Bazarové grafiky — HD 5770 a GTS 450 vs. současný lowend
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Bazarové grafiky — HD 5770 a GTS 450 vs. současný lowend

Bazarové grafiky — HD 5770 a GTS 450 vs. současný lowend | Kapitola 13

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

30. 7. 2013 03:00 27

Seznam kapitol

1. Plusy a mínusy bazarového obchodování 2. nVidia GeForce GTS 450 3. AMD Radeon HD 5770/6770 4. Srovnávací tabulka, sestava, hry a metodika 5. 3DMark 11, 3DMark, Anno 2070 6. Bioshock: Infinite, Crysis 3 7. Far Cry 3, Grid 2
8. Hitman: Absolution, Max Payne 3 9. Metro: Last Light, Tomb Raider 10. Spotřeba 11. Celkový výkon 12. Poměr cena/výkon 13. Závěr

V diskusi pod recenzí Radeonu HD 7730 se objevila řada názorů, že raději než koupit novou lowendovou grafickou kartu, je lepší poohlédnout se po starších kartách z bazaru. Vzali jsme vás za slovo a sehnali GeForce GTS 450 a Radeon HD 5770, které shodně koupíte přibližně za 1500 Kč. Jsou lepší volbou než třeba zmíněný Radeon HD 7730?

Reklama
Bazarové grafiky — HD 5770 a GTS 450 vs. současný lowend
i Zdroj: PCTuning.cz

Cílem dnešního článku bylo přispět do diskuse, která vznikla pod nedávnou recenzí Sapphire Radeonu HD 7730. V té několik čtenářů tvrdilo, že jednoznačně lepší volbou než koupě nové levné grafické karty za necelé dva tisíce, je koupě starší bazarové karty. Sehnal jsem proto starší GeForce GTS 450 od nVidie, AMD Radeon HD 5770 a otestoval je stejně, jako by šlo o nové karty.

Po stránce výkonu a především poměru cena/výkon jsou bazarové karty jednoznačně lepší volbou. Obě zmiňované karty seženete v bazaru za 1500-1600 Kč, přičemž jejich výkon je především u výkonnějšího Radeonu HD 5770 srovnatelný s grafikami o téměř tisíc korun dražší. Poměr cena/výkon hraje jednoznačně ve prospěch starších karet a je nejsilnějším argumentem, proč se pro koupi staršího modelu rozhodnout.

Bazarové grafiky — HD 5770 a GTS 450 vs. současný lowend
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon ale není jediným kritériem pro hodnocení grafických karet. Technologie se v posledních letech neměnily a dva až tři roky staré karty mohou nabídnout vše, co jejich moderní rivalové. Zde dopadl souboj remízou. Ve zbylých kategoriích však už starší karty ztrácí. Například dvou až třísetkorunový rozdíl v roční spotřebě počítače není vzhledem pořizovací ceně karet vůbec zanedbatelný. Při dvouletém provozu jde o třetinu kupní ceny karty. Stejně tak je rizikem jen dobíhající (pokud vůbec nějaká) záruka a rizika bazarového obchodování obecně, viz první kapitola.

Sečteno a podtrženo je koupě starší bazarové grafické karty místo nové kusu rozhodně zajímavou alternativou a při pořizování levných karet s cenou do tří tisíc korun se o ní vyplatí uvažovat. Výhodou nákupu bazarové karty je při stejné ceně výrazně vyšší výkon. Ten však v průběhu času částečně splatíte vyššími provozními náklady a potenciálně také chybějící zárukou. Je také dobré mít na paměti, že bazarové obchodování v sobě ukrývá vždy o něco větší riziko než nákup v osvědčeném internetovém obchodě. Říct, zda je obecně lepší jedno, či druhé, proto dle mého názoru není možné a záleží na individuálních preferencích každého zákazníka.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama