Domácí síťování: NAS aneb jak zprovoznit síťové úložiště
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Domácí síťování: NAS aneb jak zprovoznit síťové úložiště

Domácí síťování: NAS aneb jak zprovoznit síťové úložiště | Kapitola 2

Petr Šaroun

Petr Šaroun

23. 4. 2018 03:00 51

Seznam kapitol

1. NAS od Synology 2. První spuštění 3. Hlavní obrazovka 4. Základní nastavení
5. Malé pozastavení u WoL 6. Vytvoření diskového prostoru 7. Sdílené složky

V předchozích článcích na téma malých domácích sítí jsme se naučili něco málo o sítích, teď začneme připojovat různá užitečná zařízení. Začneme malým, ale o to šikovnějším NASem od Synology. Podíváme se, jak nastavit přístup, nakonfigurovat typ pole, diskové oddíly, svazky a nastavit sdílení složek a přístup k nim.

Reklama

První spuštění

Zařízení zapojíme do sítě a spustíme. Teď nás zajímá, jakou má IP adresu. Možností, jak to zjistit, je víc. Nejsnazší je zkontrolovat DHCP log modemu (viz. předchozí díly).

Seznam rezervací DHCP v modemu
i Zdroj: PCTuning.cz
Seznam rezervací DHCP v modemu

V seznamu rezervací se nám objevil další záznam. Zároveň si tu můžeme vytvořit i rezervaci, bude pro nás výhodnější, aby zařízení mělo pořád stejnou IP adresu. V předchozích článcích jsme si ukázali, jak podle MAC adresy zjistit výrobce zařízení. Zařízení dám adresu .254, tedy na úplném konci rozsahu, dobře se to pamatuje.

Vytvořím si rezervaci
i Zdroj: PCTuning.cz
Vytvořím si rezervaci

Rezervaci jsme vytvořili, ale NAS má stále starou IP adresu a chvíli si jí ještě nechá; nerestartuje ho, je potřeba provést základní nastavení. Zařízení je normálně přístupné přes starou IP adresu.

Uvítací obrazovka NAS
i Zdroj: PCTuning.cz
Uvítací obrazovka NAS

V průběhu instalace se můžete rozhodnout, jestli chcete zařízení využívat i z internetu, osobně všechno přeskakuji a požadované věci nastavuji ručně.

Česká administrace zařízení je velmi pěkná, našel jsem několik zavádějících popisů, ale naprostá většina je plně srozumitelná!

Pokud bych zařízení v síti nebyl schopen dohledat z logu DHCP, můžu použít software Synology Assistant.

Synology Assistant
i Zdroj: PCTuning.cz
Synology Assistant

Tento program si stáhnete z webových stránek Synology a on už zařízení v síti najde. Hodí se i pro probouzení zařízení po síti WoL.

Můžete nastavit, že zařízení se ve 12 hodin večer vypne; pomocí WoL ho můžete zapnout, aniž byste k němu chodili. Některé modemy sledují provoz na firewallu a pokud se chce něco dostat na NAS, umí mu poslat probouzecí paket.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama