Extrémní ladění netbooku - Asus N10J
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Extrémní ladění netbooku - Asus N10J

Extrémní ladění netbooku - Asus N10J | Kapitola 7

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

24. 4. 2009 00:00 32

Seznam kapitol

1. Taktovat netbook? To nemůže jít dohromady 2. Taktujeme procesor Intel Atom II 3. Taktujeme grafickou kartu 4. Nárůst výkonu po OC CPU, RAM a GPU 5. Rozjíždíme Far Cry 2 a Half Life Episode Two
6. Rozjíždíme Race Driver GRID a Unreal Tournament 7. Výměna operační paměti, pevného disku 8. Výměna baterie a LCD displeje 9. Windows 7 vs netbook a závěr

Pravidelně vám přinášíme recenze notebooků všech možných druhů. Dnes vám však nepřinášíme další "tuctovou" recenzi, ale zaměříme se na ladění netbooku Asus N10J. Budeme taktovat procesor, grafickou kartu, měnit komponenty a nebude to úplně sranda. Ale výsledek stojí za to, protože s netbooky se dají dělat doslova psí kusy.

Reklama
Extrémní ladění netbooku - Asus N10J
i Zdroj: PCTuning.cz

Extrémní ladění netbooku - Asus N10J
i Zdroj: PCTuning.cz

V dnešní době, kdy se 2 GB operační paměti DDR2 SO-DIMM 800 MHz pro notebooky prodávají za cenu 500 korun se výměna RAM za původní 1GB modul přímo nabízí. Výměna je velmi jednoduchá. Stačí pouze odšroubovat spodní kryt a hned vidíte paměťový modul, který vyjmete a vložíte nový (slot pro operační paměť je v netbook jen jeden).

Pamětí si navíc občas dost pomůžete, což platí hlavně pro nové hry (disk nebude muset swapovat) a také pro Windows 7, které paměť umí využít. Kupujte si však 2GB moduly, protože čipset Intel i945 neumí 4GB moduly obsloužit, takže vám nebudou fungovat!

Jak jsem již psal, tak paměť sice v základu poběží vždy na frekvenci 667 MHz, ale kvůli případnému přetaktování si raději kupte 800MHz kousek. Rozdíl ceny je minimální, obvykle několik desítek korun.

Naopak hlavně neberte zbytečně 4GB modul v naivní představě, že to bude ještě lepší než 2GB. Chipset netbooku totiž nepodporuje víc než 2GB modul a vzhledem k tomu, že výrobce osadil pouze jeden slot, je maximum opravdu 2GB.

Výměna pevného disku

Extrémní ladění netbooku - Asus N10J
i Zdroj: PCTuning.cz

Také případná výměna pevného disku se přímo nabízí. K disku se opět dostanete po odmontování spodního krytu. Disk je ukryt ve vaničce, kterou snadno vyšroubujete a disk vyměníte, ale vyplatí se to?

Shodou okolností jsme teď v redakci měli flashový pevný disk Intel X25-M (viz naše recenze) a 2,5" disk Hitachi klasické konstrukce se 7200 otáčkami za minutu. Oba tyto disky, obzvlášť SSD od Intelu by měly strčit dodávaný Seagate 5400 ot./min do kapsy. Jenže se nestalo, podívejte se na následující tabulku.

Extrémní ladění netbooku - Asus N10J
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatímco benchmarky ukazují obrovské rozdíly ve výkonu a disky celkem dobře škálují, tak praktický rozdíl je mizivý. Načítací doby map v různých hrách byly pořád stejné. I zde je totiž limitním prvkem procesor, což platí i pro načítání operačního systému. Na SSD od Intelu se běžně načtou Windows XP během několika sekund, ale na počítači s Atomem je to několik desítek sekund, protože procesor nedokáže dostatečně rychle překousat všechna data. Tentokrát tedy musím konstatovat, že výměna disku se nevyplatí.

Pomalé probuzení z hibernace

Mimochodem možná jste si všimli, že N10ce (a také některým dalším netbookům) zabere neuvěřitelně dlouho probuzení z hibernace. Původně jsem si vždy myslel, že za to může pomalý procesor, ale dle tohoto vlákna tomu tak nemusí být. Problém je v tom, že po zapnutí BIOS standardně navolí nejúspornější ACPI režim a s ním začne bootovat systém. Jednoduchý loader OS, který má za úkol pouze přesunout data z disku do paměti pochopitelně neumí přepnout počítač na plný výkon a tak nahrává a nahrává. A nahrává. Problém byl prvně popsán u notebooků Toshiba zde. Teprve až se systém probudí a naběhne OS, dokáže přepnout na výkonnější profil ACPI. Pokud opravdu jde o tenhle problém, oprava je možná jedině v novém BIOSu. Každopádně věřil bych tomu, že by to může být tak - při kopírování souborů z disku na disk jsou přenosové rychlosti okolo 27-30MB/s. Pri probírání systému z hybernace pak jde jen o primitivní přenos dat HDD>RAM a procesor by tam také neměl hrát žádnou roli.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama