Hele, člověče, dáme pokec!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Hele, člověče, dáme pokec!

Hele, člověče, dáme pokec! | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 6. 2014 03:00 19

Seznam kapitol

1. Turingův stroj 2. Všechno, co řeknete, bude použito proti vám 3. Podle nosa poznáš... kachnu 4. Inteligentní. Ale co je inteligentní?
5. Z hloupého papouška milionářem 6. Překonali člověka? 7. Kdo by si pokecal s Einsteinem?

Osmého června oznámila University of Reading, že se programu Eugene Goostman podařilo projít Turingovým testem. O co jde a proč se to tolik přepírá? Pro jedny je to přelomový krok, pro jiné celkem bezvýznamný detail. Ostatně – co na tom, že se počítač naučil tlachat na chatu? Od umělé inteligence si sibujeme přece jen něco jiného. Ale jak moc chceme, aby byly počítače inteligentní?

Reklama

A koneckonců i kecací programy, které jenom emulují lidské chování, můžou mít zajímavé aplikace. Jen se podívejte na anglický scifi seriál Black Mirror: V dílu Be Right Back manželka člověka, který zemřel při autonehodě, zjistí, že existuje program, který zanalyzuje jeho příspěvky na sociálních sítích, vytvoří jeho psychologický model a potom se s ním může bavit. Jde o jakýsi hybrid mezi Eugene Goostmanem a data miningem nad sociálními sítěmi. Koho vlastně zajímá pokročilá inteligence a vysoká filozofie, když si jenom chcete solidně pokecat?

Anebo chcete hračky, které si samy hrají s dětmi, anebo robotická zvířata, která hlídají zdraví důchodců a dokážou v případě jejich kolapsu zavolat záchranku. Praktickou umělou inteligenci představuje i koncept osobních trenérů zabudovaných v hodinkách, které sledují váš zdravotní stav a nutí vás k pohybu.

Všechny tyhle věci začínají působit živým dojmem, protože se adaptují na vaše chování a vaše individuální používání. Není daleko doba, kdy telefon či notebook pozná, že ho někdo ukradl prostě proto, že se náhle změní vzorec jeho používání. Není daleko doba, kdy se konečně umělá inteligence naučí rozeznávat i vzorce vaší strategie ve hrách a bude se adaptovat.

A to všechno znamená, že zařízení budou působit inteligentnějším, lidštějším dojmem. Není to „reálná“ umělá inteligence, jenom jakási inteligentní individualizace. Přísně vzato není splnění Turingova testu příliš významné: Každý člověk bude mít svůj vlastní okamžik, kdy jím používaná zařízení projdou jeho vlastním Turingovým testem, kdy je on sám začne považovat za inteligentní. A každý bude chápat pod pojmem inteligentní chování něco jiného, protože on sám je jako hodnotitel unikátní.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama