Bez internetu: Můžeme ještě žít odpojení?
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Bez internetu: Můžeme ještě žít odpojení?

Bez internetu: Můžeme ještě žít odpojení? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 9. 2017 03:00 23

Seznam kapitol

1. Pracovat online 2. anebo offline? 3. Záložní plán 4. Nefunguje? 5. Na pořád... 6. Musí to fungovat

Za sebe úvahu zkrátím: Já už nemůžu. Pracuji s webem a YouTube každý den a vybírám místa svého pobytu podle konektivity. Jsem na internetu závislý, i když u mě je to spíš workoholismus. Nedovedu si představit ani psaní bez internetu, který by mi potvrdil či vyvrátil moje domněnky. Problém je, že podobně závislé začínají být i naše přístroje.

Reklama

Omezení či nefunkčnost služeb dnes kontrolují jiné služby, jako je DownDetector, který sleduje výpadky populárních internetových služeb a zobrazuje je v přehledných mapách. Takže v momentu, kdy vám nejde nějaká služba, můžete si snadno ověřit, zda je problém na vaší straně anebo ne. Pokud vám tedy internet běží.

Bez internetu: Můžeme ještě žít odpojení?
i Zdroj: PCTuning.cz

V případě výpadků existuje několik možností, které ovlivňují dostupnost vašich služeb. Relativně nejjednodušší je výpadek na straně providera, který vás kompletně odstřihne od všeho, ale provider většinou ví, že má problém a pracuje na jeho odstranění. Někdy to trvá dvacet minut, někdy pár hodin, ale problém je v zásadě lokální.

Další možností je omezení provozu kvůli abnormální zátěži sítě, jako jsou DDoS útoky. Internet sice „tak nějak funguje“, ale je pomalý, některé servery jsou nedostupné – a tento stav podle typu útoku může trvat i několik dní. To, co pozorujete, je ale jenom horní strana ledovce, skutečné nebezpečí DDoS je v tom, na jaký server cílí. Pokud míří na nějakou málo kritickou službu, jako je například váš oblíbený zpravodajský web, není to až taková katastrofa, ale v případě DDoS útoku na kritickou infrastrukturu může nastat vážný problém.

Bohužel můžeme počítat s tím, že DDoS útoky se stanou oblíbenou kyberzbraní v případě něčeho, čemu se říká „konflikt nízké intenzity“, tedy kupříkladu něco takového, jako se děje na Ukrajině. Útočník se snaží maximálně zkomplikovat provoz důležitých služeb, které pravděpodobně úplně neodstaví, ale zkomplikuje jejich provoz a znepříjemní život všem uživatelům široko daleko.

V případě válečného konfliktu anebo důchodkyň lovících kabeláž se může internet dostat do tak zvaného ostrovního provozu, kdy se ocitne buď zcela anebo z větší části izolován od zbytku světa. Služby fungující v rámci „ostrova“ stále fungují, ale k těm mimo něj se nedostanete, což znamená, že se nedostanete k řadě důležitých služeb, a to už může znamenat opravdu vážný problém.

V případě moderní války povedou první údery na komunikační a energetickou infrastrukturu, takže přijdete nejen o update pro svůj iPhone a o PornHub, ale pravděpodobně i o elektřinu, což v moderním městě znamená opravdu závažný problém. Pokud jste už neopustili zemi anebo neprcháte ve svém prepperském únikovém vozidle, pravděpodobně budete mít docela vážné problémy, vedle kterých je nefunkčnost PlayStation Network celkem banální věc.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama