Bastlíme s Arduinem – začínáme
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Bastlíme s Arduinem – začínáme

Bastlíme s Arduinem – začínáme | Kapitola 9

Filip Eckstein

Filip Eckstein

21. 11. 2016 03:00 21

Seznam kapitol

1. Bastlím, bastlíš, bastlíme 2. Vybíráme elektronickou stavebnici 3. Srovnání stavebnic na bázi Arduina 4. Rozbalujeme Arduino Startek Kit 5. První krůčky 6. Takový hardwarový „Hello World“
7. Bastlíme poprvé 8. Trocha matematiky aneb počítáme odpor 9. Zapojujeme 10. Nebojte se chyb 11. Závěr

Moderní svět je prorostlý různými druhy elektroniky,jež nám každý den usnadňují život. Vyvinout takové zařízení přitom stojí hodně času a znalostí, které se získávají roky náročného studia a praxí. Sníte-li o tom realizovat svůj vynález, jen tak si po domácku postavit nějaký gadget či se zábavnou cestou naučit základy mikroelektroniky, je dnešní článek právě pro vás. Tak jdeme bastlit!

Reklama

Nyní už nám ale opravdu vůbec nic nebrání v sestavení celého projektu. Na stole máme připravené všechny součástky a všechny nezbytné veličiny v našem obvodu máme spočítané.

Schéma zapojení

První důležitou zásadou je zapojovat obvod bez přivedeného napětí. Arduino by tedy rozhodně nemělo být zapojeno v USB. Zároveň nedoporučuji nikdy modifikovat zapojení, které je pod napětím. Všechny hardwarové změny je zkrátka bezpečnější realizovat s odpojeným Arduinem.

Zapojovat začneme od napájení. Arduino UNO R3 po okrajích lemuje řada vstupních a výstupních signálů včetně napájení a země. Většina těchto signálů je přivedena buď k některé z nožiček procesorového čipu, či v případě napájení ke zdroji. Do našeho obvodu chceme přivést 5V napětí, proto vezmeme dva delší kablíky a propojíme 5V výstup s červenou linií a GND s modrou (zkratka pro zem z anglického „ground“).

Bastlíme s Arduinem – začínáme
i Zdroj: PCTuning.cz

Teď když jsme naši destičku nakrmili, můžeme pokračovat v zapojování. Do libovolných dvou pětimístných řad otvorů v jedné polovině pole zapíchneme červenou LED. K její katodě (kratší noha) připojíme 220Ω odpor, zatímco k její anodě tlačítko. Pak už jen stačí odpor připojit k zemi a druhou nohu tlačítka k napájení. A náš první obvod je hotov!

A přece svítí!
i Zdroj: PCTuning.cz
A přece svítí!

Pokud jsme si jistí, že je obvod správně zapojen, připojíme Arduino do USB k PC. Po stisku tlačítka by se měla červená LED rozsvítit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama