ASUS TUF RTX 4080 Gaming OC Ed. O16G v testu: Špičková karta za děsnou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Článek ASUS TUF RTX 4080 Gaming OC Ed. O16G v testu: Špičková karta za děsnou cenu

ASUS TUF RTX 4080 Gaming OC Ed. O16G v testu: Špičková karta za děsnou cenu | Kapitola 18

Adam Vágner

Adam Vágner

26. 11. 2022 10:00 118

Seznam kapitol

1. GeForce RTX 4080: představení a parametry 2. Konstrukce karty, konektory 3. Testovací sestava 4. Crysis 3 Remastered, Cyberpunk 2077 5. F1 22 6. Far Cry 6, GTA V 7. Metro Exodus Enhanced Edition, Red Dead Redemption 2 8. Witcher 3, World of Tanks 9. Blender Benchmark, Luxmark, Vray 5 benchmark
10. Boostv F1 22 (performance) 11. Boost v F1 22 (quiet) 12. Boost v Metro Exodus (performance) 13. Boost v Metro Exodus (quiet) 14. Boost ve World of Tanks (performance) 15. Boost ve World of Tanks (quiet) 16. Spotřeba, teploty, hlučnost 17. Otáčky ventilátorů, hlučnost 18. Závěr

GeForce RTX 4080 nabízí vyšší výkon než top model z minulé generace RTX 3090 Ti, k tomu výrazně nižší spotřebu a nové technologie. Model TUF k tomu přidává obrovský chladič, který kartu zvládá při hraní udržet na nízkých teplotách, aniž by byl slyšet. Výsledek kazí jen současná cena.

Reklama

Závěr

Pokud jste průběžně nahlíželi na stavy skladů u RTX 4080, asi vám neuteklo, že byla TUF RTX 4080 OC Edition jednu dobu jediným modelem, který zůstal ležet na skladě. Hlavním důvodem bude nejspíš vysoká cena. Proti už tak vysoké doporučené ceně RTX 4080 narostla o dalších sedm tisíc. Na té kartě není nic, kvůli čemu by mělo smysl připlácet sedm tisíc, a není na ní nic, kvůli čemu by musela stát o sedm tisíc víc. Možná jen to, že z hlediska požární bezpečnosti je na tom díky masivnímu kovovému krytu chladiče lépe než karty s krytem plastovým, ale to platí i o Founders Edition.

Paradoxní je, že o tři tisíce dražší Strixy se vyprodaly okamžitě. I když bylo nejspíš naskladněno méně kusů, neumím si představit, proč by mělo mít smysl připlácet oproti výbornému TUFu ještě další tři tisíce na Strix. V tichém režimu už chladič může být jen těžko tišší, nárůst výkonu díky vyšším taktům nanejvýš o jednotky procent. To už je opravdu lepší připlatit pár tisíc na nějakou RTX 4090. Tři a půl tisíce za pár aRGB LEDek navíc a o něco uhlazenější design snad nikomu nestojí. Smysl možná může mít na soutěže v přetaktování. Takže ano, pokud z nějakého důvodu potřebujete mít kartu od Asusu, pak ten TUF může dávat smysl.

Netuším, jak drahé chladiče mohou při doporučené ceně výrobci na kartu osadit, ale neumím si představit, že by chladič na TUF i s vapor chamber mohl stát víc než na dva a půl tisíce, když za podobné peníze pořídíte 360mm vodníka. Z tohoto pohledu by se asi zdála snesitelná cena kolem 39 tisíc, a i tak bych vám řekl, že proti Founders Edition nebo levnějším modelům jiných výrobců si nepolepšíte tolik, aby to za ty tři tisíce navíc stálo. Ale kupovat RTX 4080 za čtyřicet tisíc a víc už nedává žádný smysl.

ASUS TUF RTX 4080 Gaming OC Ed. O16G v testu: Špičková karta za děsnou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jde návrh a konstrukci Asusu, nelze kartě nic moc vyčítat až na jedinou věc – napájecí cívky. Samotný chladič s ventilátory na otáčkách, na nichž běží v zátěži (v tichém režimu), dosahuje na hlukoměru hlučnosti kolem 30,5 dBA, ale když zatížíte grafický čip, přidají se k ventilátorům i cívky napájecí kaskády a hlukoměr už naměří hodnoty kolem 33 dBA. Cívky jsou tak slyšet mnohem výrazněji než ventilátory. Není to ani horší, ani lepší než u většiny 300W karet, ale pokud chcete mít tichý počítač, cívky to budou kazit.

Menší komplikací pak je, že se obrovský chladič nevejde do menších skříní. Nejen na délku, při použití napájecí redukce je zapotřebí mít pod bočnicí ke hraně záslepek rozšiřujících slotů nějakých 8 cm místa, abyste redukci moc nelámali. Méně obvyklé je použití dvouslotové záslepky – má nevýhodu, že se karta nemůže zapřít o zadní stěnu skříně tak dobře jako u tříslotové, na druhou stranu je to ale jeden z mála modelů, který lze osadit ve skříni do riseru, kde jsou často svislé pozice jen pro dvouslotovou záslepku.

A to je tak vše, na co se dá stěžovat. Po konstrukční stránce jde o špičkový produkt. Chladič je brutálně předimenzovaný. I v tichém režimu udrží teploty na nízkých hodnotách daleko od teplotního limitu, přičemž běží ventilátory na otáčkách nízkých tak, že je vedle ostatních větráků v počítači neuslyšíte. Příkon je vyšší, ale není to znát ani na teplotách, ani na hlučnosti karty a nabízí vyšší výkon než RTX 3090 Ti s příkonem nižším asi o 150 W. Prostě nabízí mix vysokého výkonu a špičkových provozních vlastností, ale výsledek totálně ničí aktuální cena. 

Asus TUF RTX 4080 Gaming 16 GB OC Ed.
(TUF-RTX4080-O16G-GAMING)
KLADYZÁPORY
Vysoký výkon, rychlejší než RTX 3090 TiRozměry, kvůli napájení vyžaduje více místa pod bočnicí
S BIOSem Quiet V zátěži extrémně tiché chlazeníPříkon v zátěži 320 W (ale výrazně lepší efektivita než minulá generace)
16 GB paměti, 3× DP a 2× HDMIV režimu Quiet jsou cívky hlučnější než chladič
Výkonný chladič s obrovskou rezervouVysoká cena
Energetická efektivita proti kartám minulé generaceŠpatný poměr cena/výkon
podpora DLSS 2.x, DLSS 3Příplatek proti doporučené ceně není adekvátní přidané hodnotě
Orientační cena s DPH: 43 000 Kč
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama