foxconn-3gth-202-chimaera-skrin-ze-ktere-jde-v-noci-strach
Skříně, zdroje, chladiče Článek Foxconn 3GTH-202 Chimaera - skříň ze které jde v noci strach?

Foxconn 3GTH-202 Chimaera - skříň ze které jde v noci strach? | Kapitola 5

Charles

Charles

2. 5. 2005 00:00 75

Seznam kapitol

1. Představení začíná - zevnějšek 2. Pohled dovnitř 3. Chimaera v akci (osazení) 4. Testovací sestava, Teplotní testy 5. Závěr

Už opět uběhl nějaký ten čas, co jsme se naposledy podívali na počítačovou skříň, která by byla něčím zajímavá. Minule to byl exot (nebo chcete-li vysavač) z dílen Asusu v podání modelu Vento 3600. Nyní se podíváme na počin z dílen Foxconnu, který opět na první pohled zaujme svým vskutku nevšedním zpracováním (zejména svými rohy zkrášlujícími přední masku). Pokud máte rádi skříně, na kterých se nějaký designér při návrhu vyřádil, máte zde tedy jeden kus k vašemu posouzení. Ve výbavě je i bočnice s oknem společně s modře svítící katodou. Nechybí ani zdroj, takže už nezdržujme a pojďme se tomuto "stvoření" podívat na... tesáky. Nebudou chybět ani teplotní testy.

Reklama

Jako plus se jeví vyřešená cirkulace vzduchu kolem chladiče procesoru, jelikož pro přísun čerstvého je v bočnici nasávací trubka, kterou je možné proměnit nějakou tou úpravou na schopný windtunel a pro odsávání z tohoto prostoru pryč ze skříně ven je v zadní části umístěn 120mm ventilátor. Tato myšlenka je dobrá, ale její provedení není v tomto případě zrovna nejvhodnější.

Pokud jde o funkci windtunelu, tak bude třeba nějakým způsobem nasávací trubku prodloužit a konec nástavce napasovat na horní část chladiče procesoru, aby bylo zabezpečeno nasávání skrze tunel a nikoli z okolí kolem chladiče (jinak totiž jeho efektivita rapidně klesá). Navíc tu máme chladiče s jinak orientovaným ventilátorem či s jeho větším průměrem a v takovém případě to už značně komplikuje montáž, respektive správné využití windtunelu. Je škoda, že mezi příslušenstvím již nejsou nějaké "redukce" pro rozdílné velikosti nebo ohebné klouby pro jiné umístění ventilátoru. Nápad opravdu dobrý, ale pokud se spolehnete jen na toto výchozí provedení, které k chladiči procesoru nedoléhá, účinek nebude takový, jaký by mohl být.

Dále pokud jde o 12cm ventilátor v zadní části skříně, tak jeho účinnost je dobrá, nicméně je celkem dost hlučný (1600rpm) a osobně mi jeho provoz, pokud jsem zrovna neposlouchal hudbu nebo něco podobného, trochu vadil. Vyměnil bych jej za jiný typ s nižšími otáčkami, přestože účinek byl nejspíše trochu nižší (za tichý provoz tato obměna rozhodně podle mého stojí).

Foxconn 3GTH-202 Chimaera - skříň ze které jde v noci strach?
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týče konstrukce skříně jako takové, tak je zejména vhodné brát na paměti nepříliš zdařile provedené usazování (a také "chlazení") pevných disků. Vychytávka v podobě odnímatelné části pro základní desku je zcela jistě kladem, nicméně v této souvislosti je zde nutné pamatovat zase na způsob uchycování základní desky, který je pro změnu záporem. Bezšroubkové uchycování přídavných karet je zde vyřešeno mechanismem upevňující a povolující všechny karty (či brackety) naráz, což je sice rychlé, ale v případě mnoha bracketů, které je třeba před uchycením přidržovat na svém místě, to zase představuje menší komplikaci.

Hodnocení ztvárnění skříně pokud jde o design je dost individuální záležitost a proto nechám tento aspekt už čistě jen na vás. Napovídající obrázky, podle kterých si můžete udělat představu, zde máte, takže záleží už jen na vašem vkusu. Jen nezapomeňte, že mezi příslušenství patří modře svítící katoda, která po instalaci udělá z Chimaery opět něco trochu jiného. Mě osobně se pak v takovém stavu dost zamlouvala, ale jak jsem již psal... toto závisí již pouze na vašem vkusu. Vaše názory můžete směrovat do diskuze pod článkem. Po minulém případu v podobě "vysavače" jsem nyní na odezvu celkem zvědav, jelikož zde máme opět něco "extra".

Foxconn 3GTH-202 Chimaera Silver-Blue (ATX 400W)

Klady

Zápory

+

originální design

- ocelová konstrukce - žádný hliník :-(

+

"windtunel" u procesoru, 12cm ventilátor

- způsob uchycování a "chlazení" hdd

+

bezšroubková montáž

- způsob uchycování základní desky

+ modře svítící katoda

- vhodné si ještě pohrát s "windtunelem"

+ odnímatelná část pro základní desku

- chybí tlačítko reset

+ stíněné kabely k předním konektorům

- chybí LEDka indikující stav HDD

+ 400W zdroj v ceně

- poměrně hlučný zadní 12cm ventilátor

+ zaoblené hrany, nehrozí pořezání

Rozměry: 200 x 490 x 430 mm (šířka, výška, hloubka), Váha: 11.7 kg

Cena: 2650,- bez DPH

Je tedy pouze na vás, zda investujete do atypického provedení, jelikož toto jen tak někde nenajdete. Rozhodně je to skříň, která dokáže přitáhnout pozornost. 

Zapůjčila firma BGS distribution Czech s.r.o., které tímto děkujeme

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama