foxconn-3gth-202-chimaera-skrin-ze-ktere-jde-v-noci-strach
Skříně, zdroje, chladiče Článek Foxconn 3GTH-202 Chimaera - skříň ze které jde v noci strach?

Foxconn 3GTH-202 Chimaera - skříň ze které jde v noci strach? | Kapitola 4

Charles

Charles

2. 5. 2005 00:00 75

Seznam kapitol

1. Představení začíná - zevnějšek 2. Pohled dovnitř 3. Chimaera v akci (osazení) 4. Testovací sestava, Teplotní testy 5. Závěr

Už opět uběhl nějaký ten čas, co jsme se naposledy podívali na počítačovou skříň, která by byla něčím zajímavá. Minule to byl exot (nebo chcete-li vysavač) z dílen Asusu v podání modelu Vento 3600. Nyní se podíváme na počin z dílen Foxconnu, který opět na první pohled zaujme svým vskutku nevšedním zpracováním (zejména svými rohy zkrášlujícími přední masku). Pokud máte rádi skříně, na kterých se nějaký designér při návrhu vyřádil, máte zde tedy jeden kus k vašemu posouzení. Ve výbavě je i bočnice s oknem společně s modře svítící katodou. Nechybí ani zdroj, takže už nezdržujme a pojďme se tomuto "stvoření" podívat na... tesáky. Nebudou chybět ani teplotní testy.

Reklama

Jak už bylo naznačeno v úvodu, tak jsem u této skříně provedl sérii teplotních testů v různých konfiguracích. Předně jsem zvolil 3 stavy podle zátěže. První je při nečinnosti (idle), druhá je po 15-ti minutovém zatížení procesoru pomocí programu Prime95 a třetí je po projetí 5 testů Mother Nature (3DMark03) hned za sebou. Mezi jednotlivými stavy jsem navíc nechával nějaký čas k tomu, aby se teploty dostaly opět na své normální hodnoty při nečinnosti. Jelikož je tato skříň vybavena jedním 12cm ventilátorem v zadní části, provedl jsem testy, kdy jednou byl zapnut a posléze vypnut. Pro ilustraci jsem měřil i teplotní rozdíly otevřené a zavřené skříně (v obou případech též s vypnutým a zapnutým ventilátorem). Testy probíhaly v místnosti s teplotou vzduchu 24°C.

K zjišťování teplot jsem využil interní čidla použitých komponent ve spojení s programy PC Probe (teplota procesoru a základní desky) a RivaTuner (grafická karta - teplota jádra a okolí).

Hardwarová konfigurace

  • Základní deska Asus P5GDC-V (čipová sada i915G)
  • Procesor Pentium 4 630 (3 GHz, jádro Prescott 2M, 2 MB L2 cache, LGA775)
  • Operační paměť: 2 x 256MB DDR 500MHz A-Data (při 400 MHz časování 2.5-3-3-6)
  • Grafická karta Leadtek Winfast PX6600 GT TDH 128MB (GeForce 6600 GT - PCIe)
  • Pevný disky:
    • Seagate Barracuda 7200.7 40GB (PATA 100, 7200rpm, 8MB cache)
    • Seagate Barracuda 7200.8 250GB (SATA 150, 7200rpm, 8MB cache, NCQ)

Jak vidíte, zvolil jsem pro účely teplotních testů sestavu založenou na procesoru Intel Pentium 4 s jádrem Prescott 2M. A to z toho důvodu, že pro zjištění schopností daného produktu je třeba mu pořádně zatopit (v této souvislosti opravdu výstižný výraz) a proto jsem nepoužil například Athlon 64 s jádrem Winchester, jelikož ten se zdaleka tolik nezahřívá a v podstatě s ním by žádná skříň neměla problémy. S Prescottem je to ale samozřejmě situace zcela jiná. Nejprve se na výsledky testů podíváme formou tabulek:

Stav - idle (bez zátěže)
Bočnice 12cm fanCPUMBVGA - jádroVGA - okolí
zavřená aktivní48°C35°C44°C36°C
zavřená vypnut56°C42°C53°C45°C
otevřená aktivní44°C33°C41°C34°C
otevřená vypnut49°C35°C42°C35°C
Stav - zátěž procesoru (Prime95)
Bočnice 12cm fanCPUMBVGA - jádroVGA - okolí
zavřená aktivní55°C35°C44°C37°C
zavřená vypnut62°C42°C53°C46°C
otevřená aktivní51°C33°C41°C34°C
otevřená vypnut55°C35°C42°C35°C

Stav - zátěž grafické karty (3DMark03, 5x Nature)
Bočnice 12cm fanCPUMBVGA - jádroVGA - okolí
zavřená aktivní53°C36°C79°C47°C
zavřená vypnut60°C43°C88°C55°C
otevřená aktivní50°C33°C75°C43°C
otevřená vypnut52°C36°C75°C44°C

*červeně - došlo ke zvýšení otáček ventilátoru chladiče procesoru z 2150 na 3600rpm

Po tabulkách se podíváme na výsledky zpracované formou grafů, takže budou lépe vidět rozdíly. Barevné odlišení odpovídá stavu skříně. Modře jsou výsledky při zavřené skříni a žlutě při otevřené.

Foxconn 3GTH-202 Chimaera - skříň ze které jde v noci strach?
i Zdroj: PCTuning.cz

Foxconn 3GTH-202 Chimaera - skříň ze které jde v noci strach?
i Zdroj: PCTuning.cz

Foxconn 3GTH-202 Chimaera - skříň ze které jde v noci strach?
i Zdroj: PCTuning.cz

Testy ukázaly, že v této skříni (v zavřeném stavu samozřejmě) je třeba mít zadní ventilátor odsávající vzduch z prostoru kolem procesoru zapnutý, jinak se postupně vzduch uvnitř skříně zahřeje takovým způsobem, že se rapidně zvedne teplota všech komponent. Grafy ostatně mluví samy za sebe. Při otevřené skříni jsou rozdíly samozřejmě mnohem nižší, nicméně pokud chcete skříň provozovat zavřenou (což se samozřejmě očekává), tak zkrátka o vypnutí zadního ventilátoru ani nepřemýšlejte. Navíc pokud byl zadní ventilátor vypnut, tak v testech použitý boxovaný chladič procesoru zvýšil po chvíli provozu při zátěži otáčky z 2150 na 3600rpm, což s sebou přineslo rapidní zvýšení produkovaného hluku, ale na druhou stranu se díky tomu přestala konečně zvedat teplota. Dalo by se říci, že se Chimaera tak proměnila v teplo sálající a hlučící bestii.

Výsledky to jsou vcelku logické a pokud si říkáte, proč byste onen zadní ventilátor vypínali, tak odpověď je taková, že je dost hlučný. Osobně bych jej vyměnil za nějaký jiný typ s nižšími otáčkami a byl by klid (sice by nebyl třeba tolik účinný, ale svou práci by zastal, jelikož odsávání vzduchu ze skříně ven je zkrátka, zejména při osazení procesorem Pentium 4 s jádrem Prescott, potřebné).

A pokud jde o nasávací trubku v bočnici skříně? V našem případě boxovaného chladiče neměla téměř žádný vliv, jelikož mezi ventilátorem chladiče procesoru a vnitřního okraje trubky byla 4cm mezera, díky čemuž lopatky nabíraly vzduch z prostoru kolem sebe a nedocházelo téměř k žádnému sání skrz (zkoušel jsem přikládat i tenký papír, na kterém by byla míra sání poznat nejlépe a ten reagoval přitáhnutím až když byl těsně nad sacími otvory, které jsou mimo jiné dost poddimenzované - jsou dost malé). S jiným (hlavně vyšším) chladičem by to bylo o něco lepší.

Nicméně tuto trubku je možné proměnit na velice schopný windtunel, přičemž aby se dalo mluvit o fungujícím windtunelu, tak aby plnil svou funkci, je třeba ho dovést až přímo k ventilátoru, aby byl lopatkami vzduch nabírán pouze skrze něj (takže je vhodné jej nějak připevnit a utěsnit). V takovém případě by výsledky byly zcela o něčem jiném a nedocházelo by k tak rapidnímu zahřívání vzduchu kolem procesoru. Nebo je možné osadit zakončení této trubky zevnitř 80mm ventilátorem, avšak standardně na to není uzpůsobena. Nebo ji oddělat a ventilátor přišroubovat místo ní.

Chlazení pevných disků je též kapitola sama pro sebe. Kolikrát bývá právě tato oblast velmi zanedbávána, přestože pevný disk (respektive data na něm uložená) je tím hlavním, na co by se nemělo zapomínat (samozřejmě že zde nejsou takové nároky jako u procesoru, ale permanentně přehřátý disk ve finále může časem opravdu nemile překvapit). Zde je chlazení disků vyřešeno pouze takovým způsobem, že se spoléhá na nasávání čerstvého vzduchu přední částí skříně směrem dovnitř. Ovšem nějaký ventilátor poblíž (ideální by byl o velkém průměru při nízkých otáčkách), který by byl namířen přímo na diskový koš by samozřejmě byl vhodnější variantou.

Teplota pevných disků

Pro zjištění jak jsou na tom s teplotou pevné disky, když poblíž nemají žádný ventilátor, jsem provedl dvojí měření i v tomto směru. Jednou jsem nechal systém běžet (půl hodiny) se zapnutým 12cm ventilátorem, poté jsem odstranil bočnici a ihned změřil infračerveným teploměrem teplotu bočních stěn pevných disků. Posléze jsem nechal systém běžet stejnou dobu s vypnutým 12cm ventilátorem a provedl stejné měření (nutno podotknout, že uvnitř skříně byl v tomto stavu vzduch opravdu poněkud více teplejší, než by bylo zdrávo - i bočnice byly značně zahřáté).

12cm ventilátor Seagate Barracuda 7200.7 40GB Seagate Barracuda 7200.8 250GB
zapnutý 33°C 37°C
vypnutý 40°C 45°C

První disk Seagate Barracuda 7200.7 40GB byl při testech umístěn odspodu v druhé pozici a disk Seagate Barracuda 7200.8 250GB SATA byl umístěn v nejvyšší pozici, takže mezi oběma disky byla jedna pozice zcela volná. Mějte však na paměti, že disky nebyly během těchto testů nijak zatěžovány, takže v takovém případě by byla jejich teplota ještě o poznání vyšší a v případě vypnutého zadního ventilátoru by se jednalo o hodnoty přinejmenším "nezdravé". Pokud byl však ventilátor zapnut, bylo po problému. Z těchto testů je však důležitý teplotní rozdíl při vypnutém a zapnutém ventilátoru, který je ve finále dost znatelný.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama