Českými médii hýbe aféra XIXOIO, světovými Musk.  Česko vs. Google? Prohra  #TYDEN 4. prosince
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Českými médii hýbe aféra XIXOIO, světovými Musk. Česko vs. Google? Prohra #TYDEN 4. prosince

Českými médii hýbe aféra XIXOIO, světovými Musk. Česko vs. Google? Prohra #TYDEN 4. prosince | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

5. 12. 2022 07:00 2

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy

Barva roku od Pantone. České newslettery (i podcasty) na Substacku. Elon Musk stále zaplavuje zprávy, kdy to asi skončí? Proč je vyhledávání čím dál tím méně použitelné? Epson končí s laserovými tiskárnami. Nvidia má problém. Rychlost Starlinku v USA klesla

Reklama

Hardware

Epson končí s laserovými tiskárnami, inkoustové mají vysoký potenciál smysluplného pokroku.  Alespoň tak to společnost uvádí a dokládá to menší spotřebou, menšími nároky na díly. A tím i menším dopadem na životní prostředí. Konec přijde v roce 2026.

Elon Musk oznámil, že se mozkové čipy začnou brzy testovat na lidech a on sám si jeden pořídí. Brzy je v „příštích šesti měsících“.

Tesla dodala první elektrický kamión pro Pepsi.  Tři motory, 480 až 800 km dojezd (podle konfigurace), uveze 37 tun nákladu. Na 70 % se nabije během 30 minut (s odpovídající nabíječkou od Tesly). S kratším dojezdem vás vyjde na 150 tisíc dolarů, 180 tisíc za verzi s delším (přes 4 miliony korun).

20 let stará náprava neusínajících procesorů v Linuxu stále zpomaluje systémy s procesory AMD. U těch dnešních už to totiž není potřeba, chovají se správně. Náprava se možná objevila v šestkovém jádru.

Německá vláda se nechystá k plošnému zákazu zařízení od Huawei a vše chce posuzovat případ od případu.

Nejnovější iPad 10 nepodporuje nejnovější (dvojkovou) verzi pera Apple Pencil a iFixit se podívali dovnitř, aby zjistili, proč tomu tak je.

Nvidia má problém s tavícími se konektory u kabelů k RTX 4090, a nejspíš to skončí u soudu. Samotná Nvidia v listopadu vydala prohlášení, že si myslí, že za to mohou sami uživatelé, kteří napájecí konektor nezapojují správně.

Huawei představil chytré hodinky se zabudovanými sluchátky. Úlet, chcete-li, ale účel to asi plní. Píše se tom.

MakeUseOf vypustili Best Tech of 2022 Awards. Možná dobrá inspirace na zajímavé produkty. Díl první a díl druhý.

Rychlost Starlinku v USA klesla z 105 Mbps na 53 Mbps a řešením by mělo být 7 500 nových satelitů. SpaceX by jich ale chtělo přidat až skoro 30 tisíc, k čemuž prozatím nezískali povolení. 


Software

Mozilla koupila Active Replica, startup budují webově založené metaversum. V plánu je navázat na Mozilla Hubs, VR chat a zároveň open source projekt. Chcete-li si vyzkoušet, co to Active Replica vlastně dělá, tak skočte na activereplica.io

Je tu období roku kdy hudební aplikace nabízejí pohled na to co posloucháte. „Year in Review“ můžete mít v Spotify, Apple Music, YouTube Music i řadě dalších. Spotify ale například letos komplikuje život tím, že musíte mít mobilní aplikaci. Apple Music pouze na webu. Dozvěděl jsem se tam, že jsem poslouchal 1313 kousků od 543 umělců v 33 albech.

“Year in Review” od Apple
i Zdroj: PCTuning.cz
“Year in Review” od Apple

Last.fm je dvacet let a (kupodivu) má stále uživatele. Vhodné doplnění k předchozímu.

Last.fm je dvacet let
i Zdroj: PCTuning.cz
Last.fm je dvacet let

Mastodon Twitter Crossposter narazil u Twitteru na omezení. Lze poslat na Twitter pouze 300 tweetů za tři hodiny.  Což není nic nového, Twitter omezuje velmi různorodé „počty“ různorodých aktivit. 


Mobilní aplikace

Elon Musk tvrdí, že Apple hrozí odstraněním Twitteru z App Store. Proč tomu tak je, prý ale neuvádí. Mimo to navíc Apple přestalo na Twitteru inzerovat. Viz též Musk feuds with Apple over Twitter advertising

Apple blokuje aktualizaci peněženky Coinbase Wallet. Chce 30 procent z každé gas transakce NFT nebo odstranění možnosti obchodování s NFT.

Substack Chat je nově dostupný i pro Android. Substackem podávané jako náhrada Twitteru, ale reálně je to zásadní nedodělek s nízkou použitelností.

realityOS od Apple mění jméno na xrOS.  Zábavné je, že stejné jméno používala Meta, ale nepodala si známkovou přihlášku.

Apple v betě pro iOS napravuje zpackané zobrazování upozornění, které od iOS 16 vyžaduje dvojitý swipe místo okamžitého zobrazení. 

Google má novou aplikaci s Reading Mode/Režim čtení. Pomáhá lidem s poruchami zraku a dyslexií číst obsah na obrazovce – zejména články. Reading mode najdete v Google Play.

RealityScan od Epic Games je na App Store.  V aplikaci si můžete „naskenovat“ předmět a proměnit ho v 3D model.


Hry

Discord oficiálně představuje placené servery, prozatím pouze v USA. Princip je velice jednoduchý – uživatelé, kteří chtějí přístup na server, si budou muset za vstup zaplatit. 

Epic Games Launcher nabízí do 8. prosince zdarma Fort Triumph a RPG in a Box 

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama