Duke Nukem: Forever - pokračování legendy zvládnou i slabá PC
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Duke Nukem: Forever - pokračování legendy zvládnou i slabá PC

Duke Nukem: Forever - pokračování legendy zvládnou i slabá PC | Kapitola 9

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

13. 6. 2011 03:00 59

Seznam kapitol

1. Upravený Unreal Engine 2. Nároky hry, testovací sestava, metodika 3. Výsledky GK bez vyhlazování 4. Výsledky GK s vyhlazováním 5. Vliv procesoru na hru
6. Vliv nastavení na hru I 7. Vliv nastavení na hru II 8. Galerie in game screenshotů 9. Závěr

Ačkoliv tomu téměř nikdo nevěřil, po téměř patnácti letech vývoje jsme se dočkali vydání Duka Nukema s podtitulem Forever. Během let hra mnohokrát změnila technologii a nakonec i vývojářské studio. Jaký je tedy výsledek? Stručně řečeno, hra používá už v roce 1998 slíbený Unreal engine, ovšem v poněkud jiné verzi.

Reklama
Duke Nukem: Forever - pokračování legendy zvládnou i slabá PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Nikdo tomu nevěřil, přesto se ale stalo nemožné a po čtrnácti letech vývoje vyšel Duke Nukem: Forever. Z recenzí si hra odnáší spíše nižší známky (dle Metacritic je aktuální průměr 76/100 a od AAA titulu tohoto formátu se rozhodně čekalo více) a jásat nelze ani z vizuální stránky hry. Ačkoliv byla hra nespočetněkrát odložena právě kvůli implementaci nejnovějších technologií, je grafika hry v roce 2011 jen průměrná a zatímco u her jako DiRT 3 nebo ArmA 2 není chvílemi poznat, zda jde o hru, nebo video, u posledního Duke Nukema je to patrné na první pohled. Modely, textury i efekty (tedy v zásadě úplně vše) by rozhodně snesly zlepšení.

Duke Nukem: Forever - pokračování legendy zvládnou i slabá PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Na druhou stranu má slabší grafika své plusy v podobně nízkých hardwarových nároků. Abyste si Duke Nukem: Forever vychutnali na nejvyšší detaily i ve vysokých rozlišeních s vyhlazováním hran, bohatě vám postačí ATI Radeon HD 5770 nebo nVidia GeForce GTS 450, tedy karty s cenou okolo dvou a půl tisíc. Pokud hrajete v nízkých rozlišeních jako 1280 × 1024 px, bude pak stačit v zásadě cokoliv kromě úplného lowendu za tisíc a integrovaných řešení. Podobně nízké jako nároky na výkon grafické karty jsou i nároky na procesor. Ani tady se nemusíte obávat a bohatě si vystačíte s dvoujádrovým procesorem AMD s frekvencí okolo 3 GHz, případně s obdobně výkonným procesorem Core 2 Duo od Intelu.

Duke Nukem: Forever - pokračování legendy zvládnou i slabá PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud už budete muset snižovat detaily, osobně doporučuji začít od Post efektů a poté snížit kvalitu stínů (případně je úplně vypnout). Ačkoliv je položek s nastavením grafiky jen několik, jsou v součtu poměrně účinné a framerate je tak možné až zdvojnásobit. Pokud tedy vypnete vyhlazování a všechny detaily, bude aktuální Duke Nukem dobře hratelný i na opravdu starých strojích.

Poděkování

Děkujeme partnerům Asus, Dell, Gigabyte, Intel a MSI, kteří zapůjčili další vybavení na testy.

 

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama