Bastlíme s Arduinem – začínáme
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Bastlíme s Arduinem – začínáme

Bastlíme s Arduinem – začínáme | Kapitola 2

Filip Eckstein

Filip Eckstein

21. 11. 2016 03:00 21

Seznam kapitol

1. Bastlím, bastlíš, bastlíme 2. Vybíráme elektronickou stavebnici 3. Srovnání stavebnic na bázi Arduina 4. Rozbalujeme Arduino Startek Kit 5. První krůčky 6. Takový hardwarový „Hello World“
7. Bastlíme poprvé 8. Trocha matematiky aneb počítáme odpor 9. Zapojujeme 10. Nebojte se chyb 11. Závěr

Moderní svět je prorostlý různými druhy elektroniky,jež nám každý den usnadňují život. Vyvinout takové zařízení přitom stojí hodně času a znalostí, které se získávají roky náročného studia a praxí. Sníte-li o tom realizovat svůj vynález, jen tak si po domácku postavit nějaký gadget či se zábavnou cestou naučit základy mikroelektroniky, je dnešní článek právě pro vás. Tak jdeme bastlit!

Reklama

Podle kterých kritérií vybírat?

Jak již bylo zmíněno výše, elektronických stavebnic postavených na platformě Arduino je na trhu opravdu široká škála. Pochopitelně nejsou stejné. Kromě ceny se liší kupříkladu počtem součástek, rozmanitostí komponent nebo třeba počtem stránek přibaleného manuálu. Vybrat si tu správnou určitě není snadné. Zvláště pak, když se rozhodujeme z pozice absolutních laiků v oboru. Kolik tranzistorů chceme? Jeden, dva nebo pět? A chceme PNP, NPN nebo raději oba druhy? To jsou kritéria, která budeme porovnávat jen stěží. Co byste si však měli pohlídat, je, aby vaše stavebnice nabízela dostatek aktivních i pasivních součástek, a to v co možná nejvyšší míře rozmanitosti, neboť jen tak si vyzkoušíte opravdu zajímavé projekty. Někdy je možná lepší utratit o pár korun více a procvičit se tak ze začátku na více projektech než na nějakých prvních pěti trivialitách a pak shánět součástky na další vynálezy (i když to je koneckonců také dobrá zkušenost).

Arduino Starter Kit
i Zdroj: PCTuning.cz
Arduino Starter Kit

Další a zároveň nejdůležitější komponentou je mozek celého systému – tedy mikrokontrolér. Většina stavebnic disponuje deskou UNO R3, jejíž srdce pohání mikroprocesor Atmel ATMega328 tikající s frekvencí 16 MHz a nabízející celkem 32 kB paměti Flash pro zdrojový kód a 2 kB SRAM. Některé stavebnice nepoužívají přímo tuto desku, ale některou variantně osazenou alternativu. Vždy se však přesvědčte, že je s UNO R3 kompatibilní. Předejdete tak problémům s kompatibilitou softwarových knihoven Arduina.

Srdce Arduina – procesor Atmel ATMega 328.
i Zdroj: PCTuning.cz
Srdce Arduina – procesor Atmel ATMega 328.

Podcenit bychom určitě neměli ani manuál. Ten je pro nás totiž opravdovou vstupenkou do světa mikroelektroniky. Mimo opravdu těch nejnutnějších základů elektroniky a návodu na instalaci by totiž měl obsahovat také ukázkové projekty, na nichž se lze snadno a zábavnou formou zaučit. A to nejen hardware, ale i software. Kromě doporučeného schématu zapojení by tak měl obsahovat i ukázku zdrojového kódu, který dá celý projekt tzv. do pohybu. Příjemným bonusem bývá i vysvětlení dílčích kroků – tedy proč je zrovna zde ta a ta součástka a proč jsme to implementovali zrovna touto cestou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama