Cenzura, regulace: staré zbraně proti novému nebezpečí?
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Cenzura, regulace: staré zbraně proti novému nebezpečí?

Cenzura, regulace: staré zbraně proti novému nebezpečí? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

10. 6. 2017 10:00 139

Seznam kapitol

1. Cenzura, regulace, propaganda 2. Nepřítel se nepodporuje! 3. Ztrapní se i sami 4. Pokřivený obraz společnosti 5. Sledovat a... nezasahovat 6. K obrazu svému?

V Londýně proběhl další islamistický útok – a přišlo další volání politiků po regulaci internetu – líhně extrémistů, teroristů a vůbec kořenu všeho zla. Lidi si tam píšou co chtějí, čtou si co chtějí, nahrávají a dívají se na co chtějí – a to je podle řady politiků právě jádro problému. Neuvědomují si, jaké lekce nám o cenzuře, propagandě a svobodě slova dalo 20. století.

Reklama

Pointa je v tom, že je nebezpečné budovat infrastrukturu, kterou může zneužít režim, který si myslí, že může přitvrdit. Je nebezpečné diktovat, co o vás musí ISP evidovat, co musí ta či ona firma o vás uchovávat, co musí cenzurovat a co nahlašovat. Jakmile je podobná infrastruktura na místě, nebude už cesta zpátky.

Svoboda slova neznamená, že všechno, co říkáte, musí nutně zůstat bez následků. Svoboda slova především znamená svobodu znemožnit se zcela sám. To se dokonale povedlo komičce Kathy Griffinové, která předvedla, ehm, „vtipný“ kousek s useknutou hlavou, připomínající hlavu prezidenta Donalda Trumpa. Griffinová si možná myslela, že zaboduje v táboře Trumpových odpůrců, nicméně vlna negativních reakcí, která následovala, ji podle všeho překvapila. Dokonce od ní dala ruce pryč i média, která mezi Trumpovy příznivce rozhodně nepatří, jako třeba CNN.

Griffinová se pokoušela omlouvat s tím, že celý život pokouší posunovat limity a že to tentokrát trochu přehnala. To ale nestačilo a i když se nesplnilo její proroctví, které padlo u videa z natáčení – totiž že „bude muset i s fotografem utéct do Mexika, aby neskončila ve federálním vězení“, nedopadlo to pro ni zrovna nejlíp. Ve vězení sice neskončila, ale záplava negativních reakcí a rušení spoluprací ji vedla k tomu, aby si vzala právničku a zorganizovala tiskovku, na které ze sebe udělala oběť a postěžovala si na to, že ji „Trump zlomil“ – i když to byla právě ona, kdo s provokací přišel.

Ve skutečnosti se jí opravdu nepovedl vtip, který urazil či znechutil spoustu lidí – a nese za to důsledky. Pointa je v tom, že v normálně fungující společnosti, kde nikdo nesmí nikoho lámat k tomu jedinému správnému názoru, funguje určitá arbitráž normality. Většina lidí ignoruje militanty a fanatiky, dokud společnost není v krizi. Opravdových fanatiků je jenom málo a z hlediska státu mi skoro připadá rozumnější nechat je odkrýt se než zahnat je do ilegality.

Svoboda slova dává politikům cennou zpětnou vazbu, protože ti ví, co si občané opravdu myslí. Pokud použijete taktiku „zesměšňování a zhanobení“ oponentů, což je strategie moderní levice skvěle zobrazená v novém hororu The Green Inferno (2013), tak se vám podaří opozici umlčet, zahnat do kouta. Problém je, že se pak všichni strašně diví, že volby nevycházejí podle průzkumů – no to proto, že nikdo není tak hloupý, aby riskoval zhanobení za propagandou odsuzovaný postoj. V podstatě jde o efekt „postřelení se vlastní propagandou“ – tak dlouho se do lidí vtlouká ten správný názor, že i elity uvěří tomu, že si to lid vážně myslí. Inteligentnější tajné organizace, mezi které patřil například Sicherheitsdienst (SD), tajná služba nacistických SS, nicméně pravidelně navštěvovala prostý lid v hospodách a na podobných místech, aby je poslouchala a z jejich názorů sestavovala zprávy o náladách obyvatelstva v Říši.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama