Extrémní ladění netbooku - Asus N10J
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Extrémní ladění netbooku - Asus N10J

Extrémní ladění netbooku - Asus N10J | Kapitola 3

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

24. 4. 2009 00:00 32

Seznam kapitol

1. Taktovat netbook? To nemůže jít dohromady 2. Taktujeme procesor Intel Atom II 3. Taktujeme grafickou kartu 4. Nárůst výkonu po OC CPU, RAM a GPU 5. Rozjíždíme Far Cry 2 a Half Life Episode Two
6. Rozjíždíme Race Driver GRID a Unreal Tournament 7. Výměna operační paměti, pevného disku 8. Výměna baterie a LCD displeje 9. Windows 7 vs netbook a závěr

Pravidelně vám přinášíme recenze notebooků všech možných druhů. Dnes vám však nepřinášíme další "tuctovou" recenzi, ale zaměříme se na ladění netbooku Asus N10J. Budeme taktovat procesor, grafickou kartu, měnit komponenty a nebude to úplně sranda. Ale výsledek stojí za to, protože s netbooky se dají dělat doslova psí kusy.

Reklama
Extrémní ladění netbooku - Asus N10J
i Zdroj: PCTuning.cz

Dále se podíváme na grafickou kartu. V tomto případě se budu věnovat výhradně Asusu N10J, ve kterém jsou dva grafické čipy. První je Intel GMA 950, ale tím se nemá moc smysl zabývat. Jeho výkon je ubohý, nemá vlastní paměť a ani případným přetaktováním si moc nepomůžete.

To u NVIDIA GeForce 9300M GS je to jiné. Je to sice nechutně ořezané jádro G98 M, které má jen 16 unifikovaných jednotek, 64bitovou sběrnici a 256 MB GDDR2 paměti, ale úplně k zahození ten výkon není a navíc je tu ještě něco. I tato karta je totiž limitovaná slabým Atomem. Pokud tedy chcete hrát, je prioritou pořád přetaktování procesoru. Z toho tedy plyne, že taktovat jádro a shadery nemá moc smysl. Spíše se zaměřte na paměti. Propustnost pamětí totiž potřebujete vždy a 6,4 GB/s (800 MHz paměti a 64bitová sběrnice) je neuvěřitelná bída. Takže jak na to?

Doporučuji ATI Tools

Extrémní ladění netbooku - Asus N10J
i Zdroj: PCTuning.cz

K taktování grafického čipu pochopitelně potřebujete ten správný software. Na oblíbenou klasiku Riva Tuner raději rychle zapomeňte, s tím tady opravdu neuspějete. Při hledání programu, který by uměl frekvence nastavit, jsem nakonec uspěl až s pravěkým programem ATITool ve verzi 0.26, který můžete stáhnout zde. Vzhledem k tomu, že se jedná o program z prosince roku 2006 tak zapomeňte na nějaké nastavování frekvence shaderů, ale jak jsem psal, grafická karta je limitovaná procesorem, zajímají nás hlavně paměti.

Extrémní ladění netbooku - Asus N10J
i Zdroj: PCTuning.cz

Při taktování nastavujte až poslední dvojici hodnot, které jsou pro nejnáročnější 3D. Stejně jako u SetFSB se taktuje táhly, kde levé táhlo znamená frekvenci jádra (a shaderů přes linked mode) a pravé jádro nastavuje frekvenci pamětí. Postupujte po malých krůčcích okolo 5 MHz (na screenshotu vidíte mé finální takty) a frekvence potvrďte tlačítkem Set Clock. Nastavené frekvence vyzkoušejte pár minut v zátěžovém testu FurMark (download) a v taktování pokračujte dokud se neobjeví artefakty.

Extrémní ladění netbooku - Asus N10J
i Zdroj: PCTuning.cz

Tady už jsou na screenshotu z GPU-Z vidět mé stabilní takty. Jak jsem již psal, tak jádro jsem příliš neškádlil a zvýšil frekvenci jen o 40 MHz (shadery o 100 MHz). Víc zvyšovat nemá dle zkušeností uživatelů smysl, leda byste měli opravdu výborný kousek Atomu, který dává přes 2,1 GHz. Takové jsem ale viděl dva.

To paměti jsem táhnul, co to šlo. Nakonec se zastavily na frekvenci 540 MHz (1080 MHz DDR), což je proti 800 MHz v základu nárůst o 35 %, takže propustnost systému se vyšplhala na závratných 8,6 GB/s. I to je málo, ale proti základním 6,4 GB/s to opravdu pomůže.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama