Bastlíme s Arduinem – začínáme
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Bastlíme s Arduinem – začínáme

Bastlíme s Arduinem – začínáme | Kapitola 4

Filip Eckstein

Filip Eckstein

21. 11. 2016 03:00 21

Seznam kapitol

1. Bastlím, bastlíš, bastlíme 2. Vybíráme elektronickou stavebnici 3. Srovnání stavebnic na bázi Arduina 4. Rozbalujeme Arduino Startek Kit 5. První krůčky 6. Takový hardwarový „Hello World“
7. Bastlíme poprvé 8. Trocha matematiky aneb počítáme odpor 9. Zapojujeme 10. Nebojte se chyb 11. Závěr

Moderní svět je prorostlý různými druhy elektroniky,jež nám každý den usnadňují život. Vyvinout takové zařízení přitom stojí hodně času a znalostí, které se získávají roky náročného studia a praxí. Sníte-li o tom realizovat svůj vynález, jen tak si po domácku postavit nějaký gadget či se zábavnou cestou naučit základy mikroelektroniky, je dnešní článek právě pro vás. Tak jdeme bastlit!

Reklama

V této kapitolce se blíže podíváme na balení a obsah oficiální Arduino Starter Kit stavebnice.

Balení a obsah

Arduino je dodáváno ve velice kompaktním balení, po jehož otevření nalezneme všechny komponenty logicky roztříděny do menších krabiček. Takových mini krabiček se v balení nachází celkem šest. V první nalezneme samotnou destičku Arduino UNO R3, v další krabičce pak USB kabel, v další je pohromadě DC motor a servomotor, ve čtvrté je LCD, v té páté se nachází nepájivé pole a propojovací drátky a v té úplně poslední pak všechny ostatní elektronické komponenty. Seznam všech komponent jste už viděli v předchozí kapitole.

Kromě všech nezbytných hardwarových součástek se v krabičce schovává i praktický rozlamovací držák kitu a nepájivého pole. Je tak možné celou aplikaci snadno přenášet z místa na místo v jednom kuse, aniž bychom u toho nechtěně vytrhali některé propojky.

Elektronické součástky po vysypání balíčku.
i Zdroj: PCTuning.cz
Elektronické součástky po vysypání balíčku.

Další zajímavostí v obsahu balení je sada různých nálepek a kartonů sloužících jako dekorace pro některé projekty. Pokud tedy chcete použít stavebnici například k výuce své ratolesti, tyto doplňky udělají výsledný vynález vizuálně atraktivnější.

Propriety, které vám některé projekty po jejich dokončení zkrášlí.
i Zdroj: PCTuning.cz
Propriety, které vám některé projekty po jejich dokončení zkrášlí.

Opravdu napěchovaný manuál

Součástí balení je rovněž i hutný 170stránkový manuál, o němž padlo slovo v minulé kapitole. Obsahuje celkem 17 kapitol (včetně glosáře a úvodu) a veškeré základy Arduina předvádí na patnácti projektech pro úplné začátečníky. Složitost a časová náročnost jednotlivých projektů v čase postupně stoupá. Doporučuji tedy začít od těch jednodušších, protože některé elementární know-how je vysvětleno právě v rámci některých prvních projektů. Při přeskakování počátečních projektů by vám tedy mohly některé informace později chybět.

Manuál má úctyhodných 170 stránek.
i Zdroj: PCTuning.cz
Manuál má úctyhodných 170 stránek.

Manuál má však jednu velmi zásadní nevýhodu – je celý v angličtině. Pro ty z vás, co anglický jazyk příliš neovládají, je však na internetu k dispozici řada dalších tutoriálů pro začátečníky, a to i v češtině. No a v nejhorším pomůže slovník či překladač.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama