy se vyhněte obloukem.

Odezva a hry – 165 Hz

A co nabídne nejvyšší možný refresh rate 165 Hz? Rozdíl v plynulosti obrazu už je minimální (pokud grafická karta stíhá zásobovat monitor 165 fps), ale odezva se přeci jen ještě o něco zlepšila. TNku opravdu sedne navyšování refresh rate – čím vyšší, tím rychlejší odezva.

ASUS ROG PG27VQ: zakřivené TN s G-SYNC a RGB LED
i Zdroj: PCTuning.cz

Při overdrive Normal je odezva už téměř ostrá jak břitva. Žádný inverzní duch, řádné mazání tmavých oblastí. VA panely můžou jen tiše závidět. Monitor stíhá bez problémů v odezvě vykreslovat i 6 ms snímky. Co to znamená? Jen to, že odezva je výrazně rychlejší než 6 ms!

Overdrive Extreme pak zase ukazuje, že se jedná o zbytečnou volbu – odezvu jen zhoršuje inverzním duchem! Proč to tam ASUS vůbec umožnil nastavit?

Hraní her ve fixním režimu 165 byla opravdu luxusní záležitost. Díky vysokému refresh-rate nevadí, že fps nesedí s refresh-rate. Hry jsou naprosto plynulé a z deaktivovaným V-SYNC můžete jen pozorovat mírný tearing při nižších fps. Jakákoliv hra je naprosto ostrá. Takovou odezvu nám 1 ms Samsung CFG70 opravdu nenabídl. Ale jak uvidíte, může to být ještě lepší! Je tu totiž ULMB režim.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama