#HCPP18: Co to je kryptoanarchie a jaká je její etika?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek #HCPP18: Co to je kryptoanarchie a jaká je její etika?

#HCPP18: Co to je kryptoanarchie a jaká je její etika? | Kapitola 8

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 10. 2018 03:00 28

Seznam kapitol

1. Jiný anarchismus 2. Z cizího se dobře utrácí 3. Příjemci renty 4. Být i užitečný
5. Sluhou státu 6. Nové nevolnictví 7. Chraňte velké! 8. Stát není dokonalý

Řada lidí si libertariánství a kryptoanarchii představuje jako vizi z filmu The Purge anebo, jak popsal můj známý, jako „tlupu sobců, z nichž každý sedí se svým kvérem na vlastním sudu benzinu“. Hacker Congress Paralelní Polis 2018 Prague ovšem jasně ukázal, jak jsou tyto názory mimo – je to něco jiného, něco hodně jiného.

Reklama

Celý koncept libertariánství, jak byl na konferenci předveden, je o tom, že svobodný občan ví, že ani stát, ani zákon není dokonalý – a proti jeho nedokonalosti se může podle svého úsudku vzepřít. Nemusíte poslouchat hloupé či přímo nemorální zákony, pokud nechcete. A nemorálních zákonů vyplodily státy ve 20. století tak velké množství, že se vůbec vzniku tohoto hnutí nedivím.

To, proti čemu se toto hnutí staví, je nekritická poslušnost, compliance, kterou nám do krku cpe od narození škola a potom korporace. A to je velmi nebezpečná věc – jak ukazuje film Compliance (2012). Podívejte se na ten film, vážně – je to podle skutečných událostí, vážně se to stalo. Ukazuje to velmi dobře, k jakým koncům vede to, když vypnete vlastní mozek a budete poslouchat někoho, kdo se tváří jako autorita.

Hacker Conference Paralelní Polis 2018 Prague byla fascinující a skvěle připravená akce, na které se sešla celá řada svobodných a velmi chytrých lidí. V řadě případů mi přišli někdy až příliš optimističtí v tom, co přináší svoboda, někdy zase až příliš paranoidní, šlo ale o odvážné myšlenky, které vám běžná média obvykle nenabídnou. Byly to radikální, inspirativní a závažné myšlenky, které v televizních debatách mezi Tydlidumem a Tydlidátem nikdy nepadnou.

Bylo to mnohem chytřejší a mnohem hlubší, než jsem čekal. Pokud vám někdo vypráví, že to je celé na hlavu anebo že to je hloupé, tak o tom buď nic neví anebo o tom nic vědět nechce. Už chápu heslo „Vejdi ven“: Znamená to přestat věřit v ustálené pravdy a v nekonečnou moudrost vůdců, znamená to zamyslet se nad tím, jak věci fungují a jaké to má následky. Není to doktrína, je to kolekce inspirativních myšlenek a kontroverzí. Ale bez nich se nikam nedostaneme, opakováním kánonu se nikdy nikdo nikam nedostal.

Takže vám doporučuji podívat se na kanál Paralelní Polis a podívat se na přednášky, které tam máte zdarma – některé, ty, kde mluvčí neváhal ukázat svou totožnost, což nebyl každý.

Je to fascinující a máte to zadarmo – na rozdíl od těch, kteří byli ochotni zaplatit až 1 BTC za vstup. Neříkám, že s tím každý bude souhlasit, ale je to chytré, napínavé a důležitější než Hra o trůny, to mi věřte.

A konečně – o něco podrobnější reportáž z celé akce najdete na stránkách Alzy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama