Gigabyte X79-UD7 – nejvyšší model, ale na konkurenci nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Gigabyte X79-UD7 – nejvyšší model, ale na konkurenci nestačí

Gigabyte X79-UD7 – nejvyšší model, ale na konkurenci nestačí | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 1. 2012 03:00 9

Seznam kapitol

1. Počkat se nakonec vyplatilo 2. Testovací sestava 3. Představení 4. Vlastnosti 5. Specifikace a software 6. Bližší pohled 7. Detaily desky, čipy
8. Napájení desky (popis) 9. Napájení desky (praxe) 10. BIOS 11. Přetaktování 12. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 13. Srovnání s high-end modely konkurence 14. Hodnocení

V dnešním testu vám představíme nejvyšší model s paticí LGA 2011 od oblíbeného výrobce Gigabyte. Než mohla recenze vyjít, bylo nutné desku ještě doladit po softwarové stránce a BIOSu. Nyní je již vše v pořádku a odladěné, deska je stoprocentně funkční a stabilní. Co nám tedy Gigabyte servíruje ve vrcholové třídě?

Reklama
Gigabyte X79-UD7 – nejvyšší model, ale na konkurenci nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatím jsou všechny procesory této platformy odemčené, tedy je taktování snadné a otázkou okamžiku. Co nás tedy bude zajímat primárně, je schopnost desky udržet procesor stabilní při známých hodnotách napětí. Mám například vyzkoušeno, že můj CPU zvládá 4,8 GHz při 1,44 V. Tento výsledek pak požaduji po všech deskách. Pokud bude nějaká deska potřebovat vyšší napětí, ztratí body. Pokud naopak nižší, je její napájecí okruh lepší a body naopak dostane navíc. V prvé řadě tedy osadím svůj testovací čip Core i7-3930K a zkusím zdali je taktování na 4,8 GHz snadné s předem danými hodnotami napětí. Poté zkusíme maximální BCLK frekvenci co se nám podaří. To bude pro tuto platformu zatím vše. Ostatně nic dalšího není pro domácí taktování důležité.

BIOS desky

Gigabyte X79-UD7 – nejvyšší model, ale na konkurenci nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz

Desku Gigabyte jsem testoval s čerstvým Beta BIOSem F8d. Jeho finální verze F8 je stále jako poslední verze na webu. Na různých fórech ale najdete také spoustu jiných verzí. Ta poslední a finální je ze 13. ledna a je to F8 bez přídavných písmen v názvu.

 

POZOR! Po aféře s hořícím mosfetem, snížil Gigabyte všechna napětí BIOSu. Pokud máte starší BIOS než F7, je maximální napětí CPU přes 2 V. Nyní s verzemi F7 a výše je pouze 1,7 V. na to musí extrémní taktovač pamatovat.

Maximální BCLK

Oficiální specifikace Intelu hovoří pouze o dvou vyšších násobičích BCLK (CPU Strap). První je 1,25 a druhý 1,66. Funkční 1,66 jsem dosud neviděl na žádné z testovaných desek. Zde záleží na schopnostech procesoru, pouze malé procento z nich dokáže zvládnout tento vyšší násobič. Základní 1,25 ale také není samozřejmostí. U některých modelů mi nefungoval ani ten.

Co se vlastně děje po přepnutí násobiče? Systém aplikuje na základní takt násobič frekvence, zároveň ale změní dělící poměry u PCI-E frekvence a další dělitele komponent připojených ke sběrnici. Pokud například zvýšíte násobič BCLK ze 100 MHz na 125 MHz, musí se PCI-E sběrnice a její takt opět vydělit. Ze 125 MHz se musí dostat co nejblíže 100 MHz. Teď záleží na tom, jak to výrobce desky udělal a zdali to bude fungovat správně. Strap 1,66 MHz je spíše zbytečný a nepotřebný. Při této volbě totiž frekvence PCI-E pracuje na taktu 80 MHz a nižším.

Gigabyte X79-UD7 – nejvyšší model, ale na konkurenci nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz

Z výsledku jsem celkem potěšen. Nejlepší výsledek co jsem zatím viděl byla frekvence 130 MHz. Dříve testované desky bez potíží zvládly 126 MHz, ale na 130 MHz dosáhla zatím pouze deska Asus. Nyní se do „klubu“ zařadil i Gigabyte.

Frekvence CPU

Gigabyte X79-UD7 – nejvyšší model, ale na konkurenci nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz

I tato druhá deska Gigabyte v tomto směru krapet za konkurencí zaostává. Pokud na desce nastavím 1,44 V a ponechám LoadLine kalibraci zapnutou (0 procent), tak napětí stále nedrží přesně 1,44 V, ale je kolem 1,48 V. Není to výrazný rozdíl, ale není to ideální. Problém ale je, že deska zřejmě nastavuje napětí dalších komponent automaticky níže než konkurence. O tom mne přesvědčila i nižší spotřeba této desky. Tedy s nastaveným napětím 1,44 V se v loadu dostanu pouze na 4,7 GHz, což je o 100-200 MHz méně než u všech dříve testovaných desek. Pro očekávanou frekvenci 4,8 GHz jsem potřeboval nastavit 1,5 V, což je o 0,12 V víc než na konkurenčních deskách. Napětí 1,5 V ale už vzduchem v žádném případě neuchladíte. Na této desce je zkrátka absolutní strop pro domácí taktování kolem 4,7 GHz. Je zajímavé, že pod dusíkem se rozdíl smaže a deska umožní vysoké taktování shodné s jinými deskami.

Shrnutí taktování

Gigabyte X79-UD7 – nejvyšší model, ale na konkurenci nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední BIOS řady F8 je skvělý a upřímně říkám, že se všemi staršími verzemi to zkrátka nebylo ono. Nyní jde vše lehce nastavit, deska poslouchá a nenarazil jsem na žádný problém. Faktem ale zůstává skutečnost, že deska potřebuje ke stejnému přetaktování významně vyšší napětí než konkurenční desky. Uchladit procesory SNB-E není nic snadného a s vyšším napětím se můžete s vysokým taktováním rozloučit. Zde vidím velkou nevýhodu desek Gigabyte, kdy ostatní výrobci a jejich desky zvládají přetaktování s nižším napětím. Podívejte se do grafu. Tam, kde mi na Asus stačí 1,38 V potřebuje Gigabyte 1,5 V, a to je zkrátka už moc velký rozdíl. Hlavně z hlediska spotřeby a chlazení jde o diametrální rozdíl, který je téměř 90 W! Bohužel to není problém jen mé desky, stejný problém zaznamenali všichni testeři. Závěr z taktování je jasný, taktování na Gigabyte je snadné a solidní, ve výsledku se ale musíte smířit s o 100-200 MHz menším taktem než u konkurenčních desek.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama