Fractal Design Vector RS: Tohle tu ještě nebylo
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Fractal Design Vector RS: Tohle tu ještě nebylo

Fractal Design Vector RS: Tohle tu ještě nebylo | Kapitola 11

Petr Kupský

Petr Kupský

18. 9. 2019 12:00 26

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Exteriér – boky, příď a strop 4. Exteriér – záď, dno a filtry 5. Interiér – levá strana 6. Interiér – pravá strana
7. Konverze stropního panelu 8. Příklad montáže – deska, disky 9. Příklad montáže – zdroj, chladič 10. Příklad montáže – grafika, dokončení 11. Hodnocení a závěr

Samotný výrobce přiznává, že jeho nová počítačová skříň nemá v celé jeho předchozí produkci svou obdobu. Přestože je postavena na šasi odvozeném z modelů Define R6, její povrchové panely s ostrými hranami a lomy se zcela vymykají z dosud konzervativního designu ostatních produktů. Co se však nezměnilo, je dojem luxusního výrobku.

Reklama

Hodnocení a závěr

Skříň Fractal Design Vector RS svou konstrukcí navazuje na léty prověřený a vyladěný koncept šasi převzatý z modelů Define R6 a S2. Povrchové panely skříně s ostrými hranami a lomy boří dosud velmi konzervativní přístup výrobce k designu jeho produktů. Efekt lomených ploch umocňuje střídání vysoce lesklých povrchů z temperovaného skla a sametového laku plechových částí, navíc oddělených ARGB osvětleným proužkem. Výsledkem je skříň s dynamickým moderním vzhledem, jemuž nechybí notná dávka luxusu.

Fractal Design Vector RS: Tohle tu ještě nebylo
i Zdroj: PCTuning.cz

Lákavý vzhled skříně je samozřejmě zásadním předpokladem zájmu zákazníků, ale do úspěchu prodeje hlasitě promluví také pořizovací cena. Jako obvykle platilo v době přípravy recenze přísné informační embargo, takže skříň nebyla zalistována v žádném obchodě. Pořizovací cenu jsem proto odhadl z doporučené ceny výrobce ve výši 194,99 EUR, což po přepočtu znamená částku přibližně 5050 korun.

V souvislosti ostatními modely skříní Fractal Design bude velmi zajímavé sledovat, za jakou cenu bude skříň Vector RS na náš trh uvedena. Dosud nejdražší model S2 Vision RGB měl v době uvedení na trh výrobcem doporučenou cenu 254,99 EUR, tj. přibližně 6600 korun a po necelých čtyřech měsících prodeje se jeho cena pohybuje okolo částky 5900 korun. Levnější model S2 Vision Blackout bez prvků ARGB osvětlení si výrobce ocenil na 199,99 EUR a nyní je v prodeji za 4650 korun. Mohli bychom tedy očekávat, že ještě levnější Vector RS by se po odeznění statutu novinky mohl reálně pohybovat okolo částky 4500 korun.

Za nejvážnější konkurenci lze kromě obou modelů S2 Vision bezpochyby považovat další skříně Fractal Design se skleněnou bočnicí, zejména Define R6 USB-C – TG za částku okolo 4400 korun, Define R6 – TG za 3700 korun, Define S2 – TG za 3550 korun, nebo Meshify S2 – TG za 3400 korun (porovnával jsem na CZC).

Fractal Design Vector RS: Tohle tu ještě nebylo
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týče konstrukčního provedení a dílenského zpracování, tak Vector RS pokračuje v tradici použití kvalitních materiálů s opracováním a povrchovou úpravou na vysoké úrovni. Skříň se nekroutí, všechny díly dobře lícují a nikde nic nevrže. Koše pro pevné disky nepostrádají silentbloky, napájecí zdroj je uložen na pružných podložkách a pružné podložky nohou skříně nejen že eliminují přenos vibrací, ale navíc skříň pevně fixují i na kluzkém povrchu. Sendvičová konstrukce čelního panelu, zešikmená žebra nasávacích otvorů a izolační materiál na plechové bočnici omezují šíření hluku z interiéru skříně.

Výrobce myslel také na opatření proti průniku prachu do interiéru. Spoje dobře těsní a prachové filtry jsou velmi kvalitní. Přístup k filtrům je však možný výhradně po demontáži čelního panelu, případně i panelu na stropě skříně, což je nepohodlné a oproti modelu Define R6 krokem zpět. Standardní výbavou je trojice 140mm ventilátorů, které jsou i v nejvyšších otáčkách velmi kultivované. Do rychlosti přibližně 50 % o nich prakticky nebudeme vědět a poté se projeví pouze slabým aerodynamickým hlukem.

Fractal Design Vector RS: Tohle tu ještě nebylo
i Zdroj: PCTuning.cz

Velkou devizou testované skříně je vnitřní prostor s možností osazení chladiče procesoru výšky 185 mm, grafické karty délky až 440 mm a napájecího zdroje 300 mm. Skříň pojme až devět 140mm ventilátorů, na stropě je plocha pro umístění až 420mm radiátoru vodního chlazení, na čelo se vejde až 360mm radiátor a na dně můžeme mít radiátor do velikosti 280 mm. Lze použít všechny formáty základních desek od velikosti Mini-ITX, až po E-ATX s rozměry do 305 × 285 mm.

Zásadní část šasi skříně Vector RS pochází z modelu Define R6 a s tím také možnost variantního uspořádání prostoru pro koše s pevnými disky. Ve standardním uspořádání máme k dispozici šest košů pro 3,5"/2,5" disky a dalších pět košů lze přikoupit. Alternativně se vzdáme možnosti použití těchto košů a přesunutím jejich držáku získáme zcela volný prostor mezi čelem a zádí skříně.

Fractal Design Vector RS: Tohle tu ještě nebylo
i Zdroj: PCTuning.cz

Specialitou testovaného modelu Vector RS je tenký průsvitný pásek s adresovatelným ARGB podsvícením. Pro případ, že by na základní desce chyběl výstup pro ARGB prvky osvětlení, je součástí příslušenství R1 ARGB ovladač umožňující volbu barevných odstínů, dynamických efektů a pěti úrovní intenzity osvětlení.

Fractal Design Vector RS
KLADY +ZÁPORY -
Atraktivní a luxusní vzhled Výrazně dražší než Define R6
Kvalitní dílenské zpracování a lakování Nepohodlný přístup k prachovým filtrům
Bočnice, části stropu a čela z temperovaného skla  
Bezešroubové upevnění bočnice  
Alternativně strop ze skla nebo plechu  
Prachové filtry na stropě, dně a čele skříně  
I/O panel s konektorem USB 3.1 Type-C  
Koše pro 6 ks pevných disků (max. 11 ks)  
Maximální délka grafické karty: 440 mm  
Maximální výška chladiče procesoru: 185 mm  
Možnost osazení až 420mm radiátoru  
Pozice pro 9 ks 120/140mm ventilátorů  
Podpora všech formátů základních desek až po E-ATX  
Montáž stropních ventilátorů na demontovatelný panel  
Tři kultivované 140mm ventilátory  
Elektronický modul pro připojení ventilátorů (rozbočovač)  
ARGB LED pásek  
Ovladač R1 ARGB  
Dostatečný prostor pro ukrytí a organizaci kabeláže  
Pozice pro upevnění grafické karty ve vertikální poloze  
Orientační cena vč. DPH 5050 Kč

Fractal Design Vector RS zaujme zejména pro zákazníky upřednostňující luxusní a přitom moderní, neohleděný design skříně doplněný o prvek RGB osvětlení. Na výběr jsou varianty s více či méně zatmavenými skleněnými plochami. Díky modulární koncepci skříň osloví jak zájemce o sestavy s komplexním vodním chlazením, tak uživatele požadující prostor pro umístění většího počtu pevných disků.

Fractal Design Vector RS: Tohle tu ještě nebylo
i Zdroj: PCTuning.cz

Vector RS bychom mohli označit za převlečenou konzervativní Define R6 do moderního dynamického hávu se zachováním notné dávky luxusu. Za tento nový obleček si však budeme muset řádně připlatit. Jenže pořizovací cena se může časem měnit, takže není kritériem, které u počítačových skříní hodnotím v souvislosti s medailovým oceněním. Zde rozhoduje hlavně kvalita konstrukce a v tomto ohledu je na tom Vector RS výborně. Sice se zdviženým prstem za horší přístup k prachovým filtrům uděluji zlato.

PCTuning Golden Award, září 2019
i Zdroj: PCTuning.cz
PCTuning Golden Award, září 2019

Fractal Design Define S2 Vision RGB

za kvalitní a prostornou počítačovou skříň s luxusním designem.

Za zapůjčení skříně do testu děkujeme společnosti Fractal Design.

Fractal Design Vector RS: Tohle tu ještě nebylo
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení základní desky do testovací sestavy děkujeme společnosti ASUS.

Fractal Design Vector RS: Tohle tu ještě nebylo
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení napájecího zdroje a chladiče procesoru do testovací sestavy děkujeme společnosti Cooler Master.

Fractal Design Vector RS: Tohle tu ještě nebylo
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení RAM paměťových modulů a SSD disku do testovací sestavy děkujeme společnosti ADATA.

Fractal Design Vector RS: Tohle tu ještě nebylo
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama