Fractal Design Meshify 2 Compact  — ještě lepší a stylovější
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Fractal Design Meshify 2 Compact — ještě lepší a stylovější

Fractal Design Meshify 2 Compact — ještě lepší a stylovější | Kapitola 6

Petr Kupský

Petr Kupský

24. 2. 2021 14:00 3

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Exteriér 4. Interiér – levá strana
5. Interiér – pravá strana 6. Příklad montáže – deska, disky, zdroj 7. Příklad montáže – chladič, grafika, dokončení 8. Hodnocení a závěr

Nový přírůstek skříní modelové řady Meshify druhé generace míří na zákazníky hledající spíše menší skříň pro svou výkonnou sestavu postavenou na ATX základní desce. Kompaktní model by měl nabídnout skvělé využití obestavěného prostoru, účinné a tiché chlazení a tradičně kvalitní konstrukci. Jde o přímého nástupce populární Meshify C.

Reklama

Příklad montáže – deska, disky, zdroj

Montáž počítačové sestavy do skříně Fractal Design Meshify 2 Compact tentokrát začínám netradičně demontáží stropního rámu ventilátorových pozic, čímž si výrazně zlepším přístup do hloubi skříně. Rám lze snadno vyjmout po uvolnění dvojice šroubů v jeho rozích.

Fractal Design Meshify 2 Compact  — ještě lepší a stylovější
i Zdroj: PCTuning.cz

Dále již pokračuji klasicky osazením základní desky velikosti ATX. Distanční sloupky pro tento formát desky jsou v přepážce již připraveny, takže stačí desku vystředit a přišroubovat pomocí osmi šroubů. Předem jsem samozřejmě desku osadil procesorem, RAM moduly a M.2 SSD.

Fractal Design Meshify 2 Compact  — ještě lepší a stylovější
i Zdroj: PCTuning.cz

Od čelní stěny šasi s ventilátory po zadní okraj základní desky jsem naměřil délku cca 120 mm. Měřením z opačné strany jsem zjistil, že do skříně by mohla být usazena základní deska s šířkou do 265 mm. S větší šířkou by již narazila na zvýšenou přední část přepážky.

Levý bok základní desky se nachází v těsné blízkosti stropu tunelu, pravý bok pak 35 mm pod stropem skříně.

Na řadu přichází montáž 3,5" disku pro nějž jsou k dispozici dvě pozice v koši uvnitř tunelu. Z koše jsem tedy vysunul jeden z plechových šuplíků a do odpovídajících otvorů v jeho dně vložil čtyři gumové antivibrační průchodky pro kotevní šrouby.

Šuplík s přišroubovaným diskem jsem zasunul zpět do koše a pojistil šroubem s rozměrnou hlavou. Šuplík je v koši upevněn bez jakékoliv vůle, která by mohla umocnit hluk způsobený případnou vibrací disku. Disk je třeba do šuplíku orientovat tak, aby zůstal zachován pozdější přístup k jeho konektorům.

Pokud se dostaneme do stavu nouze, kdy budeme potřebovat do skříně upevnit třetí 3,5" disk, můžeme k tomuto účelu využít služby univerzálního plechového držáku Multibracket, který je nutné přikoupit. Současně s montáží disku na strop skříně ale musíme obětovat příslušné stropní ventilátorové pozice. Na CZC.CZ lze dvojici držáků Fractal Design Universal Multibracket Typ A zakoupit za cenu 368 Kč. Druhý z držáků lze využít pro upevnění 2,5" disku.

Menší 2,5" disky se také dají osadit pomocí šuplíků do koše v tunelu. Aby zde však zbytečně nezabíraly prostor větším diskům, bude vhodné využít možnosti jejich upevnění na speciální plechové držáky nacházející se na spodní straně přepážky pod základní deskou. Disk k držáku přišroubujeme pomocí čtveřice šroubů bez jakéhokoliv opatření proti přenosu vibrací, s nimiž se naštěstí u SSD nesetkáme.

Držáky s 2,5" disky lze také přemístit z výchozích pozic pod přepážkou do alternativních pozic na strop tunelu skříně. Uživatelé s požadavkem na osazení většího počtu 2,5" disků mohou zakoupit další dvojici plechových držáku ve společném setu, za něž na CZC utratí částku 353 Kč.

Čeká nás montáž napájecího zdroje, ale ještě před tím si změříme prostorové možnosti uvnitř tunelu. Koš s disky lze podle aktuální potřeby posouvat v poměrně velkém rozsahu. Pokud jej posuneme zcela vpřed, bude koš zasahovat cca 13 cm do hloubi tunelu a za ním vznikne volný prostor délky cca 24 cm pro napájecí zdroj a jeho kabeláž.

Pokud koš naopak posuneme do zcela zadní polohy, uvolníme tím za čelem skříně prostor délky cca 10 cm, ale současně na zádi omezíme prostor pro napájecí zdroj na prakticky nepoužitelných 15 cm.

Pro montáž napájecího zdroje vzorové sestavy jsem koš s disky přesunul do výchozí polohy tak, jak jej zprvu upevnil výrobce (tato poloha je vyznačena do plechu vyraženou značkou). Instalovat budu ATX napájecí zdroj 760W ION+ klasické délky 150 mm a začínám tím, že ke zdroji přišroubuji montážní rámeček skříně. Potřebné šrouby jsou součástí příslušenství skříně.

Napájecí zdroj s montážním rámečkem už stačí jen zasunout do skříně a upevnit dvojicí šroubů. Za zdrojem zůstává dostatečný prostor pro jeho kabely, ale svou ruku pro připojení konektorů zde pohodlně nezasuneme. Proto bude vhodné ponechat zdroj povytažený do té doby, něž k němu připojíme všechny potřebné kabely.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama