Genesis RX75: je libo mechanická klávesnice za 1500?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Genesis RX75: je libo mechanická klávesnice za 1500?

Genesis RX75: je libo mechanická klávesnice za 1500? | Kapitola 7

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

30. 8. 2016 03:00 14

Seznam kapitol

1. Genesis RX75 2. Balení 3. Design a provedení 4. Testování
5. NKRO 6. Mechanické spínače Outemu 7. Ergonomie 8. Závěr

Mechanické klávesnice byly dlouhou dobu symbolem kvality a špičkových vlastností, ale také luxusu, protože jejich ceny mnohonásobně překonávaly ostatní klávesnice. Natec nám ale nyní představuje mechanickou klávesnici Genesis RX75, jejíž cenovka je velmi lákavá a současně klávesnice vypadá profesionálně.

Reklama

Na ergonomii jde nahlížet z několika úhlů. Správný by byl asi ten radikální směr několika desítek či stovek uživatelů, kteří používají extra vyladěné klávesnice s oddělenými částmi pro pravou a levou ruku, sféricky tvarované prohlubně s klávesami pro kompenzaci odlišné délky prstů atd. Ano to je ultimátní ergonomie.

My, zbývajících 95 %, ale musíme jít cestou kompromisu, kde i náznak ergonomie je vítán s otevřenou náručí. A tak je tomu i u Genesis RX75. Ta má odskloňované jednotlivé řady kláves, aby alespoň částečně kompenzovala délku prstů a úhel jejich dopadu na klávesy.

Genesis RX75: je libo mechanická klávesnice za 1500?
i Zdroj: PCTuning.cz

Klávesy samy o sobě jsou celkem velké v koruně a nepříliš výrazné v cylindrickém prohnutí. To nezlepšuje přesnost prstokladu. Natec se to snaží kompenzovat speciálními výstupky v rozích vrcholu klávesy. To je ale méně praktické, protože na tento způsob "centrování" nebude většina lidí zvyklá.

Genesis RX75: je libo mechanická klávesnice za 1500?
i Zdroj: PCTuning.cz

Co ale určitě potěší je zesílení některých velkých kláves – například Space. Pod ním najdete samozřejmě jeden mechanický spínač, který je ale doprovázen dvojicí ocelových pružinek, který zvyšují mechanický odpor klávesy. To je něco, co se objevuje v dražších modelech klávesnic, u RX 75 je to nečekané. Otázkou zůstává, zda je to u černých spínačů nutné, jelikož ty už jsou samy o sobě pro psaní dost tuhé. V herním nasazení to ale smysl dává.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama