Elon Musk opět středem pozornosti. Jak on to dělá? #TYDEN 10. října
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Elon Musk opět středem pozornosti. Jak on to dělá? #TYDEN 10. října

Elon Musk opět středem pozornosti. Jak on to dělá? #TYDEN 10. října | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

10. 10. 2022 07:00 11

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, telegraficky, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy

Neeva je nový vyhledávač. Matter je venku. Meta vykradla pro AI Shutterstock. App Store klesly příjmy. Rekordní krádež kryptoměn. ByteDance prohlubuje ztráty.

Reklama

💡 Máte newsletter na Substacku?

Dejte vědět na rychlofky@gmail.com. Vzniká malý přehled českých newsletterů na Substacku. A objevíte se i v Doporučeních co Substack má jako funkčnost. Nebo #TYDEN přihoďte do svých doporučení, vrátíme vám to 😇

Vědecký oběžník - Další novinka mezi newslettery na Substacku, doslova pár dní stará. Hodně štěstí!

Link in bio - Užitečné pro řadu pohledů na to jak a kde dělají sociální sítě. A také je čas vedle českých newsletterů doporučit i nějaké ty zahraniční.


Hardware

Matter, dlouho očekávaný nový standard pro Internet věcí je venku. Zda se mu podaří prosadit a hlavně také sjednotit různorodé komunikační standardy je otázka. Rozšíření Matter by ale mohlo pomoci to, že u řady stávajících zařízení bude možné podporu přidat v novém firmware. Třeba jako u Alexa Echo.

Amazon Glow končí rok po uvedení na trh. Glow mířilo na děti, umožňovalo video hovory a hraní interaktivní her. Otázka je, proč by děti potřebovali něco extra, když totéž mají v telefonech a tabletech.

Gamevice oznámili Flex for iPhone. za 109.95 USD z iPhone udělá herní konzoli ve stylu Nintendo Switch.

Flex for iPhone
i Zdroj: PCTuning.cz
Flex for iPhone

Software

Přepsaný OpenGL ovladač zrychlí AMD GPU až o 72 procent v některých aplikacích. Zní to vlastně dost neuvěřitelně.

Meta pro nové text-to-video AI natrénovala data ze Shutterstocku. Má odtamtud dobrých 10 milionů videí. Další miliony z Microsoft Research Asia a YouTube. Jak to dopadne až dojde na spory ohledně autorského práva? Meta se schovává za “Autorská práva pro nekomerční výzkum a soukromé studium”. Kreativní.

Stable Diffusion s rozhraním pro Windows/Linux
i Zdroj: PCTuning.cz
Stable Diffusion s rozhraním pro Windows/Linux

, zprovoznění na kliknutí a navíc i možnost generování bez GPU (byť tedy extrémně pomalé).

 

Stable Diffusion ai je možné použít pro lepší kompresi fotografií. Zajímavý objev. Detaily v Stable Diffusion Based Image Compression

Hledáte “Tweetdeck pro Mac”? Zkuste Tweeten, umí jak Mac, tak Windows. Zdarma a i jako rozšíření pro Chrome. Přímo na tweetenapp.com

Phenaki, další AI, dokáže generovat videa i o délce až několik minut z klasického textového zadání.


Mobilní aplikace

Facebook na Androidu bude používat vlastní prohlížeč. Vyhne se tak omezením a ochranám, kterými Android chrání uživatele a bude si moci dělat, cokoli se mu zlíbí. PR Facebooku tvrdí, že to dělá pro bezpečnost uživatelů. Tak to tedy ano.

Substack (konečně) představil aplikaci pro Android. Pro iOS i už nějakou dobu měl. Otázka je, nakolik je potřeba pro něco, co chodí e-mailem.

Substack (konečně) představil aplikaci pro Androi
i Zdroj: PCTuning.cz
Substack (konečně) představil aplikaci pro Androi

App Store se meziročně v září o 5 procent propadly příjmy. Přičítá se to poklesu herního trhu a je to rekordní pokles od roku 2015.


Hry

Koupené hry od Ubisoftu na končící Google Stadia bude možné přenést na PC. Dost dobrá zpráva.

Je selhání Goole Stadia dáno tím, že nikdo nevěří Google? Možná, ale osobně bych viděl důvodů víc. Herní streaming je niché. Omezený rychlostí Internetu, odezvami, ale také nutností platit nemálo za jeho užívání měsíčně.

Do 13. října na Epic Games je zadara Rising Hell a Slain: Back from Hell. To máte dvojite peklo.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama