Českými médii hýbe aféra XIXOIO, světovými Musk.  Česko vs. Google? Prohra  #TYDEN 4. prosince
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Českými médii hýbe aféra XIXOIO, světovými Musk. Česko vs. Google? Prohra #TYDEN 4. prosince

Českými médii hýbe aféra XIXOIO, světovými Musk. Česko vs. Google? Prohra #TYDEN 4. prosince | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

5. 12. 2022 07:00 2

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy

Barva roku od Pantone. České newslettery (i podcasty) na Substacku. Elon Musk stále zaplavuje zprávy, kdy to asi skončí? Proč je vyhledávání čím dál tím méně použitelné? Epson končí s laserovými tiskárnami. Nvidia má problém. Rychlost Starlinku v USA klesla

Reklama

Sociální sítě

Kanye West (Ye) opětban na Twitteru za podněcování k násilí. A navíc už nekupuje Parler.

Po vyhazovu týmu moderátorů se Twitter spoléhá na automatizaci, a už víme, že ta nefunguje. Odpovídá tomu i zásadní růst nenávistných projevů, enormní nárůst spamu a fake účtů.

Musk obnovil skoro 12 tisíc účtů, co měly zákaz. Neo-nacisté, anti-semité a řada dalších účtů podivné kvality a zaměření. Seznam najdete v Elon Musk's suspension reversals a je vhodné dodat, že Musk původně sliboval, že obnovování účtu zahájí až poté, co ustanoví „komisi“, která to bude posuzovat. Jedna z mnoha lží.

Výzkumníci zjistili, že nárůst nenávistných projevů na Twitteru nebyl nikdy větší než pod vedením Elona Muska. 

Nový Zéland má přímý přístup k funkci Facebooku umožňující cenzuru. Jak jsou na tom další země, známo není. S výjimkou USA, kde to je známo již déle. Twitter, pochopitelně, nabízí podobnou funkčnost.

Mas.to byli nuceni v pátek odstavit server. Federovaný prostor zaplavují tisíce botů z tisícovek domén/subdomén. Což případnou obranu de-federací dělá velmi obtížnou bez změny otevřenosti federovaného prostoru. V neděli už byl mas.to zpět. Jak se jim podařilo záplavy botů z federovaného prostoru vyřešit, známo není

Mas.to byli nuceni v pátek odstavit server
i Zdroj: PCTuning.cz
Mas.to byli nuceni v pátek odstavit server

Startupy a ekonomika

Yahoo se dalo do úzké spolupráce s Taboola. To je zdroj těch šílených reklam většinou na koncích článků a také něco, co si rozumný provozovatel a vydavatel v žádném případně na web nepustí. Yahoo doufá v miliardu dolarů ročně a plánují si to na třicet let.

Další z následků krachu FTX – BlockFi podává bankrot a propouští. Více i v Crypto Lender BlockFi Files for Bankruptcy as FTX Fallout Spreads

Do vlny propouštění se přidal i Seznam. Skončí zhruba 11 procent redaktorů ze Seznam Zprávy. Prozatím známá jména, Luděk Mádl, Dominik Valášek, Monika Binarová. Překvapivě končí i externí spolupráce s Veronikou Sedláčkovou (Ptám se já). Zároveň s tím ale bylo spuštěno Seznam Médium, blogovací systém.

DoorDash propustí zhruba 1 250 lidí, 6 % stavu.

Alex Jones v pátek požádal o vyhlášení bankrotu, necelé dva měsíce poté, co porota nařídila jemu a mateřské společnosti jeho webových stránek Infowars zaplatit téměř 1 miliardu dolarů jako odškodné příbuzným obětí masové střelby v Sandy Hook v roce 2012.

Starlink pro Ukrajinu zdražil. Na počátku roku stál 385 dolarů, nově 700 a měsíční předplatné také stouplo, na 75 dolarů. Cena stoupla i v Polsku, kde si službu řada Ukrajinců kupuje.


Xixoio mělo připravit investory o půl miliardy

V sídle Xixoio je policie a jde i za představiteli firmy. 

Radovan Vávra, který se výrazně podílel na zviditelnění Xixoio dělá, že je nezná. Učebnicový vývoj. A učebnicové to i graduje, viz další obrázek.

Radovan Vávra a XIXOIO
i Zdroj: PCTuning.cz
Radovan Vávra a XIXOIO

 

Radovan Vávra a XIXOIO
i Zdroj: PCTuning.cz
Radovan Vávra a XIXOIO

E-knihy

Snaha oživit Z-Library stále probíhá. Dostupná je na sítí Tor či přes boty na Telegramu 🔀 kde využívá již dříve zmiňovanou Anna’s Archive. Ale i tam jsou boty postupně likvidovány.


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. Jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama