Gigabyte X79-UD7 – nejvyšší model, ale na konkurenci nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Gigabyte X79-UD7 – nejvyšší model, ale na konkurenci nestačí

Gigabyte X79-UD7 – nejvyšší model, ale na konkurenci nestačí | Kapitola 14

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 1. 2012 03:00 9

Seznam kapitol

1. Počkat se nakonec vyplatilo 2. Testovací sestava 3. Představení 4. Vlastnosti 5. Specifikace a software 6. Bližší pohled 7. Detaily desky, čipy
8. Napájení desky (popis) 9. Napájení desky (praxe) 10. BIOS 11. Přetaktování 12. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 13. Srovnání s high-end modely konkurence 14. Hodnocení

V dnešním testu vám představíme nejvyšší model s paticí LGA 2011 od oblíbeného výrobce Gigabyte. Než mohla recenze vyjít, bylo nutné desku ještě doladit po softwarové stránce a BIOSu. Nyní je již vše v pořádku a odladěné, deska je stoprocentně funkční a stabilní. Co nám tedy Gigabyte servíruje ve vrcholové třídě?

Reklama
Gigabyte X79-UD7 – nejvyšší model, ale na konkurenci nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování a výbava

Po stránce zpracování byl Gigabyte vždy lídr a tento trend mu stále nelze upřít. Součástky, rozvržení desky a použité technologie jsou špička. Bohužel, dojem krapet kazí horší naladění napájecí kaskády a horší taktování, než má konkurence. Na desku, jež je nástupcem OC modelu, to není dobrá vizitka. Pokud ale nejste extrémisté a stačí vám středně vysoké taktování chlazené vzduchem, nebude vás deska omezovat. Zmínit musíme také design, jelikož barevné schéma a celkový „look“ je zajímavý a oku lahodící. Deska je osazena digitálním napájecím okruhem. Spolu s designem napájení ale jde ruku v ruce i BIOS, jenž je nabitý volbami opravdu ulehčujícími celé taktování. Deska také nabízí vysoký výkon, který se ale od jiných mnoho neliší. Ve výkonu na základních taktech není dnes mezi deskami rozdíl. Kromě desky samotné stojí za zmínku i bohaté příslušenství v krabici. Mnozí jistě ocení přídavnou bezdrátovou kartu.

Přetaktování

Už jsem o tom hovořil vícekrát, taktování je zkrátka horší než u desek jiných výrobců. Kde vězí „zakopaný pes“ nevím, ale výsledky hovoří jasně. Pro frekvence, které dosáhnete bez potíží na jiných deskách s nízkým napětím, potřebujete na tomto modelu mnohem vyšší hodnoty. To zcela zbytečně zvyšuje zahřívání a spotřebu. Paradoxní je fakt, že pokud chladíte dusíkem, dostanete ze svého CPU úplně stejné maximum jako třeba na Asusu Rampage IV Extreme. Proč se ale deska takto nechová i při chlazení vzduchem nebo vodou, nechápu. Na druhou stranu musím říci, že se staršími BIOSy byla situace ještě horší. Je tedy možné, že se časem tento problém s napájením ještě podaří vyřešit. Spíše ale očekávám zcela novou revizi desek. Vše ukáže až čas.

Osobní názor

Musím říci, že dojem z posledních několika desek Gigabyte nemám už tak dobrý, jako tomu bylo kdysi. Gigabyte se pomalu dostává do pozice MSI, jež dělá kvalitně osazené a zpracované desky, které ale nakonec zabije nějakou chybou v BIOSu, softwaru nebo (tentokrát) v napájení. MSI ale nyní najalo taktovače na testování a ladění a poslední produkty jsou bez chyb. Po dlouhých letech jsou desky MSI při launchi vyladěnější než Gigabyte, a to je velká změna na poli základních desek. Pravdou je, že dlouhé roky se Asus držel Gigabytu a produkce byla víceméně stejně kvalitní a vybavená. Gigabyte ale začal šetřit na nesprávných místech a Asus mu utekl, ne o měsíce, ale už o roky. Závěrečnou glosu zde píši proto, aby se Gigabyte konečně chytil za hlavu a zastavil klesající trend povědomí o jejich produktech a značce – ještě je čas.

Výhody a nevýhody

Gigabyte X79-UD7 – nejvyšší model, ale na konkurenci nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf ceny produktu Gigabyte GA-X79-UD7 poskytuje server Heureka.cz

Gigabyte X79-UD7 – nejvyšší model, ale na konkurenci nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení desky X79-UD7 děkujeme Gigabyte Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama