GeForce GTX 680 SLI versus Radeon HD 7970 CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek GeForce GTX 680 SLI versus Radeon HD 7970 CrossFire

GeForce GTX 680 SLI versus Radeon HD 7970 CrossFire | Kapitola 14

Z. Obermaier

Z. Obermaier

5. 4. 2012 03:00 90

Seznam kapitol

1. SLI a požadavky 2. Představení karet – GeForce GTX 680 3. Představení karet – Radeon HD 7970 4. Testovací sestava 5. Testovací hry a metodika 1/2 6. Testovací metodika 2/2 7. AvP, Arma 2, Battlefield 2, BattleForge
8. Crysis Warhead, DiRT 2, Far Cry 2, GTA IV 9. HawX, Just Cause 2, Metro 2033, Resident Evil 5 10. Stalker CoP, WiC, Unigine, Vantage 11. Nové hry (Battlefield 3, Skyrim, Mafia 2, Witcher 2)... 12. Shrnutí výkonu 13. Spotřeba 14. Závěr

Dnes nás čeká lahůdkový test – čtyři nejvýkonnějších grafické karty AMD a nVidia se utkají v souboji o nejnadupanější herní řešení současnosti. Abychom dostali z karet maximum, sekundovat jim bude přetaktovaný Core i7-3930K na 5 GHz a platforma X79 s 8 GB 2400 MHz pamětí. Jak sami uvidíte, není nic, co by naše sestavy nezvládly!

Reklama
 GeForce GTX 680 SLI versus Radeon HD 7970 CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon

Pokud jste test důkladně dočetli až sem, je vám výkon jasný. Ve starších a pečlivě odladěných titulech je řešení SLI ze dvou GeForce GTX 680 o pár procent výkonnější než dvojice Radeonů HD 7970 v CrossFire. Rozdíl je ale zanedbatelný, CrossFire škáluje o kousek lépe, ale přesto v reálných fps nad SLI prohrává. V nových hrách je situace výrazně na straně SLI a dvou GeForce GTX 680. Dvě karty škálují ve všech hrách, někde lépe a někde hůře. Nárůst výkonu je ale měřitelný všude. CrossFire ale v některých hrách nefunguje vůbec. Zde tedy jasně vyhrává řešení SLI, jež škáluje s prvními ovladači ve všech nových náročných hrách. Časem se jistě ještě podpora bude rozšiřovat u obou výrobců a výkon dále někde poroste. Z výsledku si také můžeme udělat celkem reálnou představu o výkonu nadcházejících duálních karet.

 

Pokud bude mít duální Radeon HD 7990 nižší frekvence, než má Radeon HD 7970, nemá šanci duální GeForce porazit. Její pracovní frekvence budou totiž vůči GeForce GTX 680 jen o malý kousek nižší, tedy alespoň to plyne z informace, kterou máme k dispozici. O výkonu duálních karet je v podstatě už nyní teoreticky rozhodnuto, jak to dopadne v reálu se dozvíme už tento měsíc. Oba výrobci uvedou svá monstra pravděpodobně právě v dubnu.

Provozní vlastnosti

Dvojici grafických karet v zátěži bezpečně uslyšíte, GeForce jsou ale o poznání tišší než Radeony. Spotřeba v klidu je stejná, i když se jeden Radeon zcela odpojí a vypne, rozdíl proti dvěma GeForce GTX 680 je několik wattů. V zátěži jsou na tom ale GeForce mnohem lépe, spotřeba byla o 74 W nižší než u Radeonů a to se již počítá. S nižší spotřebou přichází nižší teploty a hlučnost. V tomto směru je SLI lepším řešením. Pokud byste chtěli zcela tichý CrossFire, například ze dvou MSI HD 7970 Lightning, tak se také ale připravte na o 100 W vyšší spotřebu. Karta má díky vypnutému PowerTune podstatně vyšší spotřebu.

Osobní názor

Myslím, že vše podstatné bylo řečeno. Radeony HD 7970 jsou na trhu tři měsíce a výrobce stále nebyl schopen „rozchodit“ CrossFire všude, zarážející je to zejména u několik měsíců starých her. nVidia vydala GeForce GTX 680 a SLI škáluje všude, ve starých i všech nových hrách. Tento trend ale platí roky a není nutné se nad ním příliš pozastavovat.

 

Nejprve tedy k Multi-GPU obecně. Pokud máte dva / tři monitory a nebo si dopřáváte 3D hraní na velkém panelu, je pro vás dvojice nejvýkonnějších grafik nutností. Pohádkám o tom, jak na Eyefinity s rozlišením 5760 × 1080 někdo hraje nejnovější tituly na max plynule s jednou kartou, nevěřte. Tato řešení potřebují výkon a jedině zde má SLI / CrossFire skutečně smysl. Pokud máte na trojici panelů, ušetříte i na dvě grafické karty a pořádný počítač k tomu. U dvou karet se není nutné bát ani micro-stutteringu, jenž dnes u většiny her nepocítíte, i když je vždy přítomný. Já osobně hraji na dvou grafikách od dob Radeonů X850 a nikdy jsme s tímto fenoménem neměl žádné problémy. Ocením spíše vyšší fps v náročných hrách.

 

Zdali vybrat SLI nebo CrossFire, nechám na vás a vašich sympatiích ke značce. Pokud dvojice karet škáluje, je výkon víceméně stejný. Jednou jsou lepší Radeony, podruhé zase GeForce. V průměru sice GeForce ve SLI vedou, jejich náskok je ale spíše malý. U her, kde CrossFire neškáluje, je pak ale rozdíl obrovský. Obecně jsou obě řešení podobně výkonná, GeForce si ale řeknou o méně energie a jsou tišší. Také vás budou stát o pár stokorun méně, i když ceny jsou také hodně podobné. Ve prospěch SLI ale hlavně hovoří ovladače, které jsou většinou pro Multi-GPU připravené dříve než ty konkurenční.

 GeForce GTX 680 SLI versus Radeon HD 7970 CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

 GeForce GTX 680 SLI versus Radeon HD 7970 CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafické karty a desku do testu zapůjčil ASUS Computer

 GeForce GTX 680 SLI versus Radeon HD 7970 CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

Také samozřejmě MSI Czech republic ..

 GeForce GTX 680 SLI versus Radeon HD 7970 CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

Monitory pro testování grafik poskytlo HP Czech republic

 GeForce GTX 680 SLI versus Radeon HD 7970 CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama