Dvojí život hrdinů dnešní doby
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Dvojí život hrdinů dnešní doby

Dvojí život hrdinů dnešní doby | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 9. 2016 03:00 45

Seznam kapitol

1. Děti dětem 2. Já jsem bavil lidi, a vy... 3. Inteligenti, co si hrají na trotly? 4. Nemusí být jen šílení 5. Jen mé zlé internetové alter ego 6. Dost mizerná maska

Dnes bych se rád pozastavil nad zcela netechnickou otázkou, která mi vrtá hlavou od dob, kdy jsem začal sledovat YouTube: Jsou ti lidé opravdu takoví, jak to vypadá z vystupování na jejich kanálech? Vidíme jejich skutečný charakter, nebo je před námi výkon profesionálního herce, který se uchyluje k vulgaritám jen proto, aby potěšil primitivní dav?

Reklama

Proč tedy vůbec existují tvůrci, kteří tak nutně potřebují svoji vlastní internetovou personu? K čemu jim je dobrá? Osobně si myslím, že nejde o žádnou roli, ale o formu sebeklamu, kdy si tvůrci hloupého a agresivního obsahu sami před sebou namlouvají, že nejsou takoví, jak se chovají. Pomlouvám ostatní a urážím je, ale ne, to nejsem já, to je profesionální. Chrlím ze sebe fekální vtipy, ale to nejsem já, to je jenom moje role. Co o mě ostatní ví, jak si troufají mě hodnotit? Jsem jenom bavič, není to nic osobního!

Je to podobná distanc, která dovoluje dělat neetické prasárny jiným profesionálům. Dělají hrozné věci, ale ne, není to osobní, je to profesionální. Chovám se hrozně, okrádám lidi, urážím je, ničím je, ale ne, není to osobní. Je tu profesionální já, které mi dovoluje obírat důchodce o peníze v multilevel marketingu, ale pak je tu moje osobní já, které má rádo umění a které přispěje na zvířecí útulek. Řada lidí se tváří – anebo si to opravdu myslí – že je možné vedle sebe udržet více zcela nesourodých rolí, mezi kterými se přepínáte podle potřeby a máte i více etických kodexů, mezi kterými přeskakujete podle potřeby.

Pravda je, že když děláte ohavné a stupidní věci, musíte si vybudovat nějaký obranný mechanismus, nějakou masku, která vám dovolí oddělit to, co děláte, od toho, jak se sami chcete vidět. V okamžiku, kdy se to rozejde, nastává velký problém. Jsou lidé, kteří si podobné obranné mechanismy budují rychle a přirozeně a je těžké zjistit, kdy jsou opravdu upřímní.

Asi nejexemplárnějším příkladem je Nicole Arbour, osoba, která sama sebe označuje jako komičku, ale řada jejich populárních videí, jako je Dear Fat People, jsou vyloženě ofenzivní. Přitom je zajímavé, že zhruba rok před tímto ohromujícím komediálním dílem vytvářela motivační videa. Ta ale měla málo zhlédnutí, takže se pustíme do urážek. 13 milionů zhlédnutí je 13 milionů zhlédnutí, že ano?

Celkově se zdá, že pro Nicole je dobrý jakýkoliv způsob, jak získat popularitu. To zahrnuje nejen urážlivá videa (protože takový obsah frčí), ale také tím, že sbalila jinou internetovou celebritu, Matthewa Santoro. Jejich vztah byl podle všeho divoký a žárlivý a údajně došlo i k tomu, že mu citově i fyzicky ubližovala. Celé to skončilo tím, že se s ní Santoro rozešel.

Těsně po rozchodu Nicole publikovala video Dear Matt, které jako jedno z mála vypadá jako její skutečně osobní zpověď. Jakmile se ale dala dohromady, nejenže video smazala, ale začala tvrdit, že to byla ona, která se s ním rozešla. Navíc začala systematicky mazat videa jiných tvůrců, kteří na YouTube umístili videa s částmi videa Dear Matt. Dnes původní video najdeme jen na Daily Motion.


Nicole Arbour - Dear Matt by adrian-silva1

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama