Experti-samouci: Co z vás doopravdy dělá odborníka?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Experti-samouci: Co z vás doopravdy dělá odborníka?

Experti-samouci: Co z vás doopravdy dělá odborníka? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

7. 12. 2019 03:00 26

Seznam kapitol

1. Expert samouk 2. Máte na to papír? 3. Po vlastní ose 4. A TikTok znáte? 5. Ta pravá novinařina 6. Myslet politicky

Při návštěvě Arcade Her mě zaujala trojice děvčátek, která pobíhala kolem automatů a hledala takové, na kterých mohla ve trojici hrát. Pozorovat je bylo fascinující – na konzoli anebo na PC si totiž obvykle v trojici nezahrajete. V tu chvíli mě napadlo, že je přece jen důležité udržovat podobné muzeum. A to nejde bez nadšení a jisté posedlosti.

Reklama

Pokud jde o nejnovější trendy, mám s jejich chápáním obtíže. Nepopírám, že pro mě nové formy komunikace představují určitý problém, že je pro mě náročné pochopit, co na tom lidi vlastně mají a proč jsou módní některé formy a jiné ne. Tak například mě překvapilo, že v současnosti je největší sociální sítí, alespoň přes počet mobilních stažení, TikTok, což je čínská aplikace firmy ByteDance. Má 500 milionů aktivních uživatelů, přes 200 milionů stažení aplikace a na iOS je stahovanější než aplikace YouTube. Celé mi to přišlo jako potrhlá věc pro nudící se puberťáky, ale je to složitější a vychytanější. V zásadě nejde jenom o velmi krátká videa, ale o celý systém umělé inteligence, který analyzuje to, co vás baví a vytváří pro vás personalizovaný tok zábavy. Podle statistik jde o velmi úspěšnou službu, kterou uživatelé používají průměrně 52 minut denně. Devět z deseti uživatelů ji pak používá každý den.

Nevím, co si o tom mám myslet. Na jednu stranu je fascinující, že existuje nástroj, který přesně pozná vaše osobní preference a vytváří vám stream obsahu na míru, ale na druhé straně to zbavuje uživatele rozhodování, mění ho to na svého druhu pasivního konzumenta a rozhodovací část ponechává na umělé inteligenci. Jde o čínskou umělou inteligenci, která jednak sbírá data o uživatelích (už dostali flastr 5,7 milionu USD za porušování COPPA) a navíc modifikuje skrytým způsobem obsah. Poznáte, že je něco fakt divně, když proti tomu, jak pracuje TikTok, protestuje i Mark Zuckerberg!

Mně po letmém ohledání připomíná něco jako MTV pro současnou generaci, která si dělá vlastní obsah, kombinovaný s reakčními videi, skeči a failblogy. V Indii byl TikTok dočasně zakázán kvůli „degradaci morálních hodnot“, nicméně dnes tam opět jede – a nejen to, hodně z Tik Tokových celebrit je právě z Indie. Nejpopulárnější je v současnosti Američanka Loren Grey, která má 35 milionů followerů. Nejsem schopen úplně dekódovat co že to vlastně je, ale řekněme, že to je modelka-influencerka-zpěvačka, něco takového. 

Experti-samouci: Co z vás doopravdy dělá odborníka?
i Zdroj: PCTuning.cz

Já TikToku nerozumím, ze 32 největších hvězd služby jsem poznal dvě. Docela dlouho mi trvalo, než jsem začal chápat YouTube komunity, i tam ale preferuji obsah pro odrostlejší. Zkouším i věci jako jsou streamerské komunity, ale tam už to docela nedávám, protože mi chybí kontext. Když jsem kupříkladu sledoval Agraeluse, získal jsem dojem, že sleduji nějakou dlouho běžící reality show, které nerozumím převážně proto, že ji vidím od pětistého dílu.

Mám ale pocit, že mladší generace, která sleduje tyhle věci, pro změnu nesleduje tradiční média – prostě je nezajímají. Vzniká tady obrovská propast, která je založená na tom, že si obě generace nerozumí. Kdo je specialista pro TikTokový formát komunikace? Něco mi říká, že to nebude nikdo, komu je přes dvacet. Rozumí tomu někdo z marketérů? Zabývají se tím psychologové? Pokud k tomu přistupují stejně, jako se ke hrám přistupovalo v 90. letech, tak mám o tom pochybnosti. Přitom tyhle věci prostě nelze jen tak smést ze stolu, říct o nich, že jsou negativní a že z nich všichni zblbnou.

Je to nová forma komunikace – a jako takovou ji musíme brát vážně. Vždy, když něco zaniká, vzniká něco nového. Už několikrát jsem psal o pádu tradičních médií, ale teď se k tomu přidává ještě něco dalšího, totiž hodnotový rozpad mezi starší a mladší generací. Jako představitelka mladší generace je nám předkládaná Gréta Thunbergová, ale právě to, že ji nám cpou do chřtánu mainstreamová média, je dost silným indikátorem toho, že jde o marketingový produkt určený pro starší generaci a ve skutečnosti nereprezentuje a dost možná ani neoslovuje tu mladší.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama