Kauza nestabilních procesorů Intel: Core i9-13900K a výkon s různým nastavením BIOSU
i Zdroj: Intel
Procesory, Paměti, Desky Článek Kauza nestabilních procesorů Intel: Core i9-13900K a výkon s různým nastavením BIOSU

Kauza nestabilních procesorů Intel: Core i9-13900K a výkon s různým nastavením BIOSU | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

13. 5. 2024 17:00 134

Seznam kapitol

1. Padla kosa na kámen? 2. Historie zvyšování TDP 3. Intel má problém ... 4. Režim Auto (default desky Asus) 5. Všechny limity odemčené
6. Limity dle datasheetu Intelu (Extreme) 7. Limity dle datasheetu Intel (Performance) 8. Intel Default Profile (BIOS 1656 z 19.4.2024) 9. Test výkonu na různém nastavení 10. Závěr

Na veřejnosti nyní rezonuje kauza nestabilních procesorů Intel, jehož nejvýkonnější procesory po čase degradují kvůli obcházení limitů TDP v BIOSu desek. Změřili jsme, jak s novými BIOSy klesá výkon.

Reklama

Historie i čtenář nám dá jistě za pravdu, že Intel není firma, co pere ráda své špinavé prádlo na veřejnosti. Většinu dřívějších kauz spíše zahráli do autu, vyřešili potichu nebo je zcela popírali. I tentokrát zvolil Intel svou osvědčenou strategii, uzavřít to pokud možno tiše. Nevydrželo mu to ale dlouho, problém je větší, než si původně mysleli. Dokonce zřídili i speciální vlákno „Regarding Reports of 13th/14th Gen Unlocked Desktop Users Experiencing Stability Issues“ na komunitních stránkách.

Celou kauzu jsem nesledoval od začátku, ale domnívám se, že první hlasy o nestabilních procesorech zazněly z Asie, konkrétně z Jižní Koreje. Nejprve šlo o pár jedinců, kterých ale časem enormně přibývalo. K tomu se přidala nezvykle vysoký podíl reklamovaných kusů na webu NewEgg (sice v USA, ale vlastněný Čínou). Dalším milníkem bylo prohlášení Nvidie, že problém není u nich, ale u Intelu. To se stalo v dubnu.

Kauza nestabilních procesorů Intel: Core i9-13900K a výkon s různým nastavením BIOSU
i Zdroj: Intel

Trocha investigace ale ukazuje, že Intel poprvé (nijak masově veřejně) reagoval už na konci února a slíbil, že situaci prozkoumá s výrobci desek. Takže Intel tak úplně nemlčel, jak se mnohá media nechala slyšet. Pak už následovalo oficiální (ale nikoliv určené veřejnosti) prohlášení Intelu:

Kauza nestabilních procesorů Intel: Core i9-13900K a výkon s různým nastavením BIOSU
i Zdroj: Intel

Ve zkratce nám Intel říká, že problémy způsobil pravděpodobně dlouhodobý provoz procesorů mimo oficiální specifikace. Což znamená vysoká napětí, frekvence a teploty. U některých procesorů dochází ke změnám v minimálních napětích, při kterých dokáží pracovat. Dále Intel vyjmenovává nastavení, která mohou vést k těmto problémům. Nakonec doporučuje výrobcům, aby vytvořili nové BIOSy s defaultním nastavením dle specifikací Intelu. A jakékoliv nastavení mimo tyto hranice ať jsou zabezpečeny varováním. Také do konce května by měli všichni výrobci mít v BIOSu profil s názvem: Intel Default Settings.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama