Eurocom Sky Monster 4.0: Nejvýkonnější 14" laptop planety
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Eurocom Sky Monster 4.0: Nejvýkonnější 14" laptop planety

Eurocom Sky Monster 4.0: Nejvýkonnější 14" laptop planety | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 3. 2016 03:00 21

Seznam kapitol

1. Rozměry a hmotnost, 14" herní dělo! 2. Představení, balení a specifikace 3. Sky Monster 4.0 – hardware I. (CPU, GPU) 4. Sky Monster 4.0 – Hardware II. (disky, paměť) 5. BIOS a software 6. Zpracování, konektory a repro
7. Klávesnice, chlazení a výdrž baterie 8. Výkon procesoru (Core i7-6700HQ) 9. Testy herního výkonu (GTX 970M) 10. Přetaktování (se nekoná) 11. Galerie notebooku 12. Závěr

Hledáte ultimátní výkon v malém těle? Řešením je nejnovější model Monster 4.0 od Eurocom. Uvnitř najdete procesor Core i7 Skylake, rychlé SSD pro M.2 PCIe od Samsungu i větší disk, grafickou kartu GeForce a displej s plným HD rozlišením. To vše nabízí stroj s hmotností jen 2 kg a samozřejmě s povedeným designem.

Reklama

Sky Monster 4.0 – hardware I. (CPU, GPU)

Eurocom Sky Monster 4.0: Nejvýkonnější 14" laptop planety
i Zdroj: PCTuning.cz

Specifikaci notebooku jsem už nakousli v předchozích kapitolách, viděli jste kompletní tabulku s komponenty.

Chcete si na dovolené nebo na LAN párty dobře zahrát, ale přenášet velký a těžký notebook vás odrazuje? Přesně vám je tento počítač určen. Je lehčí než podobně vybavené „velké“ stroje. Tedy pokud na něj máte a jste ochotni tuto částku zaplatit, není co řešit. Podívejme se tedy z čeho se počítač fyzicky skládá...

Eurocom Sky Monster 4.0: Nejvýkonnější 14" laptop planety
i Zdroj: PCTuning.cz

Celé šasí je vyrobeno z plastu, linie jsou čisté a celkem pěkné. Horní víko je pokryté gumou, stejně jako dorazy víka – tlumí nárazy a zvyšuje životnost víka. Zpracování je robustní, ovšem nejde o nerozbitný stroj – spíše naopak. Opatrnost je na místě. Dojem z počítače je veskrze pozitivní, zpracování je celkově velice dobré.

Eurocom Sky Monster 4.0: Nejvýkonnější 14" laptop planety
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se chceme podívat na „vnitřnosti“ počítače, stačí povolit jen několik šroubků držící jasně patrné zadní víko. Je dobré, že výrobce tuto část počítače zákazníkovi zpřístupnil zlehka, přesto ji blokuje nálepkou o ztrátě záruky. Zde se ale pod kapotu dostaneme snadno.

Eurocom Sky Monster 4.0: Nejvýkonnější 14" laptop planety
i Zdroj: PCTuning.cz

Po demontáži krytu se vám naskytne tento pohled. Systém lze rozdělit na čtyři sektory. Vlevo nahoře je první ventilátor, uprostřed mezi ním a druhým napravo jsou pod heat-pipe ukryté procesor a grafické jádro. Ve spodní části je nalevo baterie a napravo pozice pro 2,5" pevný disk. Nad baterií je slot M.2 pro SSD disk a vedle něj napravo paměťové sloty. Podívejme se na části detailněji:

Procesor

Pod chladičem obrázku se skrývá procesor Core i7-6700HQ s taktem 2,6 GHz vyrobený 14nm výrobním procesem. Čip není demontovatelný a do patice tudíž nelze osadit jakýkoliv jiný. Jde o jeden z nejvýkonnějších čipů do notebooků vůbec, nejvýkonnější ale už dnes není - překonal jej Core i7-6820HQ. Podívejme se na jeho parametry pomocí CPUz:

Procesor se skrývá pod chladičem nalevo

Základní stav s aktivovanými úspornými funkcemi (lze je vypnout v BIOSu). Frekvence procesoru kmitá někde kolem 0,9 až 1,2 GHz. Napětí ukazuje CPUz celkem dobře, v klidu je hodnota pod 0,7V. Všimněte si také, že jde o procesor finální revize R0 tedy plně prodejní kus. V zátěži už frekvence tak jednoznačná není, Turbo Boost ji mění v závislosti na testu.

Frekvence 3,5 GHz a napětí 1,1V dosáhnete při maximálním vytížení procesoru a jednoho nebo dvou jader. V náročných aplikacích jež umí využít až osm možných vláken se takt výše než na 3,3 GHz nikdy nedostane. U opravdu náročných aplikací se ale spíše pohyboval někde mezi 3,1-3,3 GHz.

Grafika

Základní grafika se skrývá v procesoru, přídavná pak na základní desce.

Základní grafické jádro Intel HD 530 s taktem až 1 GHz

Počítač je osazen GPU čipem GM204 v produkční verzi. Jde o finální jádro, tedy má finální specifikace i TDP. Napájeno je dvěma fázemi, paměti si pak vystačí s jednou fází. Paměťových čipů je šest s kapacitou 3 GB. Škoda jen, že pracují s tak úzkou paměťovou sběrnicí, širší by posunula výrazně i výkon.

Po aktivaci výkonné grafiky systémem Optimus (Microsoft Hybrid Graphics) uvidíte v aplikaci tyto parametry. Jádro GPU GTX 970M pracuje na 1100+ MHz (Turbo aktivováno) a paměti na 2,5 GHz (5,0 GHz). Bez funkce Turbo takt GPU klesne na 945 MHz, tedy rozdíl není velký, ve hrách jej téměř nepostřehnete. Problém je také s monitorováním skutečných taktů, jelikož v režimu dGPU ho žádný software neukazuje správně (proto v GPUz stále jen 540 MHz).

To nejdůležitější je samozřejmě ventilátor. V tomto případě jsou dva, jeden chladí CPU a druhý GPU. Při pohledu na ně, je jasné, že bude hlučný. Díky plastovému šasí a velkým větracím otvorům totiž hluku nic nebrání, ventilátory se roztáčí často a naplno. O tichý počítač nejde v žádném případě, zvuk ale není nijak nepříjemný ani intenzívní.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama