Dronová válka: Jsme na šikmé ploše?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Dronová válka: Jsme na šikmé ploše?

Dronová válka: Jsme na šikmé ploše? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

6. 3. 2022 08:00 32

Seznam kapitol

1. S kůží na trh 2. Bez pilota 3. Sedm hodin ve vzduchu 4. Slabý článek sedí doma
5. Ukradený v akci 6. Vedlejší škody 7. V pološeru

Významným faktorem moderní války jsou drony. Kdysi okrajové, později přehlížené, dnes běžné a v budoucnosti možná ohrožující nás všechny: Drony jsou prostě na vzestupu.

Reklama

Drony jsou idea, která přišla už za Druhé světové války. Joseph Kennedy II., bratr budoucího prezidenta, zahynul při Operation Aphrodite, testu upraveného B-24 Liberatoru, který byl naplněn mnoha tunami výbušniny Torpex a upraven tak, že posádka vyskočila po startu a letoun byl dále naváděn pomocí televizního systému a pilotován z blízkého letadla jako svého druhu precizní, televizně naváděná bomba. 

Dálkově naváděný stroj měl letět ve výšce 2000 stop, zatímco naváděcí letoun měl zůstat v bezpečné výšce 20000 stop. 12. srpna 1944 vystartoval Kennedy a jeho druhý pilot, Wilford Willy, v upraveném bombardéru ze základny Fersfield blízko Norwitche. Cílem bylo staveniště projektu V3, vysokotlakého dalekonosného děla u Mimoyecques. Co vedlo ke katastrofickému předčasnému výbuchu, se přesně neví, je podezření, že interference způsobila předčasnou aktivaci zapalovače a detonovala letoun i s posádkou. Kennedy za svůj čin dostal posmrtně Navy Cross, V3 u Mimoyecques nakonec zničila 617. eskadra pomocí obřích pum Tallboy a Grandslam.

Mezi drony svého druhu patří i řízené střely, se kterými se začalo už za První světové války a za Druhé světové v nich pokračovali Němci s projektem V1. Základní rozdíl mezi řízenými střelami a drony je v tom, že za prvé řízené střely ničí cíl svým vlastním zásahem – a za druhé mají jen limitovanou inteligenci a flexibilitu, dovolující přeprogramování za letu. Zatímco gyroskopické navádění tak nějak stačilo na to, abyste trefili Londýn plus mínus Anglie, cílem dronů jsou bodové cíle, jako mosty, velitelství, tanky, a to v situaci, kdy se vše mění.

První moderní drony vyšly z dálkově ovládaných tahačů vzdušných cílů, které musely být schopné létat v celé řadě profilů. V té době se začala rozjíždět i válka ve Vietnamu, kde soustředění protiletadlové palby bylo tak velké, že zvláště průzkum činilo velmi nebezpečným. Jedna věc je letět na úder, kde máte představu, proti čemu stojíte – a věc úplně jiná je poletovat nad pralesem a hledat cíle.

Proto v roce 1962 vznikla řada dronů Ryan 147. Ty vycházely z bezpilotního cílového dronu Ryan Firebee (1951) a představovaly průzkumný prostředek typu RPV (Remotely Piloted Vehicle). Bylo je možné vypustit ve vzduchu z většího letounu anebo ze země pomocí startovací rakety, jejich vlastnosti se měnily podle verze a používaly se pro průzkum ve výškách 50 metrů až 20 km s doletem 2000 km. Drony využívaly proudový motor doplněný schopností chemicky potlačovat viditelnou kondenzační stopu. Po ukončení mise dron vypustil nad vlastním územím padák a byl zachycen helikoptérou ještě ve vzduchu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama