Genesis RX75: je libo mechanická klávesnice za 1500?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Genesis RX75: je libo mechanická klávesnice za 1500?

Genesis RX75: je libo mechanická klávesnice za 1500? | Kapitola 8

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

30. 8. 2016 03:00 14

Seznam kapitol

1. Genesis RX75 2. Balení 3. Design a provedení 4. Testování
5. NKRO 6. Mechanické spínače Outemu 7. Ergonomie 8. Závěr

Mechanické klávesnice byly dlouhou dobu symbolem kvality a špičkových vlastností, ale také luxusu, protože jejich ceny mnohonásobně překonávaly ostatní klávesnice. Natec nám ale nyní představuje mechanickou klávesnici Genesis RX75, jejíž cenovka je velmi lákavá a současně klávesnice vypadá profesionálně.

Reklama

Natec vyrobil zajímavou mechanickou klávesnici, jejíž ultimátní devizou bude velmi nízká cena – 1500Kč s daní. To už nejsme tak daleko od lepších membránových klávesnic, naopak mechanické se často pohybují v násobcích ceny dnes testované Genesis RX75. Jak je to ale s dobrými a špatnými vlastnostmi této klávesnice? Za patnáct stovek musí přece mít nějaké ty mouchy!

A opravdu těch nedostatků pár najdeme. Začněme od těch nejčastějších: font. Výrobce zvolil opět rádoby cool potisk kláves, což neschvalujeme. Stejně tak se nám nelíbí nepovedená zarovnání písmen i číslic jak horizontálně tak vertikálně – to zejména platí pro numerický blok. Nakonec ani barva potisku není dokonale bílá, ale jde trochu do šeda, což zhoršuje čitelnost.

Genesis RX75: je libo mechanická klávesnice za 1500?
i Zdroj: PCTuning.cz

Dalším nedostatkem je určitě neúplné individuální pokrytí kláves: NKRO. Je možné stisknout cca 6 kláves najednou, poté už některé nejsou zaregistrovány. Pro psaní to vůbec nevadí, ale pro hráče FPS her to může být nepříjemné zjištění, že v komplikované situaci nejde například přebít zbraň, protože Rko už to prostě nebere. Mezi drobné vady pak patří fakt, že klávesy nebyly zcela nasazené na stopky spínačů, a byly tak různě „vysoké“. Náprava je však snadná, stačí je domáčknout a problém je vyřešen.

Dost ale negativismu, pojďme se podívat na pozitivní aspekty Genesis RX75. Super cenu už jsme jednou zmínili, co dál nabídne tato klávesnice navíc? Například pogumované matné tělo a hrubé poplastování kláves potěší. Celek tak působí elegantně a je navíc odolnější vůči otiskům a ušpinění. Když už jsme u toho, tak RX75 disponuje i odvodňovacími kanálky, které by měly ochránit spínače a elektroniku před poškozením skrz polití nějakou tekutinou.

Genesis RX75: je libo mechanická klávesnice za 1500?
i Zdroj: PCTuning.cz

Otázkou zůstávají čínské mechanické spínače Outemu (Black), které jsou zdařilou kopií německých Cherry MX. Jejich chování je totiž identické s originály, jediné, co nelze jednoznačně potvrdit, je jejich životnost. Musíme ale doplnit, že zase došlo k nadstandardnímu zesílení odporu velkých kláves, což u drtivé většiny mechanických klávesnic nebývá zvykem.

Genesis RX75: je libo mechanická klávesnice za 1500?
i Zdroj: PCTuning.cz

Když s to vezme kolem a kolem, tak Genesis RX75 nevybočuje z trendu mainstreamových mechanických klávesnic. Má nějaké výhody i nevýhody, nejde ale vesměs o nic zásadního, možná s výjimkou neúplného NKRO. Co ale jednoznačně mluví ve prospěch RX75, je cena. Za 1500 Kč jde o zajímavou volbu pro někoho, kdo potřebuje mechaniku a současně chce maximálně omezit náklady na pořízení.

Genesis RX75: je libo mechanická klávesnice za 1500?
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf ceny produktu Natec Genesis RX75 Mechanical Gaming Keyboard poskytuje server Heureka.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama