Bazarové grafiky — HD 5770 a GTS 450 vs. současný lowend
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Bazarové grafiky — HD 5770 a GTS 450 vs. současný lowend

Bazarové grafiky — HD 5770 a GTS 450 vs. současný lowend

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

30. 7. 2013 03:00 27

Seznam kapitol

1. Plusy a mínusy bazarového obchodování 2. nVidia GeForce GTS 450 3. AMD Radeon HD 5770/6770 4. Srovnávací tabulka, sestava, hry a metodika 5. 3DMark 11, 3DMark, Anno 2070 6. Bioshock: Infinite, Crysis 3 7. Far Cry 3, Grid 2
8. Hitman: Absolution, Max Payne 3 9. Metro: Last Light, Tomb Raider 10. Spotřeba 11. Celkový výkon 12. Poměr cena/výkon 13. Závěr

V diskusi pod recenzí Radeonu HD 7730 se objevila řada názorů, že raději než koupit novou lowendovou grafickou kartu, je lepší poohlédnout se po starších kartách z bazaru. Vzali jsme vás za slovo a sehnali GeForce GTS 450 a Radeon HD 5770, které shodně koupíte přibližně za 1500 Kč. Jsou lepší volbou než třeba zmíněný Radeon HD 7730?

Reklama
Bazarové grafiky — HD 5770 a GTS 450 vs. současný lowend
i Zdroj: PCTuning.cz


AMD Radeon HD 7730 od Sapphire

Před pár dny se na trh dostal nový AMD Radeon HD 7730. Jeho recenzi jsme vám přinesli minulý týden a karta v ní dopadla poměrně dobře. S cenou okolo osmnácti set jde dle mého názoru o vhodnou grafickou kartu pro ty, kteří mají hluboko do kapsy či je pro ně hraní her spíše okrajovou záležitostí. Je samozřejmé, že si na takové kartě nezahrajete všechny nové hry na nejvyšší nastavení detailů. Po snížení však ve středních a nižších rozlišeních drtivou většinu novinek bez problémů plynule rozběháte.

Bazarové grafiky — HD 5770 a GTS 450 vs. současný lowend
i Zdroj: PCTuning.cz


AMD Radeon HD 5770

V diskusi pod článkem se nicméně objevila řada nesouhlasných názoru. Podle mnoha z vás nemá smysl do takových karet dávat peníze. Podstatně lepší volbou je podívat se po starších grafických kartách v bazarech, které budou za stejnou cenu podstatně výkonnější. Co ale další vlastnosti karet, například spotřeba? Protože nejen mně přišlo toto téma v redakci jako zajímavé, prohledal jsem sklad a vytáhnul z něj starší grafické karty nVidia GeForce GTS 450 a AMD Radeon HD 5770. S cenou okolo tří, respektive čtyř tisíc korun šlo před třemi roky o slušné karty (nižší) střední třídy. Dnes je jejich cena podstatně nižší. Vzhledem k množství prodaných kusů o ně není v bazarech nouze a ceny se ve většině případů pohybují kolem patnácti set korun. Jde tedy o ideální kandidáty pro srovnání právě třeba s Radeonem HD 7730.

Bazarové grafiky — HD 5770 a GTS 450 vs. současný lowend
i Zdroj: PCTuning.cz


spolehlivost není jen prázdný pojem; plánuje se tak, aby se výrobek během své záruky pohyboval po části B vanové křivky s minimem poruch a s koncem záruky přejde do oblasti C, kdy počet poruch roste (zdroj: elektrorevue.cz)

Ještě než začnu se samotným srovnáním starších karet s aktuálními modely, uvedu pár rizik bazarového obchodování jako takového. To totiž rozhodně není pouze tak výhodné, jak jej někteří diskutující představovali. Budete-li si kupovat dva až tři roky staré grafické karty (či jiný hardware), téměř vždy už budou bez záruky. Připočítejte k tomu fakt, že nikdy nevíte, jak se k danému předmětu choval jeho předchozí majitel a výsledek je jasný — koupě bazarového hardwaru je vždy menším či větším rizikem. Nejde přitom jen o to, že předchozí majitel mohl kartu záměrně či neúmyslně poškodit. (Nejen) elektronika se dnes z hlediska spolehlivosti navrhuje tak, aby s co největší pravděpodobností vydržela celou záruční lhůtu. Co se bude dít po ní, už většinou nikoho nezajímá. Nejde přitom rozhodně o frázi. Spolehlivost je samostatný obor a všechny velké firmy se o spolehlivost svých produktů velmi zajímají. Případným zájemcům o tuto problematiku mohu doporučit například tento článek.

Bazarové grafiky — HD 5770 a GTS 450 vs. současný lowend
i Zdroj: PCTuning.cz



podvodníci v internetových bazarech rozhodně nejsou výjimkou

Dalším a ne úplně zanedbatelným rizikem je důvěryhodnost vašeho obchodního partnera. Ideální je samozřejmě situace, kdy je možné osobní předání zboží i peněz z ruky do ruky. Většinou ale kupující a prodejce bydlí daleko od sebe a nezbude než využít služeb pošty či jiné přepravní služby a zaplatit za zboží předem. Podvody jsou na českém internetu bohužel na denním pořádku a to nejen na pochybných inzertních webech. Dějí se i na známém portálu Aukro, který je co do ochrany obou stran při obchodování pravděpodobně nejvyspělejší. Z osobní zkušenosti mohu říct, že v případě podvodu je vymáhání peněz a dokazování několikaměsíční proces, který vás bude stát spoustu času i energie a nemusí být úspěšný.

Nechci samozřejmě tvrdit, že bazarové obchodování je špatné a nedoporučuji jej. Má nicméně nejen své nesporné výhody, ale i řadu nevýhod. Vzpomenu-li si přitom na zmíněnou debatu, ve které byl AMD Radeon HD 7730 bez milosti odsouzen s tím, že nákup starší karty je jednoznačně lepší volbou, musel jsem na ně na tomto místě upozornit. Ostatně sám bazarové obchodování často využívám. Na zmíněném aukčním serveru mám kromě několika set úspěšně ukončených obchodů i řadu těch, které nedopadly tak dobře a málem mě stály částky, za které bych si karet typu Radeon HD 7730 mohl koupit hned několik.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama