Českými médii hýbe aféra XIXOIO, světovými Musk.  Česko vs. Google? Prohra  #TYDEN 4. prosince
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Českými médii hýbe aféra XIXOIO, světovými Musk. Česko vs. Google? Prohra #TYDEN 4. prosince

Českými médii hýbe aféra XIXOIO, světovými Musk. Česko vs. Google? Prohra #TYDEN 4. prosince | Kapitola 3

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

5. 12. 2022 07:00 2

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy

Barva roku od Pantone. České newslettery (i podcasty) na Substacku. Elon Musk stále zaplavuje zprávy, kdy to asi skončí? Proč je vyhledávání čím dál tím méně použitelné? Epson končí s laserovými tiskárnami. Nvidia má problém. Rychlost Starlinku v USA klesla

Reklama

Marketing, komunikace

Šířící se informace o protestech v Číně vyvolaly bouřlivou reakce. Čínských spambotů.  Zaplavují Twiter a poté, co Musk vyhodil tým starající se o podobné věci, se zbytku zaměstnanců bojovat s boty moc nedaří.

Elon Musk se rozhodl napravit reputaci Twitteru zveřejňováním detailů z kauzy laptopta Huntera Bidena. A jak už to bývá, napáchal tím více škody než užitku.

Výborné čtené o falešné objektivitě v médiích od Claire Klinberg. Staršího data, ale stále platí a je označitelné za povinné čtení.

Facebook drasticky omezil dosah příspěvků s odkazy, takže i při více než 800 fanoušcích je aktuální dosah příspěvku většinou mezi 10 a 20, výjimečně se dostane o něco výš. Měsíční dosah je zhruba okolo 320. Je velmi pravděpodobné, že Stránka @rychlofky na Facebooku bude zrušena, provozovat a udržovat něco takového už nemá smysl.

Facebook drasticky omezil dosah příspěvků s odkazem
i Zdroj: PCTuning.cz
Facebook drasticky omezil dosah příspěvků s odkazem

Bezpečnost, soukromí, právo

Image pro Docker z neznámého zdroje? Může obsahovat malware, a také tomu tak často je. Třeba kryptotěžební malware, ale možnosti je daleko více.

Meta dostala pokutu 276 milionů dolarů za unik dat 533 milionů uživatelů z roku 2021. Únik se týkal telefonních čísel, geolokací a dat narození uživatelů z let 2018 až 2019.

Dva a půl roku po rozpoutání jednoho z nejokázalejších účetních skandálů v Evropě začne trestní soud v Mnichově řešit krach společnosti Wirecard. Tři původní manažeři jsou obvinění z podvodu, zpronevěry a manipulace s účetnictvím a trhem v soudním procesu, který by měl trvat nejméně do roku 2024. Wirecard měla odhadovanou hodnotu 24 miliard Euro, ke zhroucení došlo poté, co společnost uvedla, že polovina z jejích ročních příjmů ve výši 2 miliard eur a 1,9 miliardy eur v hotovosti společnosti byla fiktivní. A neméně zajímavé jsou i české kořeny jednou z aktérů, Jana Marsalka.

LastPass opět hacknut. Podruhé tento rok. Vyjádření společnosti v Notice of Recent Security Incident a podstatná je informace, že „neoprávněná osoba použila informace odcizené ze systémů společnosti LastPass v srpnu.“. Vyjádření je jinak klasicky skoupé na detaily. Pikantní na druhém hacku je, že vyjádření LastPass (i mateřské GoTo) blokuje zahrnutí do vyhledávání přes noindex.

Trojice Ukrajinců vysávala bankovní účty lidí, kteří něco chtěli prodat na Internetu. A nutno dodat, že zloději byli nejspíš jen pěšáci, kteří peníze z účtů vybírali pro někoho dalšího. Klasický systém kdy nechají prodávajícího vyplnit údaje platební karty (těžko pochopitelné, proč na toto lidé skočí) a poté pomoci mobilní aplikace vyberou peníze v bankomatu nebo utratí v e-shopech.

Jaký dopad měl 0day v Twitteru ze srpna 2022 zůstává nejasné. Prvotní odhady hovořily o 5 milionech účtů, možná jich je ale čtyřikrát tolik. Databáze údajů z napadených účtů (data jsou z prosince 2021) je sdílena zdarma na tržišti s daty z úniku. Detaily v 5.4 million Twitter users' stolen data leaked online — more shared privately

Máte doma kameru od Eufy? Kdokoliv se k vám domů může dívat. Přenosy nejsou šifrované a adresa právě té vaší kamery je (s trochou snahy) odhalitelná. Eufy v prohlášení tvrdí, že to není pravda. 

Archivy ZIP/RAR předstihly dokumenty Office coby nástroj šíření malware. Což nepřekvapí. Hojně využívají toho, že zaheslované archivy není možné kontrolovat. 

Michael Grothaus navrhuje zbavit se iMessages a používat WhatsApp. Protože je bezpečnější. To proto, že sice iMessages mají koncové šifrování, ale neplatí to pro zálohy v iCloudu. Možná by bylo lepší tedy nezálohovat do iCloudu. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama