Blok sem, blok tam: Vrací kopenogramy úder?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Blok sem, blok tam: Vrací kopenogramy úder?

Blok sem, blok tam: Vrací kopenogramy úder? | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

21. 4. 2017 18:00 15

Seznam kapitol

1. GOTO na konec a zase zpět 2. Programování s pravítkem a hromadou pastelek 3. Kolik programovacích jazyků znáš... 4. A zase barvičky 5. Ozobot místo Karla 6. Oživit neživé...

Spor o to, jak by měl vypadat srozumitelný zápis algoritmů vhodný pro začátečníky, nikdy neskončil. Na počátku 90. let nás děsily kopenogramy, blokovitý zápis algoritmů, který vyžadoval mnohem více místa a barev, než jakákoliv jeho reprezentace v kódu. S novou generací programovatelných robotů a Blockly od Google se tento koncept ve velkém vrací.

Reklama

Většina dětí ale nejdřív objeví kouzlo jednoduchých obvodů – v Minecraftu si mohou snadno postavit svůj smart home, vytvořit inteligentní pasti, automatizovat sběr a likvidaci nepřátel tak, že si jenom přijdou posbírat to, co past nalovila. A právě tam pochopí kouzlo automatizace, sekvence instrukcí, pořadí zapojení, které jim ušetří obrovskou, obrovskou spoustu práce.

A přesně o tom automatizace je, ne? O tom, že objevíte, že je praktická.

Pořád mám pochybnosti o tom, že další generaci přivede k programování didakticky správný přístup.  Nevidím to tak. Pro mě je programování šém, který rabbi Lévi vsunul do Golema. Ten okamžik, kdy svým slovem oživíte neživou hmotu. Všichni moderní roboti nabízejí podobnou možnost – a dávají šanci děckám vychutnat si ten moment, kdy robot začne dělat to, co mu říkají.

By Mikoláš Aleš - DNES, 11.2.2002, Public Domain, Link
i Zdroj: PCTuning.cz
By Mikoláš Aleš - DNES, 11.2.2002, Public Domain, Link

Nepotřebují k tomu didakticky správný přístup. Tohle není o didaktice, to je o tom, že vnutíte nemyslící mase svoji vůli. A když ta masa má pár gramů, svítí a tancuje – jak to dělá Ozobot – budiž. To, co je přivede ke kybernetice, je kouzlo, to kouzlo, který každý zažije poprvé sám ve chvíli, kdy vloží svoji myšlenku do něčeho neživého – a ono se to hýbe, plní instrukce, splní úkol.

A jestli má být tímhle „prvním kontaktem“ právě Blockly – budiž. Točil jsem video s robotky, kdy jsem jim navkládal instrukce před lidmi, kteří nikdy neprogramovali. Když robot provedl, co jsem po něm chtěl, vypadali ohromeně.

O tomhle přesně výuka programování je: O tom ohromení, když oživíte neživé. A je jedno, jestli to je assembler, Altair Basic 1.0 anebo Blockly. Nezáleží na tom, jak ten plamen v nové generaci zažehneme, důležité je, aby hořel!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama