Bez internetu: Můžeme ještě žít odpojení?
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Bez internetu: Můžeme ještě žít odpojení?

Bez internetu: Můžeme ještě žít odpojení? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 9. 2017 03:00 23

Seznam kapitol

1. Pracovat online 2. anebo offline? 3. Záložní plán 4. Nefunguje? 5. Na pořád... 6. Musí to fungovat

Za sebe úvahu zkrátím: Já už nemůžu. Pracuji s webem a YouTube každý den a vybírám místa svého pobytu podle konektivity. Jsem na internetu závislý, i když u mě je to spíš workoholismus. Nedovedu si představit ani psaní bez internetu, který by mi potvrdil či vyvrátil moje domněnky. Problém je, že podobně závislé začínají být i naše přístroje.

Reklama

Pokud v minulosti vypadl internet, měli jste obvykle nějakou pozapomenutou práci s počítačem, kterou jste mohli dodělat. Instalace, zálohování, čištění, něco, co vám stálo měsíce na disku a konečně byl čas to dokončit. Dnes máte zálohy na cloudu, takže při výpadku netu si nic ani nezazálohujete, ani si nic neobnovíte. Řada aplikací se navázaná na cloudové služby, pravidelně se aktualizuje, ověřuje si platnost licence a primárně ukládá na cloud, takže můžete jenom doufat, že se vám podaří udělat alespoň něco trochu rozumného.

Bez internetu: Můžeme ještě žít odpojení?
i Zdroj: PCTuning.cz

Speciální problémy nastávají u zařízení, které závisí na cloudové synchronizaci, takže i když si kutíte něco na desktopu, nedojde k automatické propagaci na cloud a na mobilní zařízení, takže si můžete naklepat detaily schůzky, ale do telefonu se vám to prostě nepřenese – a to i když s ním vyběhnete „do internetu“. Synchronizace vyžaduje, aby zařízení byla zapojena všechna.

Podobně (ne)fungují i lokalizační služby, protože jakmile se vaše zařízení ocitne mimo internet, není ho možné oslovit a ono se nemůže nahlásit. Když mi ukradli zamčený telefon bez SIMky, neměl se jak připojit na síť a už ho nikdy nikdo neviděl, jelikož se ho lumpům zjevně nepodařilo odemknout a on se nikdy nedostal na síť, aby zjistil, že je v hledaném módu a měl by se nahlásit.

Co povídám, dnes je situace tak zlá, že nemůžete bez internetu ani normálně používat Windows – a o instalaci aplikací a jejich updatů ze sítě už ani nemluvím. Kdysi byly internetové funkce aplikací pouze jakýmsi rozšířením, určitou volitelnou komponentou, dnes se z toho stal naprostý funkční základ.

Za normálních okolností, když kolem prýští data, nám to vadit nemusí. Všechno funguje úplně normálně a jen paranoidní pošahanci zkoumají, co se kam odesílá a proč, proč třeba Synapse od Razeru je cloudovou službou. Pokud se smíříte s tím, že váš systém nefunguje jako keylogger, jste v pohodě. Jste připojení a služby fungují.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama